Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Amatpersonas: slīkst bezatbildības dēļ

Tik liels noslīkušo skaits liecina par cilvēku bezatbildību, secinājuši Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vadītājs Ainārs Pencis, šodien sanākot uz ārkārtas tikšanos pēc traģiskās nedēļas nogales, kad trīs dienu laikā noslīka 17 cilvēki.

Pirms pāris gadiem situācija ar noslīkušo skaitu bijusi līdzīga un tad tika rīkoti reidi vietās, kur nelaimes gadījumi notikuši. Taču šogad situācija esot citādāka, jo negadījumi ir "izkaisīti pa visu Latviju", par amatpersonu sarunu vēsta BNS. Par pienākumu pašvaldībām izvietot pie ūdenstilpnēm brīdinošas un skaidrojošas zīmes uzlikt nevarot."Maksimālais uzsvars tiks likts uz sabiedrības izglītošanu. Skaidrojošais darbs būs primārais," uzsvēra I.Pētersone. Amatpersonas uzskata, ka izskaidrošana jāveic pašvaldībām un medijiem. Pēc A.Penča uzsvērtā, vienīgi pašvaldības var apsekot savas teritorijas ūdenstilpnes un izlikt brīdinājuma zīmes, ja tur peldēties ir bīstami – ir bedres vai kādi zemūdens avoti. Svarīgi par to  runāt arī vietējos medijos. “Neko citu nevar, kā lieku reizi atgādināt,” saka A.Pencis. Šobrīd VUGD mājas lapā ir virkne ieteikumu par drošību uz ūdens. Varu lūgt tikai arī interneta portālus to pārpublicēt, piebilst A.Pencis.

Iepriekš viņš izteica vērtējumu, ka "sajūta, ka atrodamies karadarbības zonā". Pēc jaunākajiem VUGD datiem, nedēļas nogalē Latvijā noslīkuši 17 cilvēki, ziņo BNS. Vienu nav izdevies atrast. Visvairāk noslīkušo bija piektdien - seši, sestdien - tikpat, bet svētdien - pieci.

Lai arī jūlijs ir tikai pusē, šajā mēnesī kopumā no ūdens VUGD glābēji un policija izvilkuši 40 noslīkušos. Pēc VUGD sniegtās informācijas, tik liels vienā mēnesī noslīkušo skaits ir lielākais kopš 2006.gada. Tajā gadā visā jūlijā noslīka 37 cilvēki, tostarp četri bērni.

Latvijā gan nav vienotas noslīkušo uzskaites, un patiesībā noslīkušo skaits ir lielāks, jo noslīkušos no ūdens izvelk ne vien glābēji, bet arī policija, pašvaldību glābšanas dienesti un aculiecinieki.

A.Pencis pirmdien no rīta intervijā LNT raidījumam 900 sekundes situāciju raksturoja kā kritisku.

Ņemot vērā, ka pārsvarā tie ir jauni cilvēki, viņš domā, ka pie vainas ir pārgalvība. Pierādīt to nevar, bet, visticamāk, nelaimes saistītas arī ar alkohola lietošanu. "Situācija ir ļoti uztraucoša," norādīja A.Pencis un piebilda, ka cilvēki slīkst mazos dīķos, ezeros, upēs.

Pēc BNS vēstītā, kopā Latvijā šosezon ūdenskrātuvēs noslīkuši vismaz 84 cilvēki, bet, ja pieskaita vēl divus nedēļas nogalē noslīkušos, ko reģistrējusi Valsts policija, kopumā noslīkuši vismaz 86 cilvēki.

(papildināta ar viedokļiem labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KO VAR DARĪT PAŠVALDĪBA:

Balvu novada mērs Jānis Trupavnieks:

Mums šovasar bija gadījums, kad noslīka vīrietis, bet pat policija īsti tai vietai nevarēja piebraukt klāt, nezinām, kā viņš tur īsti bija nokļuvis. Taču mēs zinām, kur cilvēki parasti peldas, un pašvaldības policija regulāri apseko šīs vietas. Apsekot katru piemājas dīķi un grantskarjeru ir grūtāk. Taču īpašu brīdinājumu zīmju mums nav, tādu zīmju izlikšanai neesam gatavi.

Visā vainot bezatbildību ir vienkārši, taču dzīve mums pateikusi priekšā, kas jādara. Šoreiz mēs nebijām paredzējuši, ko varējām paredzēt jau iepriekš, ka būs karsta vasara, cilvēki peldēsies un vajadzēs rūpēties par drošību.

Balvi atrodas trīs ezeru krastā un mums ir četras labiekārtotas peldvietas. Aicinu peldēties tur.

Madonas novada pašvaldības mērs Andrejs Ceļapīters:

Ko dos pelvietu apsekošana? Mums ir desmitiem ezeru un cilvēki peldas visdažādākajās vietās. Oficiālu peldvietu novadā nav vispār, tas mums nav iespējams no finansiālā viedokļa. Mums nav arī pašvaldības policijas. Apsekošana nav risinājums. Aiviekste tek cauri visam novadam, bet pie katras mājas pa glābējam nepieliksi. Ir jāveido sociāla reklāmas kampaņa, kā to dara CSDD, jo cilvēki slīkst alhohola, pārgalvības un savu spēju pārvērtēšanas dēļ. Jārunā par sociālo atbildību.
Identificētajās bīstamajās vietās varētu izlikt zīmes, taču mūsu pašvaldībai tādu nav, bet kuram tad ir? Es neredzu iespēju, ka ar mūsu administratīvajiem resursiem vai glābējiem problēmu var atrisināt.


BRĪVDIENU TRAĢISKĀ STATISTIKA:

Piektdien Balvu pusē no Pērkona ezera izvilkta 50 gadu veca sieviete. Glābēji arī devās meklēt noslīkušo Rīgas Vidzemes priekšpilsētas Dambjapurva ezerā, taču viņu pagaidām nav izdevies atrast. Piektdien 40 gadu veca sieviete noslīka dīķī pie Spilves lidostas, bet 21 gadu vecs vīrietis gājis bojā Viļānu novada Maltas upē. 60 gadu vecs vīrietis noslīka Ventspilī Ostas ielas krastmalā, bet 59 gadus vecs vīrietis noslīka Jēkabpilī Daugavā.

Sestdien 30 gadu vecs vīrietis galu ņēma ūdenskrātuvē Rīgā, Biķernieku ielā, bet par viņu septiņus gadus jaunāks vīrietis noslīka Gulbenes novadā, Lizuma pagastā, Velenas karjerā. 36 gadus vecs vīrietis noslīka Ramatas pagasta Rauskas dīķī. 60 gadu veca vīrieša mirstīgās atliekas izvilktas no dīķa Vestienas pagastā Madonas novadā, bet 44 gadus vecs vīrietis noslīka Rundāles pagastā. Pēc Valsts policijas Zemgales reģiona sniegtās informācijas, sestdien 1937.gadā dzimis vīrietis atrasts piemājas dīķī Jelgavā, Bumbieru ceļā.

Svētdien 50 gadu vecs vīrietis noslīka Liepājā Tirdzniecības kanālā, bet par viņu trīs gadus jaunāks vīrietis noslīka Rēzeknes upē. 18 gadu vecs jauneklis svētdien noslīka Zilupes upē, bet 44 gadus veca vīrieša mirstīgās atliekas izvilktas no dīķa Kalupes pagastā, kas atrodas Daugavpils novadā. Pēc Valsts policijas Zemgales reģiona sniegtās informācijas, svētdienas naktī Jaunpils novadā Viesatu pagastā atrasts noslīcis 1968.gadā dzimis vīrietis.

Avots - BNS

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas