Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aicina pastiprināt drošības prasības nekustamo īpašumu darījumiem

Latvijas notāri palīdzējuši atklāt divus krāpšanas mēģinājumus, kuros ar viltotu dokumentu palīdzību krāpnieki centušies iegūt citām personām piederošu nekustamo īpašumu, _Dienu _informēja Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotājdirektore Vija Piziča. Kriminālpolicija, kas aizturējusi abās lietās aizdomās turētās personas, atzīst, ka, lai arī sasalums nekustamo īpašumu tirgū nedaudz piebremzējis krāpnieku aktivitāti, nekustamā īpašuma cenas Latvijā joprojām ir iemesls regulāriem krāpšanas mēģinājumiem.

Pie notāres Ināras Ceičas ieradās Latvijas iedzīvotājs, kas izmantojot jau miruša cilvēka pasi, vēlējās sagatavot universālpilnvaru, tādējādi dodot iespēju pilnvarotajai personai rīkoties ar aizgājēja nekustamo īpašumu. Pārbaudot reģistrus, Ināra Ceiča secināja, ka pases īpašnieks ir miris šā gada jūnijā. Krāpniekus aizturēja policijas darbinieki.

Savukārt notāre Inguna Bakanauska atklāja viltotu testamentu. Notāra un kriminālpolicijas darbinieku sadarbības rezultāts ir uzsāktais kriminālprocess - aizturēti aizdomās turamie, tādejādi pasargājot reālos mantiniekus un nodrošinot mirušās personas pēdējās gribas realizēšanu.

Latvijas notāri pēdējo gadu laikā atklājuši virkni krāpšanas mēģinājumu, un līdzšinējā pieredze liecina, ka shēmas dažādu noziedzīgu darbību veikšanai, izmantojot pasu un citu dokumentu viltojumus, visbiežāk tiek īstenotas darījumos ar nekustamo īpašumu. "Uzskatu, ka valsts mērogā būtu jārunā par nepieciešamību ieviest papildus kontroli darījumiem ar nekustamo īpašumu," atzīst Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Ilze Pilsētniece. "Piemēram, darbības ar mirušā cilvēka pasi kā nelikumīgas notāram izdevās identificēt pateicoties tikai kopš janvāra likumā noteiktajai prasībai obligāti ielūkoties dokumentu reģistros," skaidro I.Pilsētniece, uzverot, ka "visbiežāk tomēr krāpšanas gadījumu atklāšanai ar šo normu vien ir par maz".

Iekšlietu ministrijas dati rāda, ka katru gadu tiek izdarītas vairāk nekā divi tūkstoši krāpnieciskas darbības, valstij un iedzīvotājiem nodarot zaudējumus gandrīz 10 miljonu vērtībā. Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis stāsta, ka "Kriminālpolicijai ar notāriem izveidojusies laba sadarbība. Kriminālpolicijas eksperti ir apmācījuši Latvijas notārus identificēt viltotas pases un citus dokumentus, un kopīgiem spēkiem pēdējo divu gadu laikā ir atklāti ievērojami krāpšanas gadījumi", vienlaikus I. Ķuzis uzsver, atklāt krāpšanas gadījumus ļauj tikai labvēlīga apstākļu sakritība, jo valsts noteiktais darījumu drošības standarts darījumiem vēl aizvien ir nepietiekams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas