Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

papildināta (12:09) - Ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils par gandrīz metru pārsniedzis kritisko atzīmi; evakuēti astoņi cilvēki

Sasniedzot 7,88 metru atzīmi, pirmdienas rītā ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils par gandrīz metru pārsniedzis kritisko septiņu metru atzīmi. Mežciemā sācis applūst dārzkopības kooperatīvs, 23 kooperatīva pastāvīgajiem iedzīvotājiem piedāvāts evakuēties.

Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts informēja, ka pagaidām evakuēti astoņi cilvēki. Kooperatīva teritorijā apsekotas visas būves, vairāki cilvēki atteikušies no evakuācijas.

Kā pastāstīja Daugavpils novada padomes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, patlaban ar smilšu maisiem un smiltīm turpinās ceļa un dambja stiprināšana, kas aizsargā kooperatīvu no Daugavas palu ūdeņiem. Ja ceļš vai dambis tiks pārrauts, 232 kooperatīva mājiņas kopā ar tajās dzīvojošajiem un kooperatīva teritorijā esošajām automašīnām applūdīs piecās līdz desmit minūtēs, skaidroja Jalinska.

Kā skaidroja Aizbalts, runa ir par izveidotu aizsargvalni, kura vienā vietā izveidojies pārrāvums. Piesaistot aptuveni 30 zemessargus, pārrāvumu izdevies likvidēt. Kā prognozēja amatpersona, šis veidojums ir īslaicīgs risinājums, jo, ja piepildīsies prognozes, ka ūdens līmenis celsies vēl par 40 centimetriem, aizsargvalnis nespēs pasargāt kooperatīva teritoriju.

Tā kā ūdens līmeņa kāpšana Daugavā Latvijas-Baltkrievijas pierobežā, lai arī lēna, tomēr turpinās, varot prognozēt, ka ūdens līmenis upē vēl kādu laiku turpinās celties arī pie Daugavpils.

2010.gada palu maksimums - 7,72 metri - Daugavpilī patlaban ir pārspēts par 16 centimetriem.

Patlaban Daugavpilī ir applūdušas pļavas Kalkūnos un Nīderkūnos, transporta kustībai ir slēgta Nometņu iela, sākušas applūst dzīvojamās mājas Grīvā, Muižas un Brjanskas ielā. Apdraudētajās vietās turpinās aizsargkonstrukciju stiprināšana, pieberot un noblietējot smiltis.

Šī pavasara plūdi Daugavpils pilsētai jau nodarījuši 15 000 latu zaudējumus, pirmdien žurnālistiem sacīja Daugavpils domes vadītāja Žanna Kulakova. Viņa uzsvēra, ka patiesais zaudējumu apmērs būs daudzkārt lielāks un tiks aprēķināts mēneša vai divu laikā.

Kulakova pastāstīja, ka saskaņā ar jaunāko informāciju palu ūdeņu ar katru brīdi kļūst vairāk, līdz ar to applūdušo teritoriju arī kļūst vairāk. Patlaban pilsētā ir applūduši 280 hektāri zemes.

Cilvēku evakuācija Daugavpilī līdz šim rītam nebija nepieciešama, no applūstošajām teritorijām izglābts viens suns, kuram piemeklēta arī pagaidu uzturēšanās vieta.

Daugavpils pilsētas domes izpilddirektors Andrejs Kursītis pirmdienas rītā informēja, ka reģionā nogādātas papildu glābēju tehnikas vienības - laivas, ģeneratori u.c. Tāpat mediķu rīcībā nodots helikopters, lai nepieciešamības gadījumā varētu sniegt palīdzību vietās, kas nav vairs sasniedzamas ar autotransportu vai laivām.

Daugavpils novadā appludināti pašvaldības ceļi 37,4 kilometru garumā, daļēji appludināti trīs valsts ceļi un citu īpašnieku ceļi. Appludināti 953,5 hektāri lauksaimniecības zemes, tai skaitā 156,5 ha ziemāju, 76 ha sēto zālāju, 130 ha aramzemes, kā arī 197,7 ha karjeru. Kopumā Daugavpils novada teritorijā applūduši aptuveni 4920 ha platības Kalkūnes, Sventes, Nīcgales, Līksnas, Tabores, Laucesas pagastā.

Applūduši ir arī aptuveni 95% no 400 dārza mājiņām dārzkopības kooperatīvā Ļubasti Līksnas pagastā un 260 mājiņas Tabores pagasta dārzkopības sabiedrībā Maļutki.

Apdraudētajās teritorijās atrodas 148 iedzīvotāji. Šiem iedzīvotājiem ir liegta piekļuve sauszemei, dažiem arī savām saimniecības ēkām, kurās atrodas mājdzīvnieki. Applūdušajā teritorijā tiek nodarīts būtisks zaudējums infrastruktūrai un saimnieciskajai darbībai - bojāti pašvaldības un valsts ceļi, traucēta lauksaimniecības produkcijas realizācija, problemātiski organizēt skolēnu nogādāšanu uz skolām. Kopumā Daugavpils novadā riska zonā dzīvo 279 iedzīvotāji 122 dzīvojamās mājās, daļa iedzīvotāju jau evakuēti un izbraukuši.

(ziņa papildināta ar jaunāko informāciju)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas