Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pārapbedīti 75 Zilākalnā kulta vietā un viduslaiku kapsētā apbedītie

Pagājušajā nedēļā netālu no Zilākalna virsotnes tika pārapbedīti 75 Zilākalnā kulta vietā un viduslaiku kapsētā apbedītie, aģentūru LETA informēja Valmieras novada pašvaldībā.

Plānojot skatu torņa pārbūvi Zilākalnā, 2022.gada rudenī arheologi sāka izpēti kalna virsotnē. Izpētes laukumi bija jaunā skatu torņa būvbedres vietā, un tajos tika atrasti 75 cilvēku aptuveni 400 gadus seni pīšļi.

Arheologi secinājuši, ka visi ir apbedīti kristīgā tradīcijā un šķirstos, par ko liecina atrastās dzelzs naglas. Pārapbedīšana notika, ievērojot kristīgās tradīcijas - kopā ar mācītāju, piedaloties vīru korim "Imanta".

LETA jau vēstīja, ka Zilākalnā notiek arheoloģiskā izpēte, kurā līdz šā gada jūlijam arheologi bija atraduši 24 cilvēku apbedījumus, kas saistāmi ar 17.gadsimta kapsētu.

Pie apbedījumiem atrastas arī dažas monētas, saktas zosla, arī zārku naglas. Secināts, ka apbedīšana veikta, ievērojot kristīgās tradīcijas.

Vispirms laukuma virskārtu noņem ar traktortehniku. Atsedzoties arheoloģiskām liecībām, arheologi tālāk darbojas ar rokām, saudzīgi atrok, attīra un dokumentē katru atradumu. Cilvēku kauli tiek nodoti antropologam, kurš pēta apglabāto cilvēku vecumu, dzimumu un garumu, kā arī dažādas slimības un patoloģijas.

Valmieras novada pašvaldība, īstenojot Kohēzijas fonda projektu "Antropogēnās slodzes samazināšana un kompleksu apsaimniekošanas pasākumu īstenošana dabas liegumā "Zilaiskalns"", veic arheoloģisko izpēti valsts nozīmes kultūras piemineklī "Zilaiskalns ar Upurakmeni - kulta vieta un viduslaiku kapsēta" (dabas liegumā un svētvietā "Zilaiskalns").

Projekts paredz demontēt esošo ugunsnovērošanas torni un uzbūvēt publiski pieejamu skatu torni. Plānota arī teritorijas labiekārtošana antropogēnās slodzes mazināšanai un veselības maršruta izveide, kā arī dabas liegumā esošo taku sakārtošana.

Projektā veikti arī biotopu aizsardzības un kvalitātes uzlabošanas pasākumi - nogāžu un gravu mežu un boreālo mežu saglabāšanai. Projekta īstenošana plānota līdz 2024.gada 31.maijam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas