Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Aicinājumam izvērtēt Loskutova atbilstību apšaubāmi nolūki

Aprīļa vidū Zvērinātu advokātu padomi (ZAP) sagaida grūts uzdevums — izšķirties, vai bijušajam KNAB šefam Aleksejam Loskutovam ir "nevainojama reputācija". A.Loskutovs grib kļūt par advokātu, un likums nosaka, ka visiem pretendentiem jābūt kristāltīriem. Vairāki advokāti ar stāžu uzskata, ka A.?Loskutovam klibo izpratne par nevainīguma prezumpciju un ētikas normām, tādēļ viņš nav advokāta profesijas cienīgs.

Viens no neapmierinātajiem ir advokāts Ainārs Platacis, kura klienti ir muitnieks Vladimirs Vaškevičs un viņa dzīvesbiedre Ināra Vilkaste. Pret abiem tieši A.?Loskutova vadītais KNAB lūdza sākt kriminālvajāšanu par dažādiem likuma pārkāpumiem. Savukārt A.Platača kolēģis Aloizs Vaznis, kuru arī uztrauc A.Loskutova reputācija, presei jau iepriekš norādījis, ka KNAB ir nevajadzīga iestāde un būtu jālikvidē.

Advokātu rūpes par savu rindu tīrību būtu tikai apsveicamas, jo pēdējos gados viņi paši atzīst, ka advokatūras prestižs ir zems. Taču aizdomīgs šķiet fakts, ka par advokatūras reputāciju tās pārstāvji sākuši rūpēties tieši tagad, kad vēlmi kļūt par šīs profesijas pārstāvi izteicis A.Loskutovs. Vēl pērn ZAP bez iebildumiem savās rindās uzņēma personas, kuru reputācija bija daudz apšaubāmāka. Rudenī par advokātiem kļuva ķēķa varonis, Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Valdemārs Šubrovskis un viņa bijušais kolēģis, skandalozais tiesnesis Aivars Kaparšmits, kuru Saeima atbrīvoja no amata par "rupju nolaidību" Latvenergo trīs miljonu lietas izskatīšanā.

Advokāts Saulvedis Vārpiņš, kurš ir advokātu padomes loceklis kopš pērnā gada maija un veido iekšēju opozīciju, stāsta, ka situācija neesot tik viennozīmīga: "Mēģinām radīt jaunu sistēmu." Padome arī pati kļūstot aktīvāka kandidātu izvērtēšanā, nevis gaidot atsauksmes no malas, kā tas bijis pēdējos gados. Pērn ZAP pieprasījis papildu informāciju par vairākiem kandidātiem, par kuriem bija saņemtas negatīvas iedzīvotāju un firmu atsauksmes — gan par nekorektu attieksmi pret klientiem, gan krāpšanos ar nodokļiem. Rezultātā trīs kandidātu uzņemšana atlikta. Visas šīs personas ir no Latvijas reģioniem un plašākai sabiedrībai nav zināmas.

Runā pārāk intīmi

Pēdējā ZAP sēdē marta sākumā jautājumu par A.Loskutova uzņemšanu atlika, lai varētu kārtīgi iepazīties ar iesniegtajām atsauksmēm. Kopumā tādas saņemtas vairākas, trīs — negatīvas. Jurists Māris Sprūds padomei iesniedzis presē jau daudz aprunāto, 90.gados tapušo interviju erotiskajā žurnālā Pantera, kurā A.Loskutovs ar savu tā brīža sievu atklāti stāsta par intīmo dzīvi. M.?Sprūds uzskata, ka šādi izteikumi ir advokāta necienīgi. Iesniegumā M.Sprūds arī norāda, ka A.Loskutovs konkrētajā publikācijā redzams kails. "Muļķības! Tā nav taisnība," Dienai norādīja A.?Loskutovs.

Savukārt advokāts Raivo Sjademe lūdz izvērtēt A.?Loskutova atbrīvošanu no KNAB šefa amata, ko viņš zaudēja pēc vairāk nekā 100 000 latu zādzības atklāšanas KNAB. Par šo noziegumu jau notiesāti KNAB darbinieki Jānis Imša un Indra Veipa. Prokuratūra norādījusi, ka A.?Loskutovs nav vainojams notikušajā. "Ja pārdevējs apzog kasi, veikala vadītājs pie tā nav vainojams," Dienai iepriekš norādīja prokurore Velta Zaļūksne.

Trešo sūdzību iesnieguši Aināra Platača un Aigara Lūša biroju advokāti. Viņi uzskata, ka A.Loskutovs nav ievērojis nevainīguma prezumpcijas principu, vēl pirms tiesas sprieduma paziņojot par vairāku cilvēku līdzdalību noziegumos, kuros viņi pēc tam attaisnoti. Neapmierinātie advokāti iesniegumā min vairākas KNAB interneta mājaslapā publicētas preses relīzes par sāktajiem kriminālprocesiem un lietām, kas nosūtītas prokuratūrai kriminākvajāšanas sākšanai. Relīzēs nav minēti konkrētu personu uzvārdi, vien notikušā fabula, kas ir ierasta prakse tiesībasargājošo iestāžu vidū. Noprotams, ka vienā sūdzībā citētajā gadījumā domāta lieta, kas tika sākta pret M.Sprūdu, kurš, kā minēts, arī uzskata, ka A.Loskutovs nevar būt advokāts. 2005.gadā KNAB M.Sprūdu aizturēja uz aizdomu pamata par 15 900 latu liela kukuļa piesavināšanos. Pēc diviem gadiem prokuratūra lietu izbeidza pierādījumu trūkuma dēļ.

Iepriekšminētos iesniegumus ZAP plāno līdz aprīlim izvērtēt, dodot iespēju sagatavoties aizstāvībai arī pašam A.Loskutovam. Advokāts S.Vārpiņš skaidro, ka iesniegumos paustos apgalvojumus nevar pieņemt automātiski kā patiesību. Abstrahējoties no konkrētā gadījumā, viņš norāda: "Varbūt kāds tos rakstījis zemisku motīvu dēļ."

Prasās pēc vērtējuma

Vai A.Loskutova reputācijas izvērtēšana ir tikai izņēmums vai sākums jaunai praksei, parādīs ZAP rīcība, lemjot par bijušo Jūrmalas prokuratūras virsprokurori Sigitu Priedi, kuras reputāciju pēdējā pusgadā sašķobījis korupcijas skandāls. Viņa iekļauta sarakstā, kas vēlas kārtot advokāta eksāmenu. Šādu vēlmi izteikusi arī Jūrmalas kriminālpolicijas priekšniece Evita Spalvēna, kuru ar S.Priedi, iespējams, saista finansiāls darījums.

Bijusī prokurore S.Priede figurē 25 000 latu kukuļa izspiešanas lietā, kurā pērn KNAB aizturēja viņas padoto prokurori Irinu Bogdanovu. Iespējams, KNAB pārbauda S.Priedes ienākumus, jo viņa iegādājusies privātmāju, ko par algu nevarētu atļauties. Daļu naudas pirkumam, iespējams, aizdevusi E.Spalvēna. ZAP pārstāve Guna Kaminska nevarēja pateikt, vai abas kandidātes tiks vērtētas sīkāk. Atsauksmes par viņām līdz šim neesot saņemtas. "Atsauksmes par kandidātu var iesniegt ikviens Latvijas iedzīvotājs. Mēs izskatām visus iesniegumus," — tā G.Kaminska.

***

Personas, kuras sīkāk nevērtēja

Valdemārs Šubrovskis, bijušais Rīgas apgabaltiesas tiesnesis:

Tiesneša amatu atstāja 2008.gada sākumā pēc tam, kad Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Juris Stukāns paziņoja, ka V.Šubrovskim draud disciplinārlieta par ētikas pārkāpumiem grāmatas Tiesāšanās kā ķēķis lietā. Prokuratūra paziņoja, ka grāmatā minētajā lietā Latelektro–Gulbene, kurā V.Šubrovskis bija tiesnesis, spriedums ir nelikumīgs un nepamatots. Viens no tiesnešu Ētikas kodeksa autoriem V.Šubrovskis ir arī miljonārs, jo pirms trim gadiem savai ģimenei krietni virs tirgus cenas par nepilnu miljonu latu pārdeva zemesgabalu Siguldā. V.Šubrovska rīcību ZAP nevērtēja, jo neesot bijusi neviena sūdzība.

Aivars Kaparšmits, bijušais Rīgas apgabaltiesas tiesnesis:

A.Kaparšmitu no tiesnešu vidus izraidīja 2006.gadā. Viņa atlaišanu pieprasīja tiesnešu disciplinārlietu kolēģija. Izskatot Latvenergo trīs miljonu krimināllietu un sastādot tiesas spriedumu, A.Kaparšmits bija pieļāvis rupju nolaidību un neievēroja likuma prasības. Augstākā tiesa šo spriedumu atcēla un sodīja visus apsūdzētos, attaisnojot vienīgi lietā apsūdzēto advokātu Armantu Čapkeviču.

A.Kaparšmits arī pirms tam izcēlās ar dīvainiem spriedumiem. Piemēram, atbrīvoja no apcietinājuma aizdomās turēto, ko apsūdzēja par vairāk nekā kilograma narkotiku realizāciju. 2000.gadā arī atklājās, ka viņš būvē tiesneša algai neatbilstoši dārgu māju, kas reģistrēta uz viņa mātes vārda. VID viņa darbībās pārkāpumus neatklāja. Pērn novembrī kopā ar ekstiesnesi V.Šubrovski A.Kaparšmits nodeva advokāta zvērestu.

***

Personas, kuru atbilstību vajadzētu vērtēt

Sigita Priede, bijusī Jūrmalas prokuratūras virsprokurore

Evita Spalvēna, Jūrmalas kriminālpolicijas priekšniece

Abas dāmas pieteikušās kārtot advokāta eksāmenu, kas, visticamāk, varētu notikt rudenī. ZAP vēl viņu kandidatūras nav vērtējusi. S.Priede no virsprokurores amata pēc pašas vēlēšanās aizgāja šogad februārī, nedēļu pirms prokuratūras atestācijas komisijai vajadzēja lemt par viņas atbilstību amatam. S.Priede liecinieces statusā figurē kriminālprocesā, kurā par 25 000 latu kukuļa izspiešanu pērn oktobrī KNAB aizturēja viņas padoto, prokurori Irinu Bogdanovu. Īsi pirms aizturēšanas abas S.Priedes mājā malkoja šampanieti. Vēlāk KNAB šajās telpās veica kratīšanu. Iespējams, KNAB pārbauda arī S.Priedes ienākumus, jo sevišķi, vai viņa par prokurores algu varēja atļauties lepno privātmāju Jūrmalā, ko iegādājās par 237 tūkstošiem latu. S.Priede norādījusi, ka naudu viņai regulāri devis arī vīrs un māte. Raidījums Nekā personīga ziņoja, ka 50 000 eiro prokurorei aizdevusi arī Jūrmalas kriminālpolicijas priekšniece Evita Spalvēna. Aģentūrai BNS viņa norādījusi, ka varējusi aizdot šādu summu, jo naudas viņai esot pietiekami. E.Spalvēnas ienākumus pārbaudīja arī Valsts policijas iekšējās drošības birojs, bet pārkāpumi neesot konstatēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas