Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aicina izvirzīt gada vārdu un nevārdu

Jau septīto reizi nākamā gada sākumā noteiks gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu, informē Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka.

Ieteikumus 2009.gada vārdam, nevārdam un spārnotam teicienam var iesūtīt līdz 2010.gada 12.janvārim, rakstot RLB Latviešu valodas attīstības kopai uz adresi Merķeļa ielā 13, Rīga, LV-1050, vai [email protected]

Šādas akcijas mērķis ir veicināt sabiedrības uzmanību valodas paudumu un formas tīrībai, tās ik gadu notiek daudzās valstīs visā pasaulē, piemēram, arī Vācijā un ASV.

Latvijā pirmo reizi tāda akcija notika 2003.gadā, kad par gada vārdu kļuva «zīmols», par nevārdu – «eiro» (tā nelokāmības dēļ) un par spārnoto teicienu – vārdkopa «zelta rokas» ar jaunu nozīmi.

2004.gada vārds ir «mēstule» (angliskā vārda «spams» vietā), nevārds – «māsterplāns» (ieteikts to aizstāt ar vārdu «virsplāns» vai «dižplāns») un spārnotais teiciens – «valsts deg zilās ugunīs».

Par 2005.gada vārdu kļuva «smacenis» (angliskā vārda «smogs» vietā), par nevārdu – «centrs» nevajadzīgi plaši sastopamā nozīmē «liela vai maza vieta, kur kaut kas notiek» un par spārnoto teicienu – «vanags noknāba cālīti».

2006.gada vārds bija «draugoties» kā vietnes draugiem.lv darbības raksturotājs, nevārds – «hendlings» (neveikls anglicisms, kas dzīvu radību sakarībā izklausās pat neētiski), spārnotais teiciens – «ņēma un uzmeta», kas tagad latviešu valodā jau folklorizējies. 2006.gadā tika vākti un analizēti arī savārstījumi – neizprotami, samudžināti un nelatviski teikumi oficiālos tekstos.

2007.gada vārds ir «ēnstrādnieks», nevārds: «(siera) produkts» un spārnotais teiciens: «bojāts horizontālais taimkods».

2008.gada vārds bija «talkot», nevārds - «šis te... šo te...», spārnotais teiciens: «Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai bieži nav saprotama». Par «gada naglu» 2008.gadā tika pasludināts teiciens «nasing spešl», ar kuru toreizējais ministrs A.Slakteris atbildēja uz žurnālistes jautājumu, kas īsti notiek Latvijā un kāpēc vajadzīgs miljardu aizdevums. Tagad šis teiciens arī jau folklorizējies, informē M.Sinka.

Sūtot spilgtākos gada vārdus un teicienus, RLB aicina sūtītājus norādīt, kur vārds vai teiciens dzirdēts, kādā publikācijā tas lasīts un kādā sakarībā lietots. Tāpat valodas izteicienu vācēji lūdz minēt arī savu vārdu, uzvārdu un adresi (vēlams arī e-pasta adresi).

2009.gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tiks paziņoti īpašā preses konferencē. Vērtētāji būs dažādu jomu lingvisti un valodas praktiķi no trim organizācijām: RLB Latviešu valodas attīstības kopas, Latvijas Rakstnieku savienības un LZA Terminoloģijas komisijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas