Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Raidījums: Pēc plūdiem krāna ūdenī skolās konstatē zarnu nūjiņas; ierēdnis to noklusē

Pēc augusta beigās notikušajiem plūdiem Latgalē vairākās Kārsavas novada skolās krāna ūdens paraugos atrastas koliformas, tāpat arī zarnu nūjiņas, taču mācības visās skolās atsākušās. Izrādās, par analīžu rezultātiem nav bijuši informēti ne skolu direktori, ne arī novada domes vadība, bet atbildīgais domes darbinieks Juris Vorkalis, kura rīcībā bijuši šie rezultāti, devies atvaļinājumā uz Armēniju, pirmdien vakarā vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Aizliegtais paņēmiens.

Pievērst uzmanību analīžu rezultātiem Kārsavas novada domes vadītāju Ināru Silicku aicināja raidījuma Aizliegtais paņēmiens žurnālisti, kuriem par sliktajām analīzēm bija neoficiāla informācija. Sākumā domes priekšsēdētāja atbildēja, ka viņa ir droša, ka nekādu noviržu no normas nav.

"Dzeramā ūdens kvalitātei, ja būtu kādi aizrādījumi, noteikti (atzinums) jau būtu pie manis uz galda. To, ka nav negatīvu atzinumu, varu jums pateikt 99 procenti, jo savādāk es to zinātu," uzskata Silicka.

Taču jau tās pašas dienas laikā viņa bija spiesta atzīt: "Izrādās - jā. Tiešām es esmu jums neviļus sniegusi nepatiesu informāciju. (..) Es sapratu, tā ir bijusi viņa paša, vides inženiera Jura Vorkaļa, iniciatīva paņemt ūdens paraugus pēc plūdiem. Tad viņš pārvaldnieku sapulcē ir pateicis, ka ir normālas analīzes. Bet tagad izrādās, ir tur atkāpes no normas, un man nekas par to nav zināms. Jūs saprotat, tā vispār nav joka lieta! Pats viņš ir aizlaidies atvaļinājumā, es tagad pilnīgi sašutusi esmu."

Koliformu klātbūtne konstatēta krāna ūdens paraugos, kas ņemti no Mežvidus, Salnavas un Mērdzenes pamatskolām, kur ūdenī turklāt atrastas arī zarnu nūjiņas. Visi šie mikroorganismi var izraisīt zarnu infekcijas. Vieglā formā tā var būt caureja vai vemšana, bet var būt arī nopietnākas saslimšanas. Patlaban nav ziņu, ka kāds no šo skolu bērniem būtu sūdzējies par veselības stāvokli.

Situācijas risināšanā iesaistījusies arī Veselības inspekcija, kas paņēmusi atkārtotus ūdens paraugus. Līdz rezultātu iegūšanai bērniem krāna ūdeni liegts lietot, tā vietā uz skolām atvestas tvertnes ar dzeramo ūdeni. Silicka vēl nemācēja teikt, kas pašvaldības ierēdnim draud par šādu nolaidību: "Vai nu tur būs tikai rājiens, vai tas būs daudz sarežģītāk...   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas