Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aivars Ozolinš: Gudeles precedents

Īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele (ZZS), kas pirmdien iesniegšot premjerministram atkāpšanās rakstu, radīs Ivaram Godmanim (LPP/LC) un arī visai valdošās koalīcijas "politiskajai elitei" ļoti nepatīkamu precedentu. Gudele rīkojās nepieņemami, taču politiski nepieņemami ir rīkojušies arī citi.

Diemžēl var saprast Godmaņa atteikšanos pieņemt Gudeles atkāpšanos jau ceturtdien — premjerministrs negribēja grūti atbildamus jautājumus par citiem ministriem. Taču šie jautājumi paliek. Gudeles partijas premjerministra amata kandidāts un Ventspils mērs Aivars Lembergs ir apsūdzēts smagos kriminālnoziegumos, taču joprojām paliek "zaļo zemnieku" premjerministra amata kandidāts, jo, raugi, tikai tiesa varot atzīt kādu par vainīgu, proti, par politisko atbildību šie ļaudis acīmredzot gatavi sākt runāt tikai tad, kad politiķis ir notiesāts un aiz restēm. ZZS valde pagājušonedēļ nolēma, ka Gudelei esot jāturpina strādāt. Arī piektdien, kad vairs nebija noslēpjama ministres zināšana par zemeņu kūku un vīnu dzimšanas dienas svinībās, kurās pati nebija piedalījusies tikai tāpēc, ka sēdējusi ieilgušajā valdības sēdē, ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis turpināja stāstīt, ka ministrei pašai esot jāpieņem lēmums par to, "cik viņa jūtas vainīga" un vai "viņai ir spēks turpināt darbu". Tātad fiziskā veselība un nespēja just vainu iznāk esam galvenie kritēriji atbilstībai ministra amatam. Visiem politiķiem, kuri savu palikšanu politikā aizbildina ar to, ka nav notiesāti un jūtas veseli, šī ir melnā stunda. Gudele nav ne notiesāta, ne apsūdzēta, un, šķiet, nav arī slima, ja nu vienīgi jūtas vainīga. Viņas nodarījums — nodokļu maksātāju apmēram 800 latu iztērēšana savas dzimšanas dienas svinēšanai — ir, iespējams, administratīvs noziegums. Bet vai Valsts kontroles atrastā daudzu miljonu latu izšķērdēšana Satiksmes ministrijā, ko vada Godmaņa partijas īpašnieks Ainārs Šlesers, nav sabiedrībai lielāks kaitējums? Arī Latvijas pasta izputināšana — nu, tā vienkārši gadās? Neizskatās, ka Šleseram būtu iestājies nespēks "turpināt darbu", vai ka viņš pats justos par kaut ko vainīgs. Godmanis ir pieņēmis Gudeles atkāpšanos, līdz ar to Šlesera palikšana amatā kļūst par viņa atbildību. Tāpat premjerministra atbildība ir lemt, vai šāds elektroniskais sekretariāts, ko savulaik mākslīgi radīja, lai būtu amats koalīcijas partneriem, vispār ir vajadzīgs. Visnopietnākās šaubas par to rada paši "zaļie zemnieki", neoficiāli runādami par iespējamajiem Gudeles aizstājējiem. Piedodiet, bet vai Induļa Emša portfeļu nēsātājs un miljardiera Berezovska svītas zēns Viesturs Silenieks būtu tas elektronisko lietu eksperts, kas nu turpinātu Gudeles darbu, par kuru tāpat neko daudz nebijām dzirdējuši? Vai ministres atkāpšanās nebūtu reti labs iegansts viņas amata likvidēšanai? Vai nebūtu jālemj arī par abu pārējo sekretariātu — bērnu lietu un sabiedrības integrācijai — likvidēšanu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas