Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

9.klasi varēs pabeigt tikai ar vienu trijnieku, vidusskolu - bez nesekmīgām atzīmēm

Iespējams, nākamajā mācību gadā apliecību par pamatizglītības ieguvi varēs saņemt tikai tie skolēni, kuriem būs ne vairāk kā viena nesekmīga atzīme, bet vidusskolas atestātu - ja visas atzīmes būs virs četrām ballēm. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi Vispārējās izglītības likumā.

Patlaban apliecību par 9.klases beigšanu var saņemt arī tad, ja jaunietis ir saņēmis līdz trim nepietiekamiem vērtējumiem (kas zemāki par četrām ballēm) kādā no mācību priekšmetiem gadā vai valsts pārbaudījumos. Savukārt atestātu par vispārējās vidējās izglītības ieguvi skolēns var saņemt, ja ir saņēmis līdz divām nesekmīgām atzīmēm.IZM norāda, ka tādējādi tiek radīta situācija, ka izglītības dokuments tiek saņemts, lai gan pamatizglītības programma nav pilnībā apgūta. Turklāt, iestājoties vidusskolā, nesekmīgie skolēni nereti izrādās nespējīgi apgūt vispārējās vidējās izglītības programmas prasības.Savukārt par nesekmīgām atzīmēm vidusskolā IZM uzsver, ka, no vienas puses, ir noteikts vispārējās vidējās izglītības obligātais saturs, bet, no otras puses, tiek pieļauts, ka šīs prasības netiek pilnībā izpildītas.Iepriekšējā mācību gadā 750 skolēnu 9.klasi pabeidza ar nesekmīgām atzīmēm, bet 249 skolēni, beidzot 12.klasi, saņēma atestātu ar nesekmīgām atzīmēm.Vēl izmaiņas likumā paredz palielināt mācību stundu slodzi 1.klasē par divām stundām un 2.klasē - par vienu stundu nedēļā, lai varētu ieviest svešvalodas apguvi jau no 1.klases. Pašlaik pirmā svešvaloda tiek mācīta no 3.klases.Palielinot slodzi, IZM plānojusi pārdalīt aptuveni pusmiljonu latu no kopējās valsts budžeta mērķdotācijas pedagogu darba samaksai 1.-4.klašu pakāpei.Grozījumi likumā arī paredz iespēju Latvijā īstenot starptautiskas izglītības programmas, noteic vakara (maiņu) vidusskolu pamatuzdevumu, kā arī precizē skolēnu speciālās izglītības vajadzības, speciālās izglītības programmu īstenošanu, valsts un pašvaldību pedagoģiski medicīnisko komisiju kompetenci, sastāvu un izveides kārtību.

Top komentāri

......
.
Šī mācību sistēma ir loti pārspīleta un piebāzta ar pilnībā nevajadzīgām lietam ko reāli nākotnē retais kurš izmanto to. Piemēram pati algebra kura ir pārbāsta ar tika sarežģītiem piemēriem un atrisināt var tikai ar desmit formulām. Ja mēs liktu izreiķināt kādam deputātam kkādu 10.klases algebras vai ģeometrijas uzdevumu, jūs domājat ka viņš izpildīs, un pareizi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas