Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Administratīvā apgabaltiesa vēršas Satversmes tiesā

Administratīvā apgabaltiesa vērsusies Satversmes tiesā, uzskatot, ka nav taisnīgi, ka atlīdzību par juridisko palīdzību administratīvajās lietās var saņemt tikai gadījumos, kad lieta atzīta par sarežģītu. Satversmes tiesa piekritusi lietu izvērtēt un noskaidrot, vai spēkā esošā kārtība nav pretrunā Satversmes 92.pantam, kas noteic, ka nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā  ikvienam ir tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu un ikvienam ir tiesības uz advokāta palīdzību.

Apstrīdētā  norma noteic: „Administratīvajās lietās, kas adresātam ir sarežģītas, pēc iestādes vai tiesas lēmuma, ievērojot fiziskās personas mantisko stāvokli, tās pārstāvim izmaksā atlīdzību no valsts budžeta. Atlīdzības apmēru un izmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets”.

Pieteikuma iesniedzēja – Administratīvā apgabaltiesa – uzskata, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 92.pantam, jo paredz atlīdzību pārstāvim tikai tajās lietās, ko iestāde vai tiesa ir atzinusi par sarežģītu, un atlīdzība ir saistīta ar pārstāvamās personas materiālo stāvokli. Savukārt, ja personai, kura nav maznodrošināta vai trūcīga, vai kuras lieta nav atzīta par sarežģītu nepastāvot iespēja saņemt atlīdzinājumu par juridiskās palīdzības izmaksām pat tādā gadījumā, ja iestādes izdotais administratīvais akts vai faktiskā rīcība ir atzīta par prettiesisku.

Saeima ir uzaicināta līdz 2010.gada 12.aprīlim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2010.gada 12.jūlijs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas