Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

9.maija risks — drāšu vainags pie Uzvaras monumenta

To, kas neizdevās pirms diviem gadiem oficiāli saskaņotā pasākumā, 9.maija svinību pretinieki nu mēģinās darīt tagad, radot klapatas Valsts policijai (VP). Nacionālradikālās Tēvzemes nacionālo spēku savienības (TNSS) līdzpriekšsēdētājs Viktors Birze izplatījis paziņojumu, ka "individuālā kārtā" dosies nolikt pie Uzvaras monumenta dzeloņdrāšu vainagu sēru noformējumā. Tobrīd Uzvaras parkā notiks "nacisma sagrāves dienai" veltīts koncerts, kas, kā allaž, varētu pulcēt vairākus tūkstošus cilvēku. Pasākuma organizatori biedrības 9.maijs.lv pārstāvji jau vērsušies policijā ar lūgumu nepieļaut provokācijas, ko kārtības sargi apņēmušies izpildīt.

"Mans mērķis ir apliecināt sabiedrībai, ka 9.maijs Latvijā nav viennozīmīgi uztverta diena, bet sabiedrības vairākumam saistās ar postu, masveidīgu teroru, slepkavībām un nacionālo apspiestību 50 gadu garumā," raksta V.Birze. 2007.gada 9.maijā viņš piedalījās gājiena ar tādu pašu mērķi rīkošanā. Toreizējais Rīgas Kārtības policijas priekšnieks Valdis Voins, nu jau VP šefs, personiski pierunāja organizētājas Māru Krūmiņu un Ināru Vilku neatstāt vainagu pie pieminekļa, pamatojums bija, ka asie metāla dzelkšņi ir bīstami. Ziedus nolikt nacionālistiem policija tomēr atļāva, izveidojot dzīvo ķēdi. Tas gan neatturēja karstasinīgākos 9.maija svinētājus no grūstīšanās, kuras laikā dažiem izdevās izrauties cauri ķēdei. Līdz nopietnam kautiņam toreiz gan nenonāca, taču bija mēģinājumi atņemt gājiena dalībniekiem plakātus un sēru lentes, kā rezultātā izmežģītas roku pirkstu saites "Gardas meitenei" Lienei Apinei.

Šogad TNSS sākotnēji vēlējās rīkot vēstures skaidrošanas akciju tūristiem Sarkanā armija — atbrīvotāji vai kara noziedznieki, kam Rīgas dome (RD) jau bija devusi konceptuālu atbalstu. Tomēr tagad V.Birze saka, ka to, visticamāk, nedarīs — viņam neesot pieņemamas RD prasības, piemēram, apdrošināt pasākumu. Arī RD ierādītā vieta pie Kongresu nama TNSS tomēr īsti neapmierinot, jo sākumā stendus partija vēlējās novietot Doma laukumā.

Lai gan VP pārstāve Ieva Rekšņa pauda cerību, ka tie, kas vēlas ierasties pie Uzvaras monumenta ar sēru vainagu, būs saprātīgi, V.Birze apgalvo, ka no idejas neatkāpsies. "Neuzskatu, ka tas varētu traucēt pasākuma norisi," apgalvo V.Birze, kurš gan atzīst, ka vēlas radīt precedentu, lai Rīgas dome

9.maijā pasākumus vairs neatļautu, "pat ja tas no mūsu puses prasīs kādus upurus".

Kā skaidro biedrību 9.maijs.lv izveidojušās apvienības Saskaņas centrs vadītājs Nils Ušakovs, viņi vērsušies policijā ar lūgumu nodrošināt, lai pasākuma laikā nenotiktu provokācijas. "Laukumā būs vismaz pieci tūkstoši cilvēku ar pilnīgi citu izpratni, tāpēc šādā pūlī drošību garantēt neviens nespēs. Tāpēc mums atliek uzticēties policijai, ka tā profesionāli veiks savu darbu, lai nepieļautu konfliktus," uzsvēra N.Ušakovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas