Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Siguldas mērs: Nav pareizi ik pēc četriem gadiem mētāties ar tik fundamentāliem lēmumiem pašvaldību jomā

Vērtējot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumu samazināt novadu skaitu no pašreizējiem 119 līdz 30, Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics uzskata, ka nav pareizi ik pēc četriem gadiem mētāties ar tik fundamentāliem lēmumiem pašvaldību jomā.

Intervijā Mitrevics uzsver, ka jebkuras reformas būtība, jēga un nepieciešamība ir tad, ja tā kalpo par labu iedzīvotājiem. Ja reforma ir tikai kāds politisks plāns, šāda reforma nav vajadzīga.

Pirms četriem gadiem Latvijā tika likvidētas rajonu padomes. Tagad tiek runāts, ka novadiem jāiet atpakaļ uz tādu izmēru, kādas savulaik bija rajonu padomes. Pēc Mitrevica domām, tas liecina, ka Latvijā ne vienmēr uzreiz izdodas pieņemt pareizo lēmumu un pēc kāda laika nākas pilnīgi pretēji mainīt reformu virzienu.

Lai pašvaldībai būtu pamats kļūt par administratīvu vienību, pēc Mitrevica domām, ir jābūt četriem priekšnoteikumiem: noteiktam iedzīvotāju skaitam, uzņēmīgiem cilvēkiem, kas rada darba vietas, jābūt cilvēku dzīvei nepieciešamajai infrastruktūrai un lokālpatriotismam. Ja šīs četras lietas ir, novads var pastāvēt kā administratīva vienība.

Siguldas mērs uzsver, ka noteikti atbalsta novadu reformas - apvienošanos pēc brīvprātības principa. Pēc Mitrevica domām, vienam no pašvaldību apvienošanas kritērijiem jābūt likumā noteiktajam minimālajam iedzīvotāju skaitam. Tas varētu būt 4500, 5000 vai 5500. Patlaban 36 novados ir mazāk nekā 4000 iedzīvotāju. Lai novads varētu attīstīties, tajā ir nepieciešama arī laba skola, bērnudārzs, kvalitatīva infrastruktūra un administrācija ar kvalificētiem darbiniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas