Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

1905.gada pieminekļa atjaunošanu atliek līdz pavasarim

1905. gada 13. janvārim veltītā pieminekļa restaurācijas darbu pabeigšana atlikta līdz pavasarim. Pašlaik bronzas skulptūra ir demontēta un visus restaurācijas darbus ziemas laikā pabeigt neesot iespējams.Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC), kurš kopā ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu ceturtdien klātienē devās aplūkot atjaunošanas darbu norisi, pieminekļa restaurācijas procesu raksturo kā “smagu”.

Darbs pie tā tika uzsākts jau jūlijā. “Pieminekli uz pjedestāla bija iecerēts atlikt jau pirms diviem mēnešiem. Taču atsedzot pieminekļa fundamentu, atklājās, ka palikušas tikai atliekas,” stāsta A. Ameriks.Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis informē, ka “procesā atklājās tādas lietas, ko pirms tam nevarēja paredzēt”. Pārbaudot skulptūras iekšējo korpusu, tika secināts, ka tas ir sarūsējis. Lai to varētu restaurēt, piemineklis pirms tam ir jānogāž uz sāniem, taču nepieciešamās ierīces, ar kuru varētu sāniski noguldīt 16 tonnas smago bronzas skulptūru, neesot. Rīgas pieminekļu aģentūra cer iegūt papildus finansējumu, lai izveidotu šādu ierīci un restaurācijas darbus varētu pabeigt. Par finansējuma ieguvi G. Gailītis komentē: “Lūgsim, un mums ir apsolīts.”Piemineklim ir bojāts arī betona postaments, un tas ir jābetonē no jauna. A. Ameriks uzsver, ka pieminekli nevar uzstādīt, kamēr betona pamatne nesacietē, tādēļ arī tas prasa vairāk laika nekā sākotnēji plānots.A. Ameriks stāsta, ka pieminekļa restaurācijai piešķirtais finansējums bija 35 000 latu. Saskaņā ar likumiem, papildu darbiem drīkst piešķirt ne vairāk kā pusi no sākotnējās summas. Pašlaik pieminekļa restaurācijas pabeigšanai tiek plānots piešķirt pieļaujamo summu – aptuveni 17 520 latu.Pieminekļa restaurācijas darbus veic uzņēmums “Akmens apstrādes centrs AKM”, kas pirms tam piedalījies arī Brīvības pieminekļa atjaunošanas darbos.G. Gailītis stāsta, ka piemineklis ziemas periodā paliks iekonservēts. Tiks strādāts pie tā iekšienes izpētes un jauna karkasa izveides. Teritorija vēl aizvien paliks norobežota, un tā tiks apsargāta. Tiks veikti teriotorijas labiekārtošanas darbi.Pieminekli “Asiņainās svētdienas” upuriem atklāja 1960. gadā. To veidojuši tēlnieks Alberts Terpilovskis un arhitekts Kārlis Plūksne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas