Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

80% Latvijas iedzīvotāju uztrauc konflikts starp Gruziju un Krieviju

Militārajam Gruzijas un Krievijas konfliktam līdzi seko 80% Latvijas iedzīvotāju un notiekošais Gruzijā viņu satrauc, par šādiem datiem vēsta tirgus un sociālo pētījumu aģentūra Market Data. Karš Gruzijā vairāk uztrauc iedzīvotājus, kas vecāki par 35 gadiem. Aptauja arī parāda, ka cilvēki karu Gruzijā uzskata par augusta nozīmīgāko notikumu (47%) un tikai pēc tam seko referendumi par Satversmi un pensijām (24%) , kā arī Olimpiskās spēles Pekinā (16%).

17% iedzīvotāju norāda, ka seko līdzi notikumiem, bet tas viņus īpaši neuztrauc, tikai 3% notiekošais neuztrauc vispār.

42% iedzīvotāju uzskata, ka notikumu attīstība Gruzijā nav pieņemama. Par notikumu pavērsienu pārsteigti ir 20%. Jo augstāks izglītības līmenis un augstāki ienākumi, jo vairāk valda uzskats, ka konflikts starp Gruziju un Krieviju bija jau iepriekš paredzams, rāda aptaujas dati.

Iedzīvotāji vienlīdz pauž atbalstu gan Krievijai (32%), gan Gruzijai (32%), bet 25% konfliktā neatbalsta nevienu no pusēm. Krieviju vairāk atbalsta krievvalodīgie (67%) Latgales iedzīvotāji un rīdzinieki, iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem un vidējo izglītību. Savukārt Gruzijai lielāku atbalstu izsaka latvieši (54%) un iedzīvotāji ar augstāko izglītību.

Kā abu valstu konflikta visbiežāk minētais cēlonis minēts Gruzijas realizētais genocīds pret Dienvidosetijas iedzīvotājiem (25%), Gruzijas vēlme realizēt savas tiesības uz Dienvidosetijas teritoriju (18%) un Krievijas vēlme aizstāvēt savus pilsoņus Dienvidosetijā (16%). Gruzijas genocīdu pret Dienvidosetijas iedzīvotājiem visbiežāk min krievvalodīgie (30%), kamēr latvieši visbiežāk par konflikta cēloni min to, ka Krievija realizē savu vēlmi pēc lielākas ietekmes (31%).

Aptauja parāda, ka palīdzības sniegšanu Gruzijai atbalsta 57% iedzīvotāju, bet 29% uzskata, ka Latvijai nav jāsūta humānās palīdzības kravas. 26% uzskata, ka Eiropas Savienībai jāpalīdz Gruzijai, 21%, ka ASV, 9% uzskata, ka tas jādara kopīgi Baltijas valstīm, kā arī Polijai un Ukrainai. 27% uzskata, ka starptautisks atbalsts nav nepieciešams.

Market Data aptauja tika veikta internetā no 12. līdz 19.augustam un tajā piedalījās 1375 respondenti vecumā no 16 līdz 74 gadiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas