Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Abu KNAB kandidātu reputācija rada šaubas

Valdības izvēle konkursā uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu no septiņiem kandidātiem, to vidū pašreizējo KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi, izraugoties divus pretendentus — advokātu, bijušo drošības policijas inspektoru Artūru Zvejsalnieku un uzņēmēju, bijušo Valsts policijas darbinieku Normundu Vilnīti —, raisa vairākus jautājumus.

Proti, vai tā ir apzināta valdības spēle, lai sabiedrībai radītu iespaidu, ka notiek atklāts konkurss, un tādējādi pierādītu, ka tas nav labākais veids, kā meklēt profesionālu, sabiedrībā zināmu KNAB šefu ar labu reputāciju. Rodas arī jautājums, vai ir atrasts kandidāts, kurš būtu gatavs iet to ceļu, pa kuru neaizgāja iepriekšējais KNAB šefs Aleksejs Loskutovs, parādot mugurkaulu pret politisko partiju ietekmi. Jautājumus, vai valdības lēmums ir labākā izvēle un vai abiem kandidātiem ir nevainojama reputācija, atbilstoša pieredze, lai ieņemtu KNAB priekšnieka amatu, vedina uzdot arī abu augstā amata pretendentu dzīves gājums.

Tā, piemēram, gados jaunais A.Zvejsalnieks (dzimis 1980.gadā) pastarpināti bijis saistīts ar tā saukto Rēzeknes burtnīciņu skandālu, kurš atklāja, ka bijušais Rēzeknes domes deputāts un bijušais Rēzeknes gaļas kombināta vadītājs Guntis Piteronoks kārtojis dubultu jeb tā saukto melno grāmatvedību. 2006.gada vasarā laikrakstā Neatkarīgā publicētajās telefonsarunās, kurās G. Piteronoks runā ar Jaunā laika politiķiem, ir arī kāda saruna ar sievieti Ievu (A. Zvejsalnieka sievu), kura ar G.Piteronoku mēģina sarunāt kreiso gaļas piegādi kādām kāzām. Valdības sēdes atklātajā daļā, kurā visi kandidāti izklāstīja savu redzējumu par KNAB, korupcijas apkarošanu un novēršanu, A.Zvejsalnieks Rēzeknes burtnīciņu gadījumu nepieminēja un arī par savas sievas darījumiem nerunāja. Lielāko jautājumu par otra kandidāta N.Vilnīša atbilstību KNAB priekšnieka amatam uzdod fakts, ka viņš Maskavā aspirantūrā studē jurisprudenci un pats publiski austrumu tiesību tradīciju atzinis par Latvijai tuvāku, nekā rietumu skolu.

Vairāku ekspertu Dienai paustais par valdības izvēli ir gana skarbs. Kāds ar pretendentu atlasi tuvu saistīts avots norādīja, ka viņa skatījumā neviens no abiem kandidātiem nav pārliecinošs pretendents. Viņaprāt, valdība vienkārši kautrējas konkursu izbeigt bez rezultātiem, tāpēc šo procesu turpina, cerot, ka kāds cits, piemēram, sabiedrība pēc publiskām diskusijām, tās vietā pateiks stop.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) otrdien atzina, ka valdības lēmums bijis vienbalsīgs. Par J.Strīķes virzīšanu ministri nav izšķīrušies, jo, pēc premjera sacītā, viņa "ir īstajā vietā, kur viņai jābūt". I.Godmaņa skatījumā J.Strīķe ļoti labi tiek galā ar savu darbu, viņai ir atbilstoša operatīvās darbības pieredze un viņai nevajadzētu uzņemties biroja administratīvo darbu. Par A.Zvejsalnieka un N.Vilnīša virzīšanu valdība izšķīrusies, jo abiem esot gan pieredze, gan izglītība. Viņu atbildes ministrus pārliecinājušas, un, kā izteicās premjers, "iespaids bija pozitīvs". Viņš uzsvēra, ka valdība savu izvēli ir izdarījusi, un tagad šie divi cilvēki tiks vērtēti Valsts prezidenta vadītāja Nacionālās drošības padomē pirmdien. Pēc tam valdība lems, kuru no kandidātiem virzīt apstiprināšanai Saeimā.

Premjers, Dienas jautāts, vai starp šiem diviem kandidātiem viņš redz nākamo KNAB priekšnieku, apstiprināja: "Jā, es redzu." I.Godmanis tagad cer uz diskusiju sabiedrībā. "Lai pierāda sevi, tagad viņiem jāiztur krustugunis," sacīja premjers.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis pēc valdības lēmuma atzina, ka joprojām uzskata, ka J.Strīķe var pretendēt uz KNAB priekšnieka amatu, lai arī valdības ministri lēmuši citādi. A.Zvejsalnieks un N.?Vilnītis viņam radījuši "pirmo labo iespaidu, taču labs iespaids pēc desmit minūšu uzstāšanās valdībā nenozīmē, ka pretendents var būt labs vadītājs. Šajā brīdī nepieciešama publiska, plaša diskusija," teica J.Maizītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas