Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Liepājas mērs jaunajai valdībai pārmet nolaidību pret novadiem

Jaunā valdība ir izteikta Rīgas valdība, kas koncentrējas tikai uz Rīgu un tās apkārtni, reģionus atstājot novārtā. Ar katru valdības lēmumu tas ir jūtams arvien vairāk, intervijā Rietumu radio sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA).

"Tuvākajos mēnešos visu valsti sagaida šovs, kas sauksies ārkārtas vēlēšanas Rīgā, un tā aizmugurē tiks realizētas reformas, kuru norisi iedzīvotāji varētu pat nepamanīt, taču sekas gan izjutīs tieši Latvijas iedzīvotāji," sacīja Vilnītis.

Kā vienu no piemēriem Vilnītis minēja administratīvi teritoriālo reformu, kas, viņaprāt, nav pārdomāta.

"Ja reformu realizēs šādā veidā, neredzu nevienu iemeslu, lai kaut kas notiktu labāk, un novadu iedzīvotāji būs pirmie, kuri jutīs izmaiņas,” sacīja Vilnītis. "Nebūs vairs bērnudārzi "gandrīz par velti", kā līdz šim, nebūs vairs skolās gandrīz visiem bērniem iespēja saņemt apmaksātu maltīti, kā līdz šim, un vēl ļoti daudz jautājumu, kas skars tieši tos cilvēkus, kas šeit dzīvo," sacīja Liepājas mērs. "Negribu nevienu baidīt, bet ar to ir jārēķinās."

Vilnītis norādīja, ka administratīvi teritoriālā reforma ir vajadzīga, taču valdības līdzšinējā rīcība liekot prognozēt, ka "jautājumus, ko līdz šo risināja valsts, piemēram, ceļi un skolu reformas, būs jārisina pašvaldībām, tomēr tas būs jāveic bez jebkāda valsts atbalsta, jo valsts neparedz nevienu santīmu, nekādu finansiālu atbalstu".

Kā nākamo "triecienu reģioniem" Liepājas mērs minēja faktu, ka pašvaldībām vairs nav iespēju Valsts kasē aizņemties finanšu līdzekļus, tostarp Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētajiem projektiem.

"No privātajiem kreditoriem pašvaldības aizņemties nedrīkst, un tas it kā būtu loģiski, lai valsts varētu izsekot kopējam parāda līmenim," sacīja Vilnītis. "Vienlaikus, šobrīd solītās naudas saņemšana pat tiem projektiem, kas saņem ES fondu līdzfinansējumu, ir ļoti problemātiska."

Tā kā pašvaldība Valsts kasē naudu aizņemties vairs nevar, apdraudēta ir vairāku drošu projektu realizācija, piemēram, jaunas pirmsskolas izglītības iestādes izveide Liepājā, kurai iepriekš tika garantēts valsts atbalsts, uzsvēra Vilnītis.

"Ļoti daudz projektu atrodas zem milzīgas jautājuma zīmes tikai šī iemesla dēļ," sacīja Vilnītis.

"Kāpēc tik drastiskas izmaiņas? Kāda jēga reformām, ja nerunājam par iedzīvotāju ieguvumiem? Sitienu vissmagākajā veidā saņem tieši iedzīvotāji."

Vilnītis arī atklāja, ka problēmas netiek risinātas sarunu ceļā, un atsevišķi ministri pat izvairās tikties, kā piemēru minot Izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP).

"Mēs Liepājā veicam reformas [izglītības sistēmā] un mani ļoti interesē, kā tās reformas varēšu attiecināt uz visu Liepājas jauno reģionu, bet nav pat iespējas tikties ar ministri un noskaidrot konkrētus viņas plānus," sašutumu neslēpa Vilnītis, piebilstot, ka "daudzi jautājumi paliek neatbildēti".

 

Top komentāri

pretīgs jautājums
p
Ko vai nedod tik daudz līdzekļu no pašvaldību izlīdzināšanas fonda?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas