Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

86% darbinieku izmanto datoru privātām vajadzībām

Pārliecinoši lielākā daļa jeb 86% darbinieku, kuri darbā strādā ar datoru, izmanto to privātām vajadzībām, bet 14% norādījuši, ka nekad to nedara, liecina pēc informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "DPA" iniciatīvas SKDS veiktās aptaujas dati.

Vairāk nekā puse no cilvēkiem, kas izmanto darba datoru privātām vajadzībām, to dara vairākas reizes dienā.

Visbiežāk iedzīvotāji no darba datora sūta vai saņem privātos e-pastus - to minējuši 79% aptaujāto. Populāra ir arī internetbankas izmantošana un rēķinu apmaksa (67%), un sērfošana internetā (62%). 37% minējuši, ka lieto sociālos portālus, bet 25% klausās radio vai mūziku.

Galvenokārt darba datori privātām vajadzībām tiek izmantoti darba pauzēs, pusdienu pārtraukumos vai ar nolūku "izvēdināt" galvu pārslodzes brīžos (65%). 36% atzinuši, ka atsevišķus sadzīviskus jautājumus ērtāk ir nokārtot darba laikā. Savukārt 12% nav piekļuves datoram vai internetam citur.

No tiem, kas darba datoru izmanto darba vajadzībām, 76% to dara darba laikā, liecina aptauja. Tai skaitā 25% - tikai darba laikā, bet 51% - gan darba laikā, gan ārpus darba laika. 16% aptaujāto darba datoru privātām vajadzībām izmanto ārpus oficiālā darba laika.

Dati liecina, ka lielākā daļa - 62% - strādājošo, kuriem ir darbs ar datoru, mēdz pārsūtīt darba dokumentus uz savu privāto e-pastu, lai strādātu ar tiem mājās. Bieži to dara gandrīz katrs piektais aptaujātais mērķa grupā, jo īpaši uzņēmēji, individuālā darba veicēji un augstākā vai vidējā līmeņa vadītāji. Pēc vecuma to vidū vairāk ir respondentu no 35 līdz 44 gadiem un virs 54 gadiem.

Tai pat laikā aptaujas veicēji uzsver, ka tikai mazāk nekā pusē darba vietu ir reglamentēti noteikumi datora un interneta lietošanai. 43% norādījuši, ka viņu darba vietā ir noteikumi vai ierobežojumi, kādiem mērķiem var izmantot darba datoru, bet 47% tādu nav. 10% nemācēja pateikt, vai viņiem ir kādi ierobežojumi.

Lielākoties ierobežojumi attiecas uz sociālo tīklu lietošanu, mazāk izplatīti ir ierobežojumi tērzēšanas programmu lietošanai.

Vairāk par darba vietas noteiktajiem ierobežojumiem norādījuši publiskajā sektorā strādājošie, augstākā vai vidējā līmeņa vadītāji, speciālisti un ierēdņi, kā arī aptaujas dalībnieki Rīgā. Vērojama arī sakarība: jo augstāks ir darbinieka ienākumu līmenis, jo izplatītāka ir ierobežojumu noteikšana datoru lietošanai darba vietās. Tas, iespējams, saistīts ar to, ka uzņēmumos, kuros darbiniekiem ir lielākas algas, stingrāk tiek sekots līdzi viņu darba procesam, norāda aptaujas veicēji.

Saziņas programmu "Skype" no darba datora izmanto 27% aptaujāto. To vidū vairāk ir gados jaunāki strādājošie, privātajā sektorā nodarbinātie, pilsētās dzīvojošie, pēc nodarbošanās - uzņēmēji, individuālā darba veicēji un augstākā vai vidējā līmeņa vadītāji.

Aptaujā piedalījās 1005 respondenti, no kuriem atlasīti tie, kas lieto darba datoru. Šādu respondentu skaits bija 597. Aptauja veikta aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas