Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Aicina būt uzmanīgiem, atverot šampanieša pudeles un rīkojoties ar pirotehniku

Lai gadu mijas laiks nepārvērstos par traģēdiju, Katastrofu medicīnas centrs (KMC) brīvdienās aicina padomāt gan par savu, gan apkārtējo veselību, īpaši apdomīgi rīkojoties ar pirotehniku un šampanieša pudelēm, informēja KMC preses pārstāve Dace Pēkšēna.

Mediķi uzsver, ka ļoti uzmanīgi jārīkojas ar pirotehniku, kā to speciālisti demonstrēja jau pirms Ziemassvētku brīvdienām. Arī šampanieša pudeles jāatver uzmanīgi, lai izvairītos no smagām acu traumām. Lielākā daļa traumu svētkos rodas pēc alkohola lietošanas, tādēļ arī šajā ziņā ir vērts rast citus veidus patiesas svētku sajūtas radīšanai.

KMC direktors Mārtiņš Šics uzsver, ka salūtam paredzētās raķetes un petardes jāiegādājas tikai licencētās tirdzniecības vietās. Tirgū vai uz ielas stūra nopirkta lēta pirotehnika tikai sākotnēji var šķist droša - ārsti saskārušies ar gadījumiem, ka šādas pirotehnikas lietotāji ir guvuši smagas traumas, līdz ar to salūts sagādās nevis prieku un sajūsmu, bet gan raizes par veselībai nodarīto varbūt pat neatgriezenisko kaitējumu.

Šics arī iesaka raķetes un citas svētku pirotehnikas izstrādājumus nedot bērniem un iedzērušiem pieaugušajiem svinētājiem, jo tieši viņi visbiežāk cieš šādos nelaimes gadījumos. Kā atzīst KMC direktors, katru gadu samazinās traumas, kas gūtas lietojot pašdarinātos pirotehniskos izstrādājumus. Par to jāpateicas stingrākām prasībām tirdzniecībā, nepieļaujot brāķa pirotehnikas pārdošanu, kā arī speciālistu brīdinājumiem un pirotehnikas pareizas lietošanas demonstrējumiem.

Pirms gadu mijas visus acu ārstus un mediķus satrauc arī šampanieša pudeļu korķi, kuri pēc neveiksmīgi attaisītas pudeles mēdz savainot svētku viesus, radot smagas acu traumas. Sākuma ātrums, ar kādu izlido šampanieša korķis, ir 14 metri sekundē. Visiežāk šādos triecienos cilvēki gūst acs ābola plīsumus vai citas smagas komplikācijas.

Šics brīdina, ka vēl traģiskāki ir gadījumi, kad slinkuma dēļ svinētāji pudeles korķi neatbrīvo no drāšu sietiņa - ja šāds korķis nonāk sejā, jārēķinās ar dziļiem skrāpējumiem un vēl smagākiem acu bojājumiem. Tāpat ieteicams atvēršanai paredzēto šampanieša pudeli nevērst pret griestu lampām - ārstu praksē ir bijuši gadījumi, kad korķis tās sasit un lejā krītošās stikla lauskas trāpa acīs, nopietni savainojot svētuku svinētājus.

Mediķi iesaka pirms šampanieša pudeles attaisīšanas rūpīgi apsvērt, uz kuru pusi korķi šaut. Ieteicams pudeli notēmēt pret kādu tukšāku un attālāku telpas stūri. Tomēr speciālisti uzsver, ka vispareizāk būtu tradicionālo pusnakts salūtu veikt, šampanieša korķi paturot rokā, kā to prasmīgi dara restorānu darbinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas