Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Žurnāliste: Liepājas Metalurga strādniekiem joprojām neesot piemērots apģērbs

Valsts darba inspekcija (VDI) uzsākusi izmeklēšanu par Liepājas Metalurga strādnieka nāvi, kura dzīvību neizdevās glābt pēc nelaimes gadījumā gūtiem plašiem ķermeņa apdegumiem, portālu Diena.lv informēja VDI sabiedrisko attiecību speciālists Aivis Vincevs.

"Ir izdots rīkojums par izmeklēšanu, un šobrīd tā termiņš ir 15 darba dienas. Lēmums varētu būt ne ātrāk kā 17. februārī. Tā kā šis negadījums ir ļoti smags, varētu būt, ka termiņš varētu tikt pagarināts, ja izmeklēšanas komisijai tas būs nepieciešams," sacīja A. Vincevs.

Jau ziņots, ka Liepājas Metalurgā pagājušonedēļ smagus apdegumus ar atklātu liesmu guvuši divi strādnieki. Negadījums noticis elektrotērauda kausēšanas cehā. Abi vīrieši cietuši brīdī, kad karstais metāls liets ārā no kausa. Viens no negadījumā cietušajiem strādniekiem pirmdien Liepājas reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā miris.

VDI rīcībā esošā informācija liecina, ka abi strādnieki atradušies vietā, kur viņiem nevajadzēja atrasties, tādēļ šobrīd tiks noskaidrots, kādi ir bijuši negadījuma iemesli, norāda A. Vincevs.

Liepājas Metalurgā salīdzinoši bieži notiek dažādi negadījumi, uzsver A. Vincevs, tādēļ VDI inspektori regulāri uzņēmumā veikuši pārbaudes. Jau vēstīts, ka arī pērn uzņēmuma teritorijā notika vairāki traģiski negadījumi, kuros gāja bojā rumāņu strādnieki, kas veica rekonstrukcijas darbus.

Ja izrādīsies, ka strādnieka nāvē vainojams darba devējs, tad radiniekiem ir visas tiesības civiltiesiskā kārtībā celt prasību pret uzņēmumu, skaidroja VDI preses pārstāvis.

Portāla irLiepāja.lv žurnāliste Sarmīte Pujēna pieļauj, ka nelaimes gadījumā vainojama nelaimīga apstākļu sakritība, tiesa gan bažas rada arī strādnieku darba apģērbi. "Tas, ka viņiem joprojām nav normāli, tie metalurgu darba apģērbi, kādi ir citur visur pasaulē, arī ir fakts. Kad mēs ar prezidentu pēdējo reizi bijām, nav viņiem mugurā nekas tāds, kā strādā pie metāla normālās valstīs," uzskata A. Pujēna.

Viņa arī skaidro, ka Liepājas Metalurgs vienmēr sacījis, ka paši strādnieki ir vainojami dažādu nelaimes gadījumu izraisīšanā, jo nav ievērojuši darba drošības notikumus. "Bet tad būtu atkal jautājums, cik tad ir viņi sodījuši par darba drošības pārkāpumiem? Visu laiku pārkāpj darba drošību, bet vai tur ir kāda reakcija iekšienē?" pauž A. Pujēna.

Portālam Diena.lv par notikušo neizdevās gūt oficiālu komentāru no Liepājas Metalurga, taču kāds uzņēmuma pārstāvis uzsvēra, ka par darba drošību uzņēmumā tiek domāts maksimāli un arī par pienācīgiem darba apģērbiem uzņēmums ir parūpējies: "Vai tiešām jūs domājat, ka tur strādā vienaldzīgi cilvēki? Tas ir ārprāts. Tā ir nelaime visam Metalurgam, saprotiet?"

Uzņēmuma mājas lapā norādīts, ka abi elektrokausēšanas ceha inženiertehniskie darbinieki bez saskaņošanas uzkāpuši uz darbojošas elektroloka kausēšanas krāsns apkalpošanas laukumā, īsi pirms tam, kad krāsnī tika pabeigts kārtējais kausējums. Tika pacelti elektrodi un nolieti sārņi, sasverot krāsni. Pēc tam krāsns tika sasvērta uz metāla izliešanu tēraudliešanas kausā. Brīdī, kad šķidrais metāls ielija kausā, izšāva liesmas, no kurām aizdegās cietušo apģērbs. Kad to ieraudzīja kolēģi dažu sekunžu laikā liesmas tika nodzēstas.

Pēdējo divu gadu laikā Liepājas Metalurgā (LM) notikušās nelaimes: 

2010. gada 2. decembris: LM darbinieks tiek ierauts kādā mehānismā un gūst smagas traumas.

2010. gada 8. decembris: LM darbiniekam, ieraujot roku starp celtņa kravas ratiņa riteni un sliedi, tiek norauti visi labās rokas pirksti.

2011. gada 8.marts: apgāžoties pacēlājam, metināšanas darbu laikā iet bojā kāds rumāņu strādnieks.

2011. gada 23. aprīlis: rumāņu darbiniekam uz galvas uzkrīt siltināšanas materiāla panelis, no gūtajām traumām strādnieks miris.

2011. gada 4. jūnijs: sadeg ceha strādnieks.

2011. gada 2. septembris: rekonstrukcijas darbu laikā, uzkrītot celtņa detaļai, iet bojā kāds rumāņu strādnieks.

2012. gada 18.janvāris: smagus ķermeņa apdegumus no atklātas liesmas gūst divi strādnieki, no kuriem viens miris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas