Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Valmierā ūdens līmenis Gaujā pārsniedzis aizvadītā gada palu maksimālo līmeni

Piektdien, 19.aprīlī, Valmierā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) novērojumu stacijā Gaujā fiksētais pavasara palu ūdens līmenis ir 2 metri un 86 centimetri virs stacijas nulles atzīmes, kas nozīmē, ka par 18 cm pārsniegts aizvadītā gada palu ūdens līmeņa maksimums, portālu Diena.lv informēja Valmieras pilsētas pašvaldībā.

Kā pirmās applūdušas Gaujas piegulošās teritorijas Daliņu pludmalē un Kazu krācēs. Līdz 2010. gada ūdens līmenim, kad tas bija 4,81 metri, izraisot plašu pilsētas dabas, rūpniecisko un dzīvojamo teritoriju applūšanu, atlicis mazāk par 2 metriem.

Pēdējās nedēļas laikā ūdens līmenis Gaujā ir paaugstinājies par 2 metriem un pēc LVĢMC prognozes turpinās celties straujāk.

Valmieras pilsētas pašvaldība ir uzsākusi Gaujas kreisajā krastā esošo uzņēmumu un iestāžu, kurus ik gadu skar un iespējami varētu skart ūdens līmeņa paaugstināšanās radītie plūdi draudi Gaujā, brīdināšanu. Uzņēmumi tiek aicināti pirms plūdiem veikt sagatavošanās darbus, lai novērstu iespējamo vides piesārņojumu, kā arī riskus cilvēku drošībai un veselībai. Piemēram, nostiprināt uzņēmumu teritorijās esošos priekšmetus, attīrīt iebraucamos ceļus, kā arī atbrīvot tos no stāvošiem transporta līdzekļiem, nodrošināt, lai dažādas ķīmiskās vielas un produkti atrastos drošās vietās, kā arī tiktu norobežoti un izvesti atkritumi. Tāpat ūdens aizplūšanas nodrošināšanai, uzņēmumi aicināti pārbaudīt caurtekas pie saviem īpašumiem un atbrīvot tās, kā arī tieša plūdu apdraudējuma gadījumā nodrošināt elektroapgādes, gāzes un ūdens piegādes atslēgšanu.

LVĢMC 2013. gadā Valmierā maksimālo ūdens līmeni prognozē no 3,80 līdz 4,80 metriem, kas ir tuvu 2010.gada palu līmenim.

Valmieras pilsētas Civilās aizsardzības komisijas atbildīgie dienesti Valmieras pilsētā nepārtraukti seko līdzi ūdens līmeņa izmaiņām un, palielinoties plūdu riskam, atkārtoti informēs apdraudēto teritoriju uzņēmumus un nepieciešamības gadījumā arī iedzīvotājus.

Par tiešu apdraudējumu iedzīvotājiem jāinformē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests pa tālruņiem 112 vai 01.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas