Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Aicinām noteikt mazākus Saeimas vēlēšanu apgabalus!

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
P.Leiškalns
P
Uzskatu, ka vēlēšanu sistēmā ir nepieciešamas šādas korekcijas: 1. Saeimas vēlēšanās visu Latviju veidot kā vienotu apgabalu; 2.Senlāga matemātisko modeli aizstāt ar Donta matemātisko modeli; 3. Veidot ārēji grozāmos sarakstus; 4.Iespējams, ka jāatsakās no % barjeras. Pamatojums: 1. Tas mazinātu iespēju manipulēt ar "lokomotīvēm" un kandidātu izvietošanu lielajos - mazajos apgabalos. 2. Samazinātu mazo sarakstu "ievilkšanu" un novērstu "šizofrēnisko" situāciju, kad ar Senlāga matemātisko modeli "velk iekšā" mazos sarakstus, bet ar % barjeru tos izslēdz; 3.ārēji grozāmie saraksti palielinātu vēlētājiem izvēles iespēju - ļautu pārkāpt partiju robežas -, palielinātu personību lomu un mazinātu "lokomotīvju" ietekmi un partiju "augšu" lomu; 4. Šobrīd ir problēma, ka "nesadrumstalotības" vārdā tiek atstumtas nelielās interešu grupas, ignorējot pat 40 un vairāk tūkstošu vēlētāju nodotās balsis, tajā pašā laikā uzreiz pēc vēlēšanām deputāts var pamest partiju, no kuras ievēlēts, un kļūt par "vieninieku". Tas nav īsti samērīgi, bet nav iespējams izveidot korektu mehānismu, kā atņemt mandātu šādam "vieniniekam" (teorētiski tas būtu pieļaujams, ja varētu konstatēt, ka persona bez būtiskiem attaisnojošiem iemesliem (situācijas maiņa u.tml.) ir atkāpusies no priekšvēlēšanu programmas, bet tikai teorētiski. Un pretī tam būtu arguments, ka vēlētājiem nav bijusi svarīga 'programma, bet pati persona kā tāda. Tāpat arī aiziešana vai izslēgšana no partijas nebūtu pietiekams arguments mandāta zaudēšanai, jo pastāv iespēja, ka no programmas ir novirzījusies partija, nevis persona u.c.). Tātad, šie "vieninieki" būs, bet, ja tādi ir pēc paša gribas, tad nebūtu korekti liegt tādiem būt pēc Tautas gribas.
LR
L
Es gan nezinu, vai tas būtu labs risinājums, ka Saeimas deputāti kļūtu par nelielu apgabaliņu pārstāvjiem. Šim nolūkam, manuprāt, labāk būtu veidot pašvaldību pārstāvju padomi, bet Saeima jāatstāj par visas (vienotas un nedalītas) tautas pārstāvības institūciju, turklāt, šim nolūkam vēl labāk kalpotu Saeimas ievēlēšana no viena apgabala - Latvijas epublikas.
Ugis Gruntmanis
U
Es pilnigi piekritu ka izmainas vajadzigas, iespejams ka mazakie velesanu apgabali ir labs sakums, jo ir loti svarigi lai katrs cilveks kas ir saima ievelets butu izskaidrojis savu viedokli jautajumos kas veletajus interese. Es piedevam domaju, ka ieveletam saimas parsatvim ir jabut iknedelas pienemsanas laikam, kad cilveki ko tas parsatv var izteikt savus viedoklus un sudzibas.
im
i
Labs priekšlikums veidot mazākus apgabalus. Un kāpēc - manuprāt, līdz šim vēlētājam ir jāizvēlas starp sarakstiem, kuros viņš pazīst labi, ja dažus kandidātus no šiem 20-30 piedāvātajiem. Man, kā vēlētājam, konkrēto kandidātu personības šķiet ļoti būtiskas, daudz svarīgāk nekā partijas "brends", lokomatīvas, vai vāji sagatavotās programmas. Esošā sistēmā daudzi no šiem deputātu kandidātiem ar sevi nemaz nav iepazīstinājuši pirms vēlēšanām. Drūmākais, ir tas, ka aiz "lokomatīvēm" tiek ievēlētas tādas viduvējības, kas nav lemt spējīgas. Mažoritāro sitēmu es neatbalstītu, jo tomēr mūsu sabiedrība ir ļoti neviendabīga - minoritātes, stipra sociālā noslāņošanās, būtu risks, ka sabiedrības grupas netiek pārstāvētas. Arī vērtības joprojām mainās strauji, salīdzot ar rietumeiropas valstīm. Lielās politiskās partijas varētu arī neuztvert jaunos izaicinājumos.
Uģis
U
Jāievieš mažoritārā vēlēšanu sistēma! Un ar noteikumu, ka balotēties var tikai tie, kas attiecīgā apgabalā dzīvo un strādā. Lai dažādi Rīgas klerki neuzmetas par lauku pārstāvjiem :)
zvirbulēns
z
Nu gan uzmurgotas muļķība :((((

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas