Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

10,5% bezdarbnieku ir pirmspensijas vecumā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Vija Blumberga
V
Man ir 55 gadi es jus nolaideshu'''
rīdziniece
r
Kapēc ļauj strādāt pēc 62 gadiem valsts darbā? Ja jau reiz pensija, tad pensija. Ja joprojām strādā, tad kadēļ līdzās algai jāmaksā pensija? Ja cilvēks ir strādāt varošs, ar tādu var slēgt līgumu. Strādājošie pensionāri (štatos) pamatā ir iestādēs, kur paši vadītāji ir pensionāri. Viņiem izdevīgi ir turēt savus laikabiedrus, jo tie bailēs no atlaišanas nekad necels nekādas pretenzijas - taisni otrādi slavēs, glaimos, pielīdīs. Tas nav pareizi, jo jauni cilvēki nevar atrast darbu pēc savām spējām un vecu ļaužu pārvaldīti kolektīvi nav dinamiski. Bet no otras puses kas gan tas par bezdarbu, ja ir brīvas sētnieku, pārdevēju vietas. Tātad bezdarbs ir tikai uz labi apmaksātajām vietām.
Latviete
L
Ierosinājuma celt pensionēšanās vecumu no 62 uz 65 gadiem Latvijā autori nav snieguši aprēķinus un pamatojumu, vai konkrētajā Latvijas sociāli ekonomiskajā situācijā šāds solis nav pārsteidzīgs (iespējami šāds solis ekonomikai nesīs tikai zaudējumus). Ir vismaz seši jautājumi, uz kuriem nav sniegtas atbildes. Pirmais. Kāds ir tautas veselības stāvoklis un kāda ir medicīniskās aprūpes pieejamība? Nav bijuši pētījumi, cik lielas Latvijā ir iedzīvotāju darba spējas 60 un 65 gadu vecumā. Nav noskaidrots, vai maz spēs veikt darba pienākumus konkrētās personas, kuras Latvijas valsts vēlas piespiest līdz 65 gadu vecumam strādāt pilnas slodzes algotu darbu. Medicīnas iestāžu un apdrošināšanas firmu praksē Latvijā pēc 55 gadu vecuma perso-nas tiek ieskaitītas paaugstināta riska grupā. Pēc 55 gadu vecuma tiek ierobežota dzīvības un veselības apdrošināšana. Ja 55 gadi ir bioloģiskā spēju robeža, ar to būtu jārēķinās. Ja 55 gadi nav bioloģiskā spēju robeža, tad Ministru kabinetam tagad būtu jāierosina likums, kas aizliedz personu dalīšanu riska grupās pēc vecuma. Otrais. Kāda būs nodarbinātības politika? Nav skaidrs, kādā veidā Latvijas valdība radīs papildu ap 100 000 darba vietu tieši pirmspensijas vecuma strādājošajiem, ja Latvijā ir masveida bezdarbs. Stimulēt jauniešu masveida emigrāciju nebūtu īstais risinājums. Trešais. Vai mainīsies medicīniskās aprūpes pieejamība un medikamentu cenas? Katastrofāli pasliktinās tautas veselības stāvoklis. Liela daļa nomirs, nesasnieguši 65 gadu pensionēšanās vecumu. Citi nomirs drīz pēc aiziešanas pensijā. Tie ir prognozējami skaitļi, taču sabiedrība nez kāpēc netiek iepazīstināta ar šiem aprēķiniem. Pensionēšanās vecuma celšana Latvijas apstākļos ir nekas cits kā pensijas izmaksu perioda saīsināšana uz mirstības rēķina. Ceturtais. Kāpēc nav aprēķināts iespaids uz demogrāfiju (dzimstību)? Daudzi gados jauni cilvēki ir izbraukuši uz ārzemēm darbā. Viņu šeit palikušos bērnus audzina vecmāmiņas un vectētiņi. Kas notiks, ja no bērnu audzināšanas atraus arī vecmāmiņas un vectētiņus – liekot šiem vecvecākiem būt algotā darbā līdz spēku izsīkumam? Kas notiks ģimenēs, ja bērnu audzināšanas vietā arī vecvecāki būs spiesti sēdēt bezdarbnieku rindās bez iztikas līdzekļiem? Piektais. Sociāli-politiskā ietekme uz Latvijas sadalīšanos divkopienu valstī. Kaimiņvalstī Krievijā pensionēšanās vecums ir 55 gadi (sievietēm). Tas ir faktors, kas daudzus (arī latviešus) mudinās atteikties no Latvijas pilsonības un pieņemt Krievijas pilsonību. Kā tas ietekmēs Eiropas Savienību? Kā šādos apstākļos valdība paredz risināt integrāciju Latvijā? Sestais. Kā panāks, lai sociālās apdrošināšanas shēmā piedalās visi iedzīvotāji? Kas ir tie, kuri izvairās no solidārās līdzdalības?
ko nu-kā tas var būt
k
Ja laimējas strādāt uzņēmumā, kuru nelikvidē vai neķer lielā tīrīšana, tad jau viss kārtībā, bet tikko pēc 50 ir jāsāk meklēt darbs, tad tikai saproti cik tas ir nopietni. No tā gan pasargāts nav neviens- ne tie , kas saprot, ne tie, kas nesaprot.
Kā tas var būt?
K
Es tikai nesaprotu vienu - kā tas tā sanāk, ka vairāki desmiti tūkstošu pensionāru strādā, bet citi jau pirms pensijas nevar darbu atrast?
ko nu
k
Tas jau ir tagad, bet kad pensijas sāks maksāt no 65 gadiem. Tas ir šausmīgi,ka cilvēki vismaz 10 gadus tiek pakļauti totālai nabadzībai. Darba tirgū viņi nav vajadzīgi un izdzīvot tikai no izdiedelētā pabalsta nav iespējams.Šī kategorija ir vēl neaizsargātāka par maziem bērniem.
opā
o
Tas nozīmē, ka šiem cilvēkiem vecumdienās būs jānomirst badā, jo viņiem liegta iespēja nopelnīt sev pensijas. Gandrīz visi ministriju ierēdņi, kuri bija pensionāri un kurus atlaida, tagad lielākā daļa ir iekārtojušies atpakaļ ministrijās uz līgumiem un turpina veģetēt, toties pirmspensijas ierindas cilvēki ir izmesti uz ielas, lai mirst nost. Cūkas, ne valdība!
Pipo
P
Totāla NVA kārtēja datu pasniegšanas maniere. 10,5% bezdarbnieku, ir tikai reģistrējušies pirmspensijas vecuma no darba tirgus izsijātie, bet cik ir patiesībā, to īsti nezina neviens, jo tāda uzskaite varas vīrus neinteresē. Runajot par jēdzienu ,,pirmspensijas vecums,, ,gadu skaits nav nonivelējams. Baidos teikt, bet tas var svārstīties pat līdz 10 gadiem, jo palasot sludinājumus, atklājas vēlamo darba ņēmēju vecuma cenzs. Valdība nodarbojās ar savējo ,,genosu,, celšanu amatos, bet nedomā par par tagadejiem 60gadīgiem, kuri ,kaut PSRS laikā, sastrādāja materiālās vērtības, kuras ,,prihvatizēja,, un tagad pārvalda mūsu visiem zināmie oligarhi.
BRUNIS
B
arī 20 gadi pirms pensijas ir pirmspensijas vecums.... ta sanāk ,ka pārējie ir pēcpensijas vecumā ? :)
ko tas nozīmē?
k
Kas tas tāds par jēdzienu "bezdarbnieks pirmspensijas vecumā" Tas ir pusgads, gads, 2, 3 vai 5 gadi pirms pensijas?
zagļu banda
z
Dombrovska (Vienotība) valdība apzog zīdaiņus, jaunos vecākus un lielās ģimenes!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas