Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aivars Ozoliņš: Cirvis labklājībai

Cilvēkiem sāk pietrūkt naudas. Kad tā notiek, vairākums savelk jostu jeb rūpīgāk pārdomā tēriņus. Par mums sāk pastiprināti rūpēties arī tirgotāji, pazeminādami cenas, lai tomēr nestaigājam kājām pliki pa ielām, bet varam arī šādos apstākļos atļauties pirmās nepieciešamības Mercedes un Gucci. Taču visskaļāk par ekonomikas grūtībām signalizē tie, kuri pieraduši, ka nauda ātri nāk un ātri aiziet.

Tie ņem lietas — proti, cirvi, ar ko izsist vitrīnu, vai trosi, ko apmest bankomātam un piestiprināt mašīnas āķim —, savās rokās un paši parūpējas, lai nauda nāk visātrākajā un, ja izdodas, kā gribētos, vienkāršākajā veidā.

Pēdējā laika "ciniskās un pārdroši veiktās zādzības" iekšlietu ministrs Mareks Segliņš gluži lieki saista ar Šengenas bezvīzu režīmu — ka robežas ir vaļā, tāpēc "laupītājiem no Šauļiem nav problēmu šeit atbraukt". Nav problēmu arī kādiem laupītājiem, teiksim, no Daugavpils aizbraukt uz Šauļiem. Šķiet, ka tuvāk patiesībai par pieaugušo laupīšanu skaitu iemesliem, Segliņš pats tika, saistīdams tās ar ekonomisko situāciju valstī.

Šādas ekonomikas atdzišanas sekas ir Segliņam padoto struktūru ziņā. Ir vēl citas izpausmes, kuras būtu vērts papētīt. Piemēram, vai nodokļu ieņēmumi budžetā samazinās tāpēc, ka ir mazāk, ko godīgi nomaksāt, vai arī tāpēc, ka pieaug vēlme vēl vairāk nemaksāt? Vai kontrabanda ir tikpat rentabla? Un kā iet tiem politiķiem un amatpersonām, kurām valsts amats ir privātuzņēmējdarbība? Vai par ekonomiskās situācijas pasliktināšanos liecina arī korupcijas skandālu skaita pieaugums, jo spiež vajadzība kompensēt savas labklājības pieauguma tempu bremzēšanos ar biezākām "aploksnēm" un lielākiem leģendārajiem "10 procentiem"? Vai politiskās "elites" nu jau pilnīgi neatliekamo prioritāti — korupcijas apkarotāju nesaudzīgu apkarošanu — arī diktē nelabvēlīgi ekonomiski apstākļi, kurus jāmēģina mīkstināt ar tādu "cirvi", kāds nu kuram pa rokai?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas