Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Aizsardzības ministrija saņems jaunuzbūvēto patruļkuģi Skrunda

Svinīgā ceremonijā Rīgas kuģu būvētava (RKB) pirmdien nodos Aizsardzības ministrijai (AM) jauno patruļkuģi Skrunda.

Šis ir pirmais SWATH (Small Water Area Twin Hull) tipa militārais kuģis ne vien Eiropā, bet arī pasaulē, un pirmais no pieciem jaunajiem patruļkuģiem, kas tiek būvēti NBS vajadzībām, uzsver ministrija.

Līdz pirmajam klājam patruļkuģi Skrunda būvēja Latvijā, un tā būvniecību turpināja RKB apakšuzņēmumā Abeking&Rasmussen Vācijā.

Iepriekš medijos tika kritizēta valdības rīcība, bez konkursa pasūtinot patruļkuģu būvi RKB, kas to tomēr nespēj paveikt. AM un RKB krasta apsardzes patruļkuģu būves un piegādes līgumu noslēdza 2007.gada decembrī. Līgums paredz, ka pavisam tiks uzbūvēti pieci patruļkuģi, kurus AM plānots nodot līdz 2014.gadam.

Kuģa nodošanas ceremonijā Rīgas pasažieru ostā pirmdien piedalīsies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība), Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, Jūras spēku flotiles (JSF) komandieris jūras kapteinis Rimants Štrimaitis un vēl citas amatpersonas.

Pēc svinīgās uzrunas Valsts prezidents pasniegs kuģa karogu patruļkuģa Skrunda komandierim kapteiņleitnantam Pēterim Subbotam, un to iesvētīs NBS kapelāns.

Par godu kuģa pieņemšanas ceremonijai pie Vanšu tilta uz enkura stāvēs septiņi JSF kuģi – divi štāba un apgādes kuģi, divi mīnu kuģi, divi patruļkuģi un viens krasta apsardzes kuģis.

Jaunais kuģis tiks izmantots ne tikai militārām vajadzībām, bet arī civiliem mērķiem – cilvēku meklēšanai un glābšanai jūrā. Divkorpusu patruļkuģis veiks patrulēšanas un glābšanas darbus, to varēs aprīkot arī ar naftas seku likvidācijas, mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām, tādējādi pilnveidojot un apgūstot jaunas valsts aizsardzībai un starptautiskajai drošībai nepieciešamās spējas, uzsver AM.

Ceremonija sāksies plkst 14.30.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas