Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Liepājā konstatētas iespaidīgas atšķirības rēķinos par apkuri

Pētījumā Karstie rēķini Liepājā decembrī fiksēts vislielākais apkures rēķins, kur par kvadrātmetru jāmaksā lats un 78 santīmi. Tajā pat laikā tieši Liepājā ir mājas, kurās cilvēki par apkuri decembrī maksājuši nedaudz vairāk par 30 santīmiem. Zemie apkures rēķini nebūt nav renovētā mājā, ziņo Latvijas radio.

Ietaupījuma iemesls ir uzstādītā horizontālā apkure, kur cilvēki paši var regulēt radiatorus.

Padomju laikos būvēta, balta ķieģeļu piecstāvu māja, no ārpuses gluži tāda pati kā daudzas citas, kuras joprojām nav nosiltinātas, taču dzīvokļos siltuma taupīšanas rekordi. Par īstenoto projektu stāsta Īpašnieku biedrības Elkoņu 5/9 valdes priekšsēdētāja Gunta Majevska.

Šajā decembrī mazākais rēķins par apkuri, neskaitot PVN, bijis 31 santīms kvadrātmetrā. Ietaupījums komentārus neprasa. Gunta dzīvo blakus ēkā, kas ir tieši tāda pati, taču bez horizontālās apkures. Rēķins viņas dzīvoklī divreiz lielāks. Gunta ar baltu skaudību skatās uz pašas apsaimniekoto māju.

Vecāka gada gājuma cilvēki veikuši uzskaiti un secinājuši, ka ņemtais kredīts jau atmaksājies. Horizontālās apkures ierīkošana, atkarībā no dzīvokļu platības, izmaksājusi no 300 līdz 500 latiem. Trīsistabu dzīvokļa īpašniece Sabīne šo summu samaksājusi uzreiz. Sabīne stāsta, ka pirms gada ietaupījusi ļoti daudz, taču tagad, kad ģimenē piedzimis mazulis, mājās uzturas biežāk, tāpēc arī ietaupījums mazāks.

Tajā pašā laikā ir cilvēki, kuri joprojām neprot apieties ar horizontālo apkuri. Horizontālai apkurei ir vairāki ieguvumi, tā uzskata Artis Rimma, kurš pārstāv lielāko namu apsaimniekotāju Liepājā. Šāda sistēma pašlaik uzstādīta trīs ēkās, kur vidējais ietaupījums ir 30%. Šogad padomā vēl 65 ēku renovācijas projekti, kas paredz arī horizontālās apkures uzstādīšanu.

Tieši Liepājas namu apsaimniekotājs mājā - Autoru ielā arī lielākais decembra rēķins - lats un 78 kvadrātmetrā. Artis Rimma skaidro, ka ar šādu situāciju iedzīvotāji sadzīvo jau ilgāku laiku un tik lielam rēķinam ir objektīvi iemesli. Mājā ir divreiz augstāki griesti nekā standarta dzīvokļos.

Pagaidām nav izdevies vienoties par pilnīgu ēkas renovācijas projektu ar Eiropas savienības atbalstu, bet iespējams pirmais darbs būs tieši horizontālās apkures ierīkošana.

Runājot par pētījumu Karstie rēķini, Liepājas namu apsaimniekotājs pārstāvis Artis Rimma aicina pārliecināties par rēķinu atbilstību īstenībai, jo ir vairāki gadījumi, kad tie nesakrīt, citādi, projekts ir atbalstāms un raisa diskusiju. Atliek vien piebilst, ka tieši no Liepājas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā ir iesniegti visvairāk ēku siltināšanas projekti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas