Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aizdomas par lielu LPP/LC ziedotāju

«Naudiņu no šī cienījamā uzņēmēja esam pieņēmuši. Par viņu ziņu mums nav, bet arī KNAB mūs nav informējis, ka ziedojums būtu nelikumīgs.» Piebilstot, ka šogad «mums daudzi uzņēmēji ziedojuši maksimāli atļauto summu», par Rīgas vicemēra Aināra Šlesera vadītās LPP/LC naudas plūsmu partijas kasē atbildīgais Ervīns Straupe bija izbrīnīts, kāpēc radusies interese par vienu no partijas atbalstītājiem — afgāņu izcelsmes Latvijas pilsoni Gulamu Mohammedu Gulami.

Oktobrī ar diviem naudas pārskaitījumiem viņš LPP/LC kasi papildināja par 18 000 latu — likumā maksimāli atļauto summu, kuru viena fiziska persona gadā var ziedot politiskai partijai. Teju vienīgās publiskajos reģistros par «cienījamo uzņēmēju» atrodamās ziņas ir ieraksts Ārlietu ministrijas mājaslapā internetā, kur viņš minēts kā lielākais Afganistānas tiešās investīcijas pārstāvošais investors, viesnīcu biznesā strādājoša uzņēmuma SIA Jurtash–Hotels & Resorts Group īpašnieks. Tomēr, Dienai pētot, kas ir vēlīgais LPP/LC ziedotājs, atklājas vairāki fakti, kas sēj aizdomas par «cienījamā uzņēmēja» statusu. Pēc zinošu, ar iekšlietu struktūrām tieši saistītu avotu sniegtās informācijas, G.Gulami ir saistīts ar Ekonomikas policijas (EP) ierosinātu kriminālprocesu par noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu jeb tā saukto naudas atmazgāšanu. Turklāt, kā izriet no  vairāku iekšlietu struktūrās strādājošu avotu ziņām, EP kriminālprocess nav vienīgā tiesībsargājošo iestāžu lieta, kas saistīta ar G.Gulami vārdu. Pērn Valsts policijā saņemts DnB Nord bankas darbinieku iesniegums par G.Gulami izteiktiem draudiem nogalināt, savukārt 1999.gadā G.Gulami bijis aizdomās turētais slepkavības lietā. Valsts policijā oficiālu apstiprinājumu par ar G.Gulami saistītajām lietām Dienai neizdevās iegūt, ziņas par kriminālprocesiem netiekot sniegtas. Arī DnBNord banka no komentāriem atturējās.

G.Gulami piektdien ar Dienu nebija gatavs runāt. Sazvanīts viņš tikai īsi noteica: «Neesmu tagad Rīgā, nevaru runāt. Pārzvaniet nākamnedēļ.» Plašāku publicitāti nekā viņš medijos izpelnījusies G.Gulami sieva Valentīna, kurai Latvijā pieder vismaz septiņi uzņēmumi, atsevišķu to darbinieki vērsuši uzmanību uz ilgstošu algu nemaksāšanu.

V.Gulami pieder arī viesnīca Vecrīgā, Kaļķu ielā ar glamūro nosaukumu Royal Square Hotel&Suites (iepriekš Skonto AL piederošā Rolands), kurā viņai pieder 50% kapitāla. Īpašu nozīmi šai viesnīcai piešķir fakts, ka tā ir iecienīta neformālu tikšanos vieta. Tajā, tiekoties ar biznesa partneriem, visvairāk laika pavada arī pats G.Gulami. Turklāt, kā Dienai apliecinājuši aculiecinieki, šogad jau vairākas reizes ieejam šajā viesnīcā redzēts arī LPP/LC līderis A.Šlesers. Kāds bijis apmeklējumu mērķis, Dienai neizdevās uzzināt. A.Šlesers ar preses pārstāvja Ģirta Dripes starpniecību pārliecinoši atzina, ka G.Gulami nepazīst, nezina, kas viņš tāds ir, ar ko nodarbojas, nav ar viņu nekad ticies un nav bijis nekādās attiecībās. Precizējot, vai tiešām Rīgas vicemērs nezina, kas ir G.Gulami, G.Dripe teica, ka pirms atbildēšanas, «Šlesers trīs reizes pārjautāja — kas tas tāds ir».

Tie, kas ar G.Gulami saskārušies, atzīst —  viņš rada iespaidu, ka viņam ir daudz labu draugu vajadzīgajās vietās. Vairāki avoti arī ziņo, ka Vecrīgas viesnīcā uzturējies arī Kremlim tuvais oligarhs Ališers Usmanovs.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, vaicāts, vai birojs pievērsis uzmanību

G.Gulami ziedojumam un tā likumībai, vienīgi atzina, ka šis ziedojums tiek pārbaudīt tāpat kā visi citi. Plašāku komentāru par G.Gulami nebija. Atbilstoši likumam KNAB 30 dienu laikā partijai jāsniedz informācija, vai ziedojums ir likumīgs. Ja KNAB ziedojumu atzīst par nelikumīgu, partijai tas 30 dienu laikā pēc saņemšana jāatskaita atpakaļ ziedotājam, ja partija to neizdara 30 dienu laikā, tad ziedojums jāieskaita valsts budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas