Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Aivars Ozoliņš: Mīkstās ogas

Pirms tam minētais iemesls, kādēļ valdībai tik steidzami vajadzīgas likumdevēja funkcijas, bija KNAB priekšnieka ievēlēšanas kārtība. Šajā reizē Godmanis apgalvoja, ka likuma izmaiņām ar to neesot sakara. Valdībai esot jāpieņem virkne lēmumu, par kuriem tai nav ar likumu noteikta deleģējuma, un šādu "sīku tehnisku" lēmumu kļūšot tikai vairāk. Piemēram, par "mīksto ogu aprites kārtību".
Valdība vismaz pagaidām nekļūs par likumdevēju. Saeima otrdien nobremzēja premjerministra Ivara Godmaņa steidzami virzītos grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, kas ļautu valdībai izdot ārējus normatīvos aktus arī par jautājumiem, kuri nav noregulēti ar likumu, proti — likumu vietā, nevis tikai uz likumu pamata. Tas radītu sajukumu likumdevēja un izpildvaras funkcijās. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas balsojumos par priekšlikuma virzīšanu izskatīšanai Saeimā deputātu balsis divas reizes sadalījās uz pusēm, un priekšlikums līdz rudenim vairs netiks skatīts.

Mīkstās ogas nevar būt iemesls konstitucionālās iekārtas mainīšanai. Tiesības valdībai pieņemt Saeimas nekontrolētus lēmumus jebkurā ar likumu neregulētā jomā sniegtu tai nesamērīgu ietekmi uz cilvēku pamattiesībām. Neba tas būtu Godmaņa nolūks, taču viņa indeve ņemties ar sīkumiem, līdz kamēr aiz vienas ogas vairs neredz zemeņu lauku, un deviņdesmito gadu sākuma premjerēšanas pieredze, kad atjaunotās valsts likumdošana tikai veidojās un valdībai bija tiesības izdot noteikumus vēl neesošu likumu vietā, šoreiz radījusi tiesisku zapti. Jautājums — kādēļ tas vajadzīgs valdošajai koalīcijai, kuras pārstāvji komisijā atbalstīja antikonstitucionālā priekšlikuma tālāku virzīšanu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:


Par Saeimas komisijā paustajiem viedokļiem lasiet šeit!


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas