Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Liepājā atklāta jaunā biokoģenerācijas stacija

Liepājā ceturtdien atklāta jaunā biokoģenerācijas stacija, kuras būvniecība ir pirmais nozīmīgais solis Liepājas siltumapgādē, lai dažādotu kurināmā veidus, izmantojot ražošanā atjaunojamu vietējo resursu - šķeldu, informēja SIA Liepājas enerģija valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs.

Jaunās biokoģenerācijas stacijas būvniecība Liepājā, Kaiju ielā 33, devusi iespēju ar inovatīvām tehnoloģijām modernizēt siltumenerģijas ražošanas procesu un jau no šī gada novembra par 13% samazināt siltumenerģijas gala tarifu patērētājiem. Šis ir jau trešais siltumenerģijas tarifa samazinājums Liepājā pēdējo divu gadu laikā, kā arī lielākais samazinājums Liepājas enerģijas vēsturē.

Kā skaidroja uzņēmumā, jaunā biokoģenerācijas stacija ir pārdomāts un ekonomiski pamatots projekts, kuru Liepājas enerģija īstenoja saskaņā ar uzņēmuma akcionāru apstiprināto Investīciju un attīstības plānu.

Biokoģenerācijas stacija gadā saražos aptuveni 60 000 megavatstundu (MWh) siltumenerģijas un 12 000 MWh elektroenerģijas. Visu saražoto elektroenerģiju uzņēmums nodod Latvenergo kopējā tīklā, bet siltumenerģiju izmanto pilsētas centralizētās siltumapgādes nodrošināšanai. Zaļās enerģijas īpatsvars ir 20% no visa saražotā siltuma daudzuma.

Liepājas enerģija valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs atzina, ka līdz ar šī projekta īstenošanu uzņēmums vienlaicīgi var ražot gan elektroenerģiju, gan siltumenerģiju, izmantojot biomasu, kas Latvijā vēl nav plaši izplatīta prakse: "Šis projekts, tāpat kā iepriekšējie un plānotie, ir virzīts uz ilgtermiņa attīstību. Ir svarīgi dažādot kurināmā veidus, palielinot energoneatkarību, bet galvenais ir nodrošināt ilgtermiņa rezultātu - drošu, stabilu un konkurētspējīgu siltumapgādi Liepājā."

Jaunā biokoģenerācijas stacija dos vairākus būtiskus ieguvumus: samazināsies importētās dabas gāzes patēriņš un tās īpatsvars ražošanā, kā kurināmo izmantos atjaunojamo vietējo energoresursu - šķeldu, jaunizbūvētā stacija ir ekonomiski izdevīga gan pilsētas iedzīvotājiem, kuri ir ieguvuši samazinātu siltumenerģijas tarifu, gan mežizstrādes uzņēmumiem, kuriem ir iespēja piegādāt kurināmo. Tāpat samazināsies kaitīgo izmešu daudzums un jaunā stacija būs videi un cilvēkiem draudzīgāka.

Biokoģenerācijas stacijas izbūvi veica ģenerāluzņēmējs AS UPB, kas iesniedza saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu un mūsdienīgus tehnoloģiskos risinājumus. Galveno iekārtu ražotāji un piegādātāji bija Austrijas kompānija "Kohlbach" un Itālijas kompānija "Turboden". "Kohlbach" projektēja un ražoja tehnoloģiskās iekārtas biokoģenerācijas stacijai, bet "Turboden" kā viens no vadošajiem un atzītākajiem organiskā Renkina cikla (ORC) tehnoloģiju ražotājiem pasaulē izgatavoja un uzstādīja turbīnu elektroenerģijas ražošanai.

Biokoģenerācijas stacijas būvniecība tika sāka 2011.gada novembrī, bet šī gada 28.septembrī tā tika nodota ekspluatācijā. Projekta izmaksas ir aptuveni 7,4 miljoni latu, tai skaitā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalsts ir 2,2 miljonu latu apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas