Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Āboltiņa pārmāca deputātus

Kvoruma trūkuma dēļ Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) ceturtdien izmantoja tiesības Saeimas sēdi slēgt, atstājot līdz galam neizskatītus grozījumus Saeimas Kārtības rullī. Saeimas priekšsēdētājs pēc saviem ieskatiem var sēdi vai nu pārtraukt, vai slēgt. Āboltiņa pēc pusdienas pārtraukuma, kad visi deputāti vēl nebija paguvuši atgriezties zālē, izmantoja iespēju pārmācīt kolēģus. Daļa gan paziņojumu par sēdes slēgšanu uzņēma ar aplausiem.

Kad Saeimas sekretāra biedrs Jānis Vucāns (ZZS) nolasīja vairāku desmitu deputātu uzvārdus, kas nebija paguvuši reģistrēties, Saeimas priekšsēdētāja vēl piekodināja, ka vēlēsies, lai uzmanīgi tiek izvērtēti parlamentāriešu iesniegtie paskaidrojumi. Tajos deputātiem ir jāmin kavējuma iemesli, kas pārsvarā gadījumu parasti mēdz būt attaisnojoši. Ja tādu nav, politiķim var atvilkt no algas. Deputātu darbdiena gan līdz ar to nebeidzās, jo bija paredzēta vēl viena sēde ar citu darba kārtību, līdz tai jau visi kavētāji bija atgriezušies zālē.

Iespējams, Saeimas priekšsēdētāja par šādu soli izšķīrās, jo deputāti jau vairākas stundas bija neauglīgi debatējuši par strīdīgiem ierosinājumiem Saeimas Kārtības rullī, bet zālē notiekošais nevarēja nākt par labu parlamenta prestižam. "Neliksim smieties par sevi," sacīja Ilze Viņķele (Vienotība), kad jau bija ievilkušās runas par Ingas Vanagas un Ingas Bites (neatkarīgās deputātes) ierosinājumu jaunajiem deputātiem, kas Saeimā ievēlēti pirmo reizi, sarīkot profesionālās pilnveides kursus Valsts Administrācijas skolā. Vanaga to pamatoja, atceroties pirmos soļus parlamentā, kur daudz kas bijis svešs un nezināms. 

"Mēs nevaram obligātā kārtā ielikt šādu prasību Kārtības rullī. Mēs paliksim par jokdariem," norādīja Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne. Turklāt Saeimas Ētikas kodeksā jau ir paredzēts pienākums deputātiem izglītoties, atgādināja Dzintars Rasnačs (VL!–TB/LNNK). Savukārt Andrejs Elksniņš (SC) mudināja iztēloties, kā no jauna ievēlētie profesori un citi godājami cilvēki pēc ievēlēšanas Administrācijas skolā izies kursus pie saviem studentiem, kas tur strādā. Neraugoties uz to, ka par priekšlikumu nobalsoja tikai abas tā iesniedzējas, viņas nezaudēja dūšu un turpināja cīnīties par vēl vairākiem saviem ierosinājumiem, kuriem tāpat nebija atbalsta ne valdības, ne opozīcijas partijās. Līdz balsojumam par projekta pieņemšanu 2.lasījumā deputāti netika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas