Rolanda Dambja saimniecībā "Arāji" arbūzi aug aptuveni pushektāra lielā laukā. Piecpadsmit gadu laikā Rolands ir pārliecinājies, ka Latvijā var izaudzēt arbūzus, turklāt, ja laika apstākļi ir labvēlīgi, arbūzi ir tik pat saldi, it kā tie augtu siltajās zemēs. Saules promiles šogad pietrūkstot, saka saimnieks. Tagad bieži līst, tāpēc arbūzu audzētāja vaigs mazliet nomākts.Tajā pat laikā saimnieks ir apmierināts ar šī gada ražu, kur vien vēršas acu skats var pamanīt zaļas un pat dzeltenas arbūzu bumbas. Rolanda saimniecībā aug vairāk nekā desmit šķirnes. Vispiemērotākās Latvijas klimatiskajiem apstākļiem ir Krievijas šķirnes, ziņo Latvijas radio.Dienas laikā Rolandam izdodas novākt ap 200 kilogramiem arbūzu, tas nozīmē, ka šī gada raža būs vairākas tonnas. Vietējos arbūzus pērk, taču nedaudz gausāk nekā citus gadus.Pārgriežot arbūzu reizēm nākas secināt, ka viducis ir raibs, tas nozīmē, ka šķirnes ir sajaukušās. Saimnieks smejas, ka tā rodas vietējie - Medzes arbūzi.Rolands ar savu dzīvesbiedri sākuši vārīt arī arbūzu mizu ievārījumu. Medus krāsas ievārījumā peld sārti un dzeltenīgi arbūzu gabaliņi, arī garšo gluži kā medus.Arbūzus Rolands pārdod Liepājas tirgos, zinātāji brauc arī uz mājām. Latvijā audzēto arbūzu fanu pulks vairojoties. Cilvēki savās piemājas saimniecībās dienvidu augļus mēģina izaudzēt paši.
Nogatavojušies Latvijas arbūzi
Šomēnes nogatavojušies jau pirmie Latvijā audzētie arbūzi. Pašmāju arbūzi tirgū maksā dārgāk nekā ievestie, taču arbūzu audzētāji stāsta, ka izaudzēto vienmēr izdodas pārdot, ziņo Latvijas radio.Arbūziem šobrīd traucē lietainais laiks, vairojas nezāles, aizsedzot jaunos aizmetņus. Dienvidu augļiem pašlaik pietrūkst arī saules, taču dzeltenie, sarkanie un vietēji Medzes arbūzi ir ienākušies.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.