Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pašvaldību reformas plānu lūgs skatīt ātrāk

Ministru kabinets otrdien apstiprinājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARM) sagatavoto Administratīvi teritoriālās reformas turpināšanas likumu, kas paredz turpināt 1998. gadā iesākto reformu, lai līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2021.gadā izveidotu ekonomiski attīstīties spējīgas vietējās pašvaldības, kas nodrošina likumos tām noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā, sniedzot iedzīvotājiem labus pakalpojumus par samērīgām izmaksām, vēsta VARAM.

Ministrija lūgs šo likumprojektu Saeimā skatīt paātrinātā kārtībā - divos lasījumos, vēsta LETA.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (A/P), skaidrojot reformas nepieciešamību, norādījis, ka "nevienlīdzības mazināšana ir viens no galvenajiem darbiem, kas jāpaveic šai valdībai. Arī pašvaldību reformas mērķis ir novērst netaisnību, ka cilvēki tiek diskriminēti pēc to dzīvesvietas. Bez spēcīgiem attīstības centriem nav līdzsvarotas reģionālās attīstības; bez pietiekamas nodokļu ieņēmumu bāzes nav kvalitatīvu pakalpojumu izglītībā un sociālajā aprūpē; bez infrastruktūras nav privāto investīciju un konkurētspējīga atalgojuma. Mans mērķis, īstenojot pašvaldību reformu, ir nodrošināt vienlīdzīgākas iespējas ikvienam Latvijas iedzīvotājam – neatkarīgi no viņa dzīvesvietas saņemt labus pašvaldības pakalpojumus."

VARAM norāda, ka pašlaik nevienlīdzība pašvaldību starpā ir milzīga, piemēram, administratīvās izmaksas pašvaldībās svārstās no 50-200 eiro uz vienu iedzīvotāju (tikai 28 pašvaldībās tās ir mazāk nekā 7% no pašvaldības budžeta). No pašvaldību izlīdzināšanas fonda dotācijas saņem 104 no 119 pašvaldībām. Tikai 57 pašvaldības spēj nodrošināt ar darbavietām vairāk nekā 40% tās darbspējas vecuma iedzīvotāju. Vien 46 pašvaldībām ir iespēja veikt 1 miljona eiro investīcijas. Tikai 62 pašvaldībās notiek biznesa ideju konkursi vai tās spēj piedāvāt grantus uzņēmējdarbībai. Lai izveidotu vidusskolu ar vismaz divām paralēlklasēm, pietiekams skolēnu skaits šobrīd ir vien 38 pašvaldību vidusskolās. Šie skaitļi ir apliecinājums diskriminācijai, bet pašvaldību reforma ir līdzeklis, kā šo netaisnību izbeigt, uzsvēris Pūce.

Šodien MK apstiprinātais likumprojekts nosaka kārtību, kādā tiek turpināta teritoriālā reforma un kā tiek pieņemti un īstenoti konceptuālie lēmumi reformas gaitā. Tas paredz, pirmkārt, konceptuāla ziņojuma izstrādi par administratīvi teritoriālo iedalījumu un konsultācijas ar pašvaldībām. Otrkārt, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma jaunas redakcijas izstrādi līdz 2019.gada 1.decembrim, nosakot jauno valsts administratīvi teritoriālo iedalījumu, to veidus un teritoriju izveidošanas kritērijus. Tāpat šajā likumprojektā paredzēta ATR pabeigšanas kārtība un pašvaldību sagatavošana 2021. gada vēlēšanām. Treškārt, likumprojekts nosaka ziņojuma iesniegšanu Saeimai līdz 2020. gada 31. decembrim par valsts reģionālā administratīvi teritoriālā iedalījuma izveides izvērtēšanu.

Likumprojekts pirms skatīšanas Ministru kabinetā ir saskaņots ar Latvijas Pašvaldību savienību, Tieslietu ministriju un Finanšu ministriju.

Top komentāri

Kaspars
K
Ļoti nekompetenti argumenti pašvaldību reformas veikšanai. Ar tādiem tālu netiks. OIK arī solīja izbeigt līdz š.g. 1.martam, bet izdarīts nav pilnīgi nekas.
Imants
I
Pūce jau izsludinājis iepirkumu par 500 000 eiro, kas izstrādās pašvaldību teritoriālo reformu. Pamatdoma, lai iekārtotu labi apmaksātā darbā savu ģimeni, radus, partijas biedrus, klasesbiedrus un t.t. Lai kaut ko tādu sāktu VARAM ministrijai vispirms visai Latvijas tautai ir precīzi noformulētu reformas pamatojums, nepieciešamība, sasniedzamie mērķi (skolas, veselības aprūpe, finanšu sistēmu pieejamība, ceļi, VID, LAD, sociālā aprūpe un t.t.) Ko iegūs teritorijas iedzīvotāji, kā uzlabosies viņu dzīve. Un diskusija ir jāveic attiecīgos novados uz vietas ar plāšu iedzīvotāju iesaisti. Nevis te viena partija, kas ar 10 balsīm Saeimā lems visu pašvaldību un to iedzīvotāju likteni. Vienkārši vajag dažus izcilus diskusijas vedējus, profesionāļus pašvaldības jautājumos, kas spēj novadīt diskusijas visos Latvijas reģionos. Neiesaku žurnālistus, aktierus, pasākumu vadītājus, kas visām lietām brauc pa un izpilda pasūtītāja velmes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas