Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sakopta viena no lielākajām izgāztuvēm Latvijā

Daugavpils novada Demenes pagastā ceturtdien svinīgi noslēgsies rekultivācija vienā no lielākajām izgāztuvēm Latvijā, kurā uzglabāti arī bīstamie atkritumi, portālu Diena.lv informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji.

Laika posmā no 1986.gada līdz 2008.gadam Demenes izgāztuvē ievesti aptuveni miljons tonnu sadzīves atkritumu un 10 000 tonnas kaprolaktāna atkritumu no Daugavpils ķīmiskās šķiedras rūpnīcas. Šī ķīmiskā viela, kas savulaik izmantota zeķbikšu un automašīnu riepu ražošanā, saskaroties ar ūdeni, rada amonjaka savienojumus un, nonākot gaisā, veido ļoti bīstamu savienojumu.

Izgāztuve netiek izmantota jau kopš 2008.gada, kad turpat līdzās ekspluatācijā nodots ES direktīvu prasībām atbilstošs sadzīves atkritumu poligons.

Pasākumā piedalīsies arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Demene ir viena no lielākajām rekultivācijai paredzētajām izgāztuvēm, tajā uzglabāti arī bīstamie atkritumi, un šāda objekta sakārtošana ir būtisks sasniegums,” atzīmē R. Vējonis.

Rekultivācijas laikā kaprolaktāna atkritumi tika ievietoti divkāršos polietilēna maisos, bet tie - polietilēna plēves kapsulā, kuras garantijas laiks ir 100 gadi. Šajā laika posmā kaprolaktāns neitralizēsies un draudus videi vairs neradīs. Uzraudzības nodrošināšanai virs kapsulas izveidota gaisa šahta, kas ļaus kontrolēt amonjaka klātbūtni.

Demenes izgāztuves rekultivācija notika ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta ietvaros. Tā kopējās izmaksas ir 1,68 miljoni latu, no tiem 1,43 miljoni latu ir ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums, bet Daugavpils pilsētas domes līdzfinansējums - 252 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas