Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nesen Latvijā piedzīvotā krusa dažviet sagandējusi rapšu ražu

Nesenie nokrišņi, tajā skaitā krusa, atsevišķos laukos nodarījusi skādi rapšu ražai, ko vietām vēl vāc, aģentūrai LETA pastāstīja aptaujātie eksperti.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis aģentūrai LETA sacīja, ka ziemāju sēja Zemgalē un Kurzemē noslēgsies, bet Vidzemē un Latgalē aizvadītās nedēļas lietavas šos darbus iekavēja. Tā kā šonedēļ laika apstākļi uzlabojušies, zemnieki graudus turpina sēt. "Ziemājus ir svarīgi laicīgi sasēst, lai tie pietiekami nobriest, tāpēc ir pēdējais brīdis ziemāju sējai," sacīja Balodis. 

Tāpat viņš pastāstīja, ka patlaban vietām Latvijā zemnieki vēl turpina vākt vasaras rapsi, kā arī aktīvi vāc kukurūzu, kuras raža ir laba, līdz ar to lopbarības ziemā pietikšot. Drīzumā tiks vākti arī griķi, pēc kuru novākšanas visi lauku darbi Latvijā praktiski būs noslēgušies.

Komentējot neseno nokrišņu ietekmi uz lauku darbiem, viņš norādīja, ka aizvadītajā nedēļā dažādos novados un reģionos bijis atšķirīgs nokrišņu daudzums, vietām lietus aizkavēja ziemāju sēju, kā arī šā gada rapša ražas novākšanu. Vietām krusa izsita no rapšu vārpām sēklas un daļa ražas gāja bojā. Kopumā nokrišņu daudzums pēdējā laikā gan neesot pārmērīgs, jo sausuma dēļ vasarā augsne tās dziļākajos slāņos joprojām ir sausa, par ko liecina arī ūdens līmeņa necelšanās upēs un grāvjos.

Komentējot ziemāju turpmāko attīstības potenciālu, viņš norādīja, ka nākamā gada ražas attīstībai vēlams vairāk siltuma, jo septembris līdz šim bijis stipri vēss salīdzinājumā ar citiem gadiem. "Cerams, ka septembra beigas, oktobra sākums vēl būs silts un augi spēs sagatavoties ziemai," sacīja Balodis, skaidrojot, ka siltāki laika apstākļi būtu nepieciešami, lai kultūraugi ātrāk attīstītos.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības VAKS valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūrai LETA apstiprināja, ka vietām Latvijā turpinās ne tikai pupu un vasaras rapša ražas vākšana, bet vāc arī graudaugu ražu, piemēram, vasaras kviešus. Darbus iekavēja nokrišņi, taču pēc laika prognozēm ražas novākšana turpināsies līdz piektdienai. "Vietām ir lauki, kur rapša ražu nevāks vispār krusas bojājumu dēļ," sacīja Jansons, atzīstot, ka vietām skāde ir nodarīta, bet raža bojāta vien nelielai daļai saimniecību.

Komentējot to, kā aizritējusi ziemāju sēja, Jansons sacīja, ka ziemāju sēja aizvadīta labi. Iespējams, bijis nedaudz par sausu, taču pozitīvi vērtējams, ka uznācis lietus un kaut kas dīgst. "Sākums kvantitātes un kvalitātes ziņā ir diezgan labs," sacīja Jansons, piebilstot, ka līdz ar to nākamā gada ražas potenciāls vērtējams kā cerīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas