Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Aivars Ozoliņš: Uz depo

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Elizabete
E
Nezinu kā būtu ar dalīto vēlēšanu sistēmas 50 cilvēkiem, bet pārējos jau nu obligāti vajag ievēlēt no viena apgabala, lai katrs deputāts saņemtu tik balsu no visas mazās Latvijas, cik ir pelnījis. Katru reizi, vēlēšanās piedaloties, brīnos par to, ka dažām lokomotīvēm vienmēr ir garantēta iespēja nokļūta Saeimā, lai arī kā mēs - vēlētāji to negribētu. Un gribas piekrist arī zvirbulēnam - Saeimā jānokļūst tiem, par kuriem tauta nodevusi visvairāk balsu, nekādu piecu procentu barjeru. Tad Saeimā varētu nokļūt arī kādas nelielas partijas deputāti, ja protams par tiem kāds nobalsotu, kas protams ir ļoti neticami, pavērojot iepriekšējo vēlēšanu minipartiju rezultātus. Bet gadījumā, ja tomēr izveidotos kāda neliela partija ar kaut vai 5 ļoooooti labiem kandidātiem, viņiem būtu cerības nokļūt pie teikšanas.
d'Andris
d
Piebildīšu, ka pie dalītās vēlēšanu sistēmas, katra apgabala deputātu ar vietējo referendumu varēs arī atsaukt! Nu, vai nebūtu feini, ka mūsu ievēlētais "kaimiņu Voldis" katru mīļu nedēļu drasētu pie mums, lai stāstītu par savu darbu un plāniem. Citādi tautieši netīrus mietus rokās paņems un uz mežu aiztrieks ...
narkologs
n
Un tagad pastaastiet, kas liedz partijaam sadaliit savu lokomotiivju parku pa veeleesanu apgabaliem, lai katraa buutu paariitis lokomotiivju? NEKAS. Un ko teiks muuziigie disidenti un kritikaanji, ja arii mainot veeleesanu sisteemu nemainiisies Saeimas kvalitaate? Bet kvalitaate nemainiisies, jo veeleetaaji ir tie pasi un kandidaati arii. Taadi luuk piiraadzinji.
narkologs
n
Bet prieks kam tavupraat ir partijas? Civilizeetajaa pasaulee taas ir aktiivistu grupas ar noteiktiem uzskatiem. Kaa ienaak praataa nevar balsot NEVIENS - taadu neprognozeejamu balsotaaju ir biistami laist pie balsosanas. Veel jautraaka buutu saeima no 100 deputaatiem vieniniekiem, kas balso KAA IENAAK PRAATAA - nekaadu koaliiciju, permanenta valdiibas kriize, pilniigi neprognozeejama darbiiba.
Kaspers
K
Jāatzīst, ka es īsti neizprotu visas vēlēšanu likuma nianses. Patreiz partijas var visos vēlēšanu apgabalos izvirzīt dažādus kandidātus, bet tāda prakse diez vai ir izdevīga. Tādējādi daudzas vietas saeimā partija zaudē. Vairāk vietu saeimā iznāktu, ja visos apgabalos kandidētu vieni un tie paši kandidāti. Summā tie katrs saņemtu vairāk balsu. Patreizējais vēlēšanu likums neaizliedz kandidātiem kandidēt visos vēlēsanu apgabalos. Ja kāda partija izmanto neizdevīgu kandidēšanas politiku, tā ir partijas iekšējā problēma. Iznāk, ka partijas arī pie pastāvošā vēlēšanu likuma var panākt tādu vēlēšanu iznākumu, kāds būtu pie viena vēlēšanu apgabala. Kandidātu sarakstu sadrumstalošana pa vēlēšanu apgabaliem partijam var būt apgrūtinoša, bet vienlaikus, iespējams, dotu papildus iespējas mērktiecīgi strādāt ar attiecīgu vēlētāju kontingentu. Lokomatīvēm, protams, nav izdevīga kandidēšana tikai vienā vēlēšanu apgabalā, it īpaši mazos. Mazos vēlēšanu apgabalos kandidēties reti kurš gribēs. Tāpēc izskatās, ka šī kandidēšanas shēma, visdrīzāk, tiks noraidīta. Izeja varētu būt vēlēšanu apgabalu pārdalīšana tā, lai tajos būtu būtu vienāds vēlētāju skaits. Bet arī tad būtu problēmas, jo dažādos vēlēšanu apgabalos ir dažāda vēlētāju aktivitāte. Tātad prasās mažoritarā vēlēšanu sistēma, kad vēlēšanu rezultātus vērtē katrā apgabalā atsevišķi. Tādējādi redzam, ka vēlēšanu sistēmas izmaiņa nebūt nav vienkāršs jautājums.
vilis
v
Pareizi jau ir tikai soliti pa solitim.Saksim ar so.Piekritu Ozolina idejai.
Ērglis
Ē
LPP/LC un PCVL kaut ko tādu atbalstīt ir politiskā pašnāvība. Protams, ka viņi iebildīs.
Šampēteris
Š
Pāris reizes var jaunas tapetes līmēt virsū vecajām. Un "mājoklis izskatīsies sakopts", līdz viss novelsies no sienas.
nelielrīdziniece
n
"(Tāpēc arī priekšlikums noteikt, ka hipotētiskās vēlētāju migrācijas novēršanai vajadzētu atļaut balsot tikai savā iecirknī, ir nesamērīgs — tas tikai samazinātu vēlētāju aktivitāti.) " Cienījamais Ozoliņa kungs! Viens no Satvesmes tēviem un vēlēšanas likuma autoriem, Marģers Skujenieks, rakstot par 1931.gada (4. Saeimas) vēlēšanas rezultātiem par kļūdu nosauc vēlētāju balsošanu jebkurā apgabalā, jo tas "satricina proporcionālitātes principu vēlēšanās." Līdzīgi Zīgeristam, bet vēl lielākā mērā, 4. Saeimas vēlēšanās baltvācu partija bija pārvadājusi 6000+ vēlētājusi no Rīgas uz Vidzemes un ieguvusi papildus vietas Saeimā. Skujenieks: "Vidzeme, pateicoties vēlētāju pārvadāšanai, pēdējās Saeimas vēlēšanās zaudējusi no saviem 23 mandātiem veselus 3 un ta representēta ar deputātiem, kas nebūt neatbilst šī vēlēsanau apgabalu vēlētāju gribai." Jādomā, ka ja nākamās vēlēšanas būtu notikusies nevis pēc 62 gadiem, vēlēšanas likuma kļūda būtu izlabota. Vai tas būtu ietekmējis vēlētāju aktivitāti ir cits jautājums. Taču dzīvojam citā laikmetā, ir mums datoru pieejami un tas ir *tikai* administratīvs jautājums atļaut Latvijas vēlētājiem balsot jebkurā apgabalā viņiem ir izdevīgi Saeimas vēlēšanas dienā! Nekas vairāk nav vajadzīgs, kā tikai tas, ka viņiem tiek pasniegts vēlēšanas zīmes no tā apgabala kurā viņi ir reģistrēti. Ja nu Austrija, kā piemērs (un bez šaubām arī citas ES valstis) to spēj izdarīt, domāju ka arī Latvija var to spēs. Bet, paldies par pārējo rakstu!
d'Andris
d
Sveiciens visapkārt! Vēlēšanu apgabali Latvijas pirmsākumos acīmredzot radīti tehnisku iemeslu dēļ, varbūt cits iemesls. Šodien visa Latvija informatīvā nozīmē ir mazāka par 20-to gadu apriņķi. Lai vai kā, nav nekāda vajadzība fanātiski turēties pie 5 apgabaliem, jo tie nekādi neataino šodienas valsts teritorijas organizāciju. Šeit apspriestais "lokomotīvju bremzēšanas" veids ir absurds, jo mēģina nosēdināt vēlētāju uz diviem krēsliem vienā reizē. Ko tad reāli līdz lokomotīvju izmētāšana pa 5 apgabaliem? Nu, atradīs 5 lokomotīves katra partija, saliks stiprākos lielākajos vai kā savādāk. Vai tādēļ mainīsies politiskā piedāvājuma konkurence?!?! Nav ko mocīties - dalītās vēlēšanas šo problēmu risina skaidri un pilnīgi. Saraksts ar lokomotīvēm cīnās vienā apgabalā visā Latvijā un ārzemēs par 50 vietām, un 50 apgabalos individuāli partiju virzīti kandidāti cīnās "katrs par sevi". Vēlētājs balso ar diviem biļeteniem - par politiku (partijām, lokomotīvēm, konservatīviem vai sociālistiskiem ideāliem) un par "kaimiņu sētas Voldi", kuram "vot točno var ticēt." Jauku piektdienu, biedri!
Juris
J
"Tāpat jau spilgts līderis arī savā apgabalā ievilks mazpazīstamus deputātus." ===== Par mazpazīstamajiem Tev varbūt ir taisnība. Bet vēl svarīgāk ir, ka nevarēs vairs ievilkt Saeimā sašmucējušos pazīstamos deputātus - caur mazajiem apgabaliem. Līdz šim tāda iespēja bija, kaut arī Batjkas un Ūdrītes gadījumā tas viņiem neizdevās - acīmredzot šmuce bija pārāk liela.
Kuiļu Žanis
K
Ko var gaidīt no cilvēka, kas dabūjis ar rabarberu lakstiem, kā to kādreiz minēja A. Kiršteins!
zvirbulēns
z
Pieci apgabali ir tādēļ, lai partijas varētu iten viegli apšmaukt velētāju. Piemēram, Latgalē balsojošais redz, ka TP sarakstā ir tik lotgalieši -broļi, viņš neredz pilnu ainu, un ko Jūs domājat, viņš ņem un nobalso, atdod savu balsi arī par Kurzemē esošajam kandidātam, piemēram, Segliņu :))) Vēlētājiem tiek stāstīts, ka viņu intereses aizstāvēs vietējais, un neviens viņiem nestāsta, ka saeimas balsojumos pastāv partijas disciplīna, ka viņu kandidāts nevar balsot kā šim ienāks prāta. :((
Mg
M
Kā jau esmu teicis, domāju, ka šīs izmaiņas nebūs nekāda panaceja un tās tikai nedaudz liks mainīt priekšvēlēšanu taktiku. Tāpat jau spilgts līderis arī savā apgabalā ievilks mazpazīstamus deputātus. Un vienīgi otrā desmita politiķiem savā partijā būs lielāka laimes spēle. Ieviešot vienu vēlēšanu apgabalu viss būtu vienkāršāk un es neesmu dzirdējis nevienu argumentu, kāpēc laikā, kad gandrīz vienīgais veids kā ieraudzīt savu deputātu ir televīzija, tie 5 apgabali ir vajadzīgi.
zvirbulēns
z
Latvija ir tik maza valstiņa, ka tai nav nepieciešāmi pieci vēlēšānu apgabali. Viss labāk būtu, ja mums te būtu viens vēlēšanu apgabals, katrai partijai viena kopīga liste, turklāt Saeimā ir tie, par kuriem tauta nodevusi viss vairāk balsu, nekādu piecu procentu barjeru. Punkts. P.S. Es tā skatos, Ozoliņš sācis jēdzīgāk rakstīt, un tas priecē :)))

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas