Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

81.pants uzlika ciešākus iemauktus

Valdība apgalvo, ka iecere grozīt Ministru kabineta iekārtas likumu, ko premjers otrdien skaidros Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā, saistīta ar vēlmi vienīgi precizēt "sīkumus" - izdot Ministru kabineta noteikumus jautājumos, kas nav detalizēti iztirzāti likumos. Tiesību eksperti iebilst - norma sajauks varas dalīšanas principu, jo valdībai tiks deleģētas neierobežotas tiesības rīkoties jebkurā ar likumu nenoregulētā situācijā, arī tad, ja par kādu jautājumu likuma nav vispār. Šādas tiesības valdībai sniegtu vēl lielākas pilnvaras nekā no Satversmes svītrotais 81.pants.

Jānis Pleps, konstitucionālo tiesību eksperts

Jebkurā laikā, bez Saeimas kontroles


Tā nav atgriešanās pie Satversmes 81.panta, jo Satversmes 81.pants uzlika ciešākus iemauktus valdībai. Proti, tas paredzēja konkrētus ierobežojumus, kādus jautājumus Ministru kabinets nedrīkst regulēt. Un šis pants prasīja, lai šie jautājumi pēc Saeimas sesijas atklāšanas tiktu nodoti Saeimai. 81.pants arī darbojās tikai starpsesiju periodā. Šis priekšlikums [grozīt Ministru kabineta iekārtas likumu] nozīmē, ka Ministru kabinets to var darīt jebkurā laikā, arī, strādājot Saeimai, pār šiem noteikumiem nepastāv Saeimas kontrole. Pats formulējums, ka izdod noteikumus, ja likums neregulē, jau liecina, ka tie varētu būt likumā regulējami jautājumi, kas tiek apspriesti noteikumos. Principā šī norma ir plašāka nekā 81.pants. Tā neļauj grozīt likumus, kas ir pieņemti, bet skaidri ar likumu neregulētā jomā kabinets var rīkoties diezgan brīvi. Protams, pastāv tiesiskuma kontrole no Satversmes tiesas puses un visas pārējās garantijas, bet Saeimas lemšanas šeit nav. Saeimas lemšana izpaužas tikai tā, ka Saeima šo attiecīgo jautājumu pati noregulē likumā, atņemot tiesisko pamatu šiem noteikumiem. Vai Ministru kabinets drīkstēs izdot noteikumus, ja par kādu jautājumu likuma nav vispār? Ja šī norma tiek akceptēta, tad jā. Piemēram, mums nevienā likumā nav regulētas viendzimuma partnerattiecības - Ministru kabinets to varēs noregulēt.

Šāda norma bija vecajā Ministru kabineta iekārtas likumā - tieši tādā pašā redakcijā. Tā bija diezgan diskutabla, ir bijuši vairāki Satversmes tiesas spriedumi, kas ļoti radikāli mainīja šī jēdzienu interpretāciju. Jo Satversmes tiesa konstatēja, ka šeit varētu būt problēmas ar varas dalīšanas principu. Ar spriedumu tiesa deva ietvaru šīm Ministru kabineta tiesībām, proti, ka kabinets drīkst rīkoties nevis tad, ja jautājums nav likumā regulēts, bet tad, ja jautājums nav likumā noregulēts līdz galam. Izeja - manuprāt, vajadzīga nopietnāka diskusija, šie jautājumi nav steigā izlemjami.

Edgars Vaikulis, premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) padomnieks

Izmantos, lemjot mazsvarīgus jautājumus


Pēc valdības ierosinājuma Saeimas komisija lems par grozījumiem Ministru kabineta iekārtas likumā, izvērtēs visus "par" un "pret". Grozījumi paredz, ka tajos jautājumos, kas nav noregulēti likumā, Ministru kabinetam būs tiesības izdot savus noteikumus. Būtiskākā atšķirība no Satversmes 81.panta būs tāda, ka šis deleģējums neļaus mainīt likumus, bet tikai precizēt tos jautājumus, kas likumā nav noregulēti. Pašlaik šādos gadījumos iespējams vienīgi lūgt Saeimu sasaukt ārkārtas sēdi un veikt likuma grozījumus, bet tas nebūtu pareizi - ja MK kādā jautājumā izdod noteikumus, tad Saeima vēlāk to ilgstošākā un precīzākā darbā var iestrādāt likumā, bet, ja ārkārtas sēdē pieņem likuma grozījumus, tos vēlāk, iespējams, nākas labot. Šie grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā ir saistīti arī ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumu, taču netika izstrādāti tikai tādēļ, ka KNAB likums jau pašlaik paredz, ka uz biroja priekšnieka amatu var rīkot konkursu. Grozījumi nepieciešami, lai noteikumus varētu izdot par dažādiem salīdzinoši nesvarīgiem jautājumiem, kas likumā nav atrunāti, te var citēt [Saeimas deputātu Juri] Dobeli, ka noteikumi būs gadījumiem, kad jāzina, uz kuras ciskas cūkai uzspiest zīmogu. Vēlreiz uzsveru, ka ar šiem grozījumiem Ministru kabinets nekādā ziņā neuzņemas likumdevēja lomu.

Ilma Čepāne, (PS)Saeimas deputāte, bijusī Satversmes tiesas tiesnese

Pretrunā ar varas dalīšanas principu


To jebkurš jurists jums pateikts, ka galvenā bīstamība ir tā, ka šādas Ministru kabineta tiesības būtu pretrunā ar varas dalīšanas principu. Ir bijuši daudzi gadījumi, kad Ministru kabinetam bija deleģētas tiesības izdot noteikumus, bet viņi ir pārkāpuši deleģējuma apjomu. Šāda antikonstitucionāla norma bija 90.gadu sākuma likumdošanā, sekoja lietu izskatīšana Satversmes tiesā, ir bijuši arī vairāki Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi, ka izpildvarai noteiktās tiesības nedrīkst būt neierobežotas. Jānosaka pilnvaru apjoms, bet šie grozījumi ļaus iziet ārpus deleģējuma. Saeima jau de facto ir kļuvusi par Ministru kabineta piedēkli, un tagad mēs to vēl nostiprināsim de iure. Šī norma ir kritizēta speciālajā juridiskajā literatūrā, profesors Lēbers ir rakstījis, ka Saeima ar vienkāršu likumu nav tiesīga mainīt pastāvošo konstitucionālo iekārtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas