Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Aizstāvot dzīvniekus, sodīs bargāk

Maksimālais sods — brīvības atņemšana uz četriem gadiem, ko līdz šim var piemērot par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, — ir adekvāts nodarījumam, un to nav nepieciešams mainīt, taču administratīvā soda robežas gan varētu tikt pārskatītas. Pie šāda secinājuma nonākusi Ģenerālprokuratūra un atbildīgās ministrijas pēc tam, kad jūlija beigās Valsts prezidents Valdis Zatlers publiski pauda satraukumu par pēdējā laika vardarbības gadījumiem pret dzīvniekiem un uzdeva sagatavot apkopojumu par līdzšinējo praksi šādu lietu izskatīšanā un sodu piemērošanā.

"Prezidents ir iepazinies ar prokuratūras sniegto informāciju, un kanceleja ir lūgusi sniegt viedokli arī Zemkopības ministrijai," saka Valsts prezidenta padomniece likumdošanas jautājumos Sandra Kukule. Tas tāpēc, ka prokuratūra norādījusi uz iespējamām problēmām normatīvajos aktos attiecībā uz cietušo dzīvnieku ekspertīzēm. "Prokuratūra norāda, ka valstī nav iestādes, kas par to atbildētu," saka S.Kukule. Uz to Dienas uzmanību iepriekš vērsa arī vairāku rajonu prokuratūrās. Tā kā Pārtikas un veterinārais dienests atrodas Zemkopības ministrijas (ZM) paspārnē un jau nodarbojas ar dzīvnieku labturības prasību ievērošanas uzraudzību, Prezidenta kanceleja lūgusi ministrijas viedokli šajā jautājumā. ZM Dienai pagaidām nekādus komentārus nesniedz, jo kancelejas vēstule saņemta tikai ceturtdien.

Tikmēr daudz lielāka skaidrība ir par to, kas darāms ar soda apmēriem. Kā Dienai norāda prokuratūras pārstāve Dzintra Vītoliņa, Krimināllikuma (KL) 230.pantā par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem paredzētās sankcijas — brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām ar mantas konfiskāciju vai bez tās — ir samērojamas ar izdarīto nodarījumu. Līdzīgu viedokli paudusi arī Tieslietu ministrija (TM), norāda S.Kukule.

Cita lieta esot attiecībā uz administratīvo atbildību, viņa atzīmē. Proti, TM uzskata, ka Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 106.panta pirmajā daļā paredzētās soda robežas ir nepietiekamas. Šis pants paredz, ka par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem vai dzīvnieku nogalināšanas prasību pārkāpšanu uzliek naudas sodu fiziskām personām no pieciem līdz divsimt piecdesmit latiem, bet juridiskām personām — no desmit līdz piecsimt latiem, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas. Ministrija APK grozījumu darba grupā izsvēršot iespēju šo soda robežu gan fiziskām, gan juridiskām personām paaugstināt. Cik daudz, pagaidām netiek precizēts.

S.Kukule norāda, ka TM aktualizējusi arī jautājumu par papildu cietsirdīgas izturēšanās pret dzīvniekiem gadījumu kriminalizēšanu. Proti, vai papildu jau esošajiem gadījumiem, kad iestājas kriminālatbildība, nevajadzētu iekļaut vēl citus, kas minēti Dzīvnieku aizsardzības likuma 4.pantā. Pēc S.Kukules rīcībā esošās informācijas, to izvērtēt uzdots TM krimināllikuma grozījumu darba grupai. To Dienai apstiprina arī TM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte, gan neprecizējot, kad tieši jautājums varētu tikt apspriests.



Top komentāri

džordžija
d
Man šķiet necilvēcīgi, ka par tādiem nodarījumiem kā: "dzīvnieka atstāšana bezpalīdzīgā stāvoklī" - tātad, piemēram, atstājot suni īsā saitītē piesietu mežā pie koka vai jebkur pie ķēdes bez barības; "dzīvnieku cīņu organizēšana, dzīvnieku iesaistīšana šajās cīņās un šo cīņu atbalstīšana" - tātad, piemēram, kādam par prieku un izklaidi liekot vienam dzīniekam saplosīt citu; "dzīvnieka izmantošana par mērķi šaušanas apmācībās vai sacensībās" - tātad runājot par darbību, kas ir līdzvērtīga spīdzināšanai un/vai nogalināšanai - ir piemērojams TIKAI ADMINISTRATĪVS sods. Soda robežas daudzviet tiešām ir, maigi sakot, "nepietiekamas", pat neticami lojālas cietsirdībai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko liedz likums

Ko liedz likums

Aizliegta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, tas ir:

1) dzīvnieka nogalināšana*;

2) dzīvnieka sakropļošana, mocīšana un spīdzināšana*;

3) dzīvnieka atstāšana bez aprūpes**;

4) dzīvnieka atstāšana bezpalīdzīgā stāvoklī**;

5) dzīvnieka kaitināšana un uzrīdīšana, izņemot gadījumus, kad tas nepieciešams darba dzīvnieka apmācībai**;

6) dzīvnieku cīņu organizēšana, dzīvnieku iesaistīšana šajās cīņās un šo cīņu atbalstīšana**;

7) dzīvnieka izmantošana bez Pārtikas un veterinārā dienesta atļaujas publiskos pasākumos, kas nav specializēti pasākumi ar dzīvnieku piedalīšanos, reliģiskos rituālos, izlozēs vai dzīvnieka dāvināšana publiskos pasākumos, izņemot lauksaimniecības izstādes**;

8) dzīvnieka izmantošana par mērķi šaušanas apmācībās vai sacensībās**;

9) dzīvnieka izmantošana citu sugu dzīvnieku apmācībai, izņemot medību suņu apmācību**;

10) dzīvnieka izmantošana, liekot tam pārsniegt savas dabiskās spējas**;

11) dzīvnieku demonstrēšana ceļojošās zvērnīcās**;

12) dzīvnieka mātītes piedāvāšana un izmantošana dzīvnieka tēviņa dzimumtieksmju apmierināšanai bez nolūka iegūt pēcnācējus**;

13) citu tādu darbību veikšana, kuras izraisa vai var izraisīt dzīvnieka sakropļošanu vai nāvi, radīt tam ciešanas, izņemot gadījumus, kad šīs darbības veiktas ārstēšanas, eksperimentālos vai zinātniskos nolūkos, vai gadījumus, kad tiek apdraudēta cilvēka dzīvība vai veselība**;

14) dzīvnieku turēšanas noteikumu, labturības prasību un pārvadāšanas noteikumu neievērošana, kas apdraud dzīvnieka veselību vai var izraisīt tā nāvi**;

15) kaušanai paredzēto dzīvnieku aizsardzības prasību neievērošana**.

* paredzēta kriminālatbildība

** paredzēta administratīva atbildība

Avots: Dzīvnieku aizsardzības likuma 4.pants

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas