Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aicina nekavējoties slēgt 11 kameras divos Latvijas cietumos

Eiropas Spīdzināšanas novēršanas komiteja (CPT) nosūtījusi Latvijai ziņojumu, aicinot līdz februāra otrajai pusei slēgt kopumā 11 kameras divos valsts cietumos.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, mēneša laikā no 22.janvāra Latvijas atbildīgajām iestādēm jāslēdz piecas divvietīgās kameras Jēkabpils cietumā un sešas vienvietīgās kameras Jelgavas cietumā.

Saskaņā ar ziņojumā izklāstītajiem CPT delegācijas tūlītējiem novērojumiem, kas 2009.gada decembra sākumā tika veikti Latvijas ieslodzījuma vietās, piecas nelielas kameras Jēkabpils cietuma disciplinārajā zonā ir tumšas, sagruvušas, mitras, dubļainas un smakojošas.

Nepietiekams apgaismojums, slikts tehniskais stāvoklis, šaurība, netīrība un sasmakums valda arī sešās disciplinārajās kamerās Jelgavas cietumā, konstatējusi CPT.

Visas minētās 11 kameras esot par mazu cilvēku turēšanai, tāpēc Eiropas delegācija aicina Latvijas atbildīgās iestādes nodrošināt šo telpu slēgšanu. Turklāt mēneša laikā no 22.janvāra komiteja vēlas saņemt apliecinājumu, ka tās aicinājums ir izpildīts.

Tieslietu ministrijas (TM) Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Laura Pakalne šonedēļ apstiprināja, ka 26.janvārī ministrija ir saņēmusi ziņojumu no CPT un Ieslodzījuma vietu pārvaldei (IeVP) tiks uzdots risināt tajā ietvertos uzdevumus.

IeVP priekšnieks ģenerālis Visvaldis Puķīte apgalvoja, ka saskaņā ar CPT dotajiem norādījumiem, protams, viss tiks izpildīts iespēju robežās. Jautāts, vai šim mērķim nevajadzēs papildu finanšu līdzekļus, Puķīte atbildēja, ka tādā gadījumā IeVP vērsīsies valdībā.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, CPT delegācija savā ziņojumā arī aicinājusi pievērst pastiprinātu uzmanību iekšējās vardarbības problēmai Jēkabpils cietumā. Vienlaikus tā atzinusi, ka kopš 2007.gada atsevišķas problēmas šajā ieslodzījuma vietā ir mazinājušās.

Komiteja rekomendējusi tādus pasākumus kā Jēkabpils cietuma darbinieku skaita palielināšana, materiālo apstākļu uzlabošana daudzvietīgajās kamerās un iespējami bīstamo cietumnieku nodalīšana no viegli ievainojamiem ieslodzītajiem.

Vienlaikus CPT atzinīgi novērtējusi Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru atcelti ierobežojumi disciplināri sodītiem pilngadīgiem ieslodzītajiem īstenot aktivitātes svaigā gaisā.

Daugavgrīvas cietumā komitejas delegācija guvusi pozitīvu iespaidu par dienas režīmu uz mūžu ieslodzītajiem. Eiropas eksperti ir apmierināti par to, ka šo personu pārvadāšanai vairs netiek izmantoti suņi. Tomēr delegāciju māc bažas par sistemātisku rokudzelžu lietošanu, kad ar mūža ieslodzījumu notiesātie tiek pārvesti uz cietumu.

Detalizētāku ziņojumu par decembrī notikušo vizīti Latvijas ieslodzījuma vietās CPT delegācija sola nosūtīt šā gada martā.

Kā ziņots, pagājušā gada 3.decembrī vizītē Latvijā ieradās CPT delegācija, kura šeit uzturējās līdz 9.decembrim. Vizīte tika īstenota atbilstoši Eiropas Konvencijai par spīdzināšanas un necilvēcīgas vai cilvēka cieņu pazemojošas rīcības vai soda novēršanu.

Saskaņā ar minēto konvenciju delegācijai jāpaziņo konkrētajai valstij par savu plānoto vizīti, un pēc šāda paziņojuma komiteja ir tiesīga apmeklēt valsts jurisdikcijā esošās brīvības atņemšanas iestādes jebkurā laikā. Komitejas pārstāvjiem ir tiesības brīvi pārvietoties gan visā valsts teritorijā, gan ieslodzījuma un aizturēšanas vietās, saņemt visu veidu informāciju par šīm iestādēm, kā arī tikties ar visiem cilvēkiem, kuri ir aizturēti.

Iepriekšējā šīs delegācijas vizīte Latvijā notika 2007.gada decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas