Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ameriks neplāno tuvākajā laikā atstāt GKR priekšsēdētāja amatu

Gods kalpo Rīgai (GKR) priekšsēdētājs Andris Ameriks neplāno tuvākajā laikā atstāt partijas vadītāja amatu, šodien pirms partijas 8.kongresa, kurā politiskā spēka biedri izvērtēja gada laikā paveikto, viņš teica aģentūrai LETA.

Pirms GKR kongresa pirms gada, kad Ameriks uz vēl diviem gadiem tika pārvēlēts partijas vadībā, Ameriks intervijā laikrakstam Diena tika solījies meklēt jaunus līderus partijā, lai būtu, kas viņu nomaina, pašam dodoties pensijā. "Protams, risks pastāv par to, kas notiks ar partiju, ja es, piemēram, aiziešu pensijā," tolaik bija izteicies politiķis, "uzskatu, ka pēc diviem gadiem arī mūsu partijai būtu jābūt vēl kādam nopietnam kandidātam uz partijas priekšsēdētāja amatu."

Jautājums par palikšanu GKR vadībā Amerikam tika adresēts arī šogad, kad viņš paziņoja par kandidēšanu Eiropas Parlamenta vēlēšanās un vēlāk tajā arī tika ievēlēts un pārvācās uz Briseli. Ameriks šodien sacīja, ka pirms kongresa, sasveicinoties ar GKR biedriem, saņēmis "sveicienus Briselē". "Gribu atkārtot vēlreiz, ka, pateicoties visiem kopīgi, es esmu ievēlēts Briselē, bet es esmu Rīgā, būšu Rīgā, strādāsim visi kopā. Līdz ar to mana pārstāvība Briselē ir mūsu visu kopīgs darbs, es to uztveru kā komplimentu, bet ne kā aiziešanu prom uz Briseli," sacīja politiķis.

Partijas kongresa atklāšanā Ameriks teica, ka nepametīs Rīgu un kā partijas priekšsēdētājs pildīs savus pienākumus, ņemot vērā, ka partija apstiprinājusi viņu šajā amatā uz diviem gadiem - līdz nākamā gada izskaņai.

Viņš gan pieļāva, ka pēc gada GKR varot kaut kas mainīties, jo tad kongresā būs jāvēl partijas priekšsēdētājs un valde, bet līdz tam vēl esot sagatavošanās gads. Līdz tam partijas priekšsēdētājam tiks izraudzīti vietnieki, "lai atvieglotu partijas darbu".

Šodien kongresā partija pieņēma lēmumu, ka tai būs priekšsēdētāja vietnieki, tomēr konkrēti cilvēki izraudzīti netika, lēmumu pieņemšanu atstājot partijas izpildinstitūcijām. Kongresā tika grozīti GKR statūti, paredzot iespēju partijas valdei nākotnē izraudzīties priekšsēdētājam vienu vai divus vietniekus.

Potenciālos kandidātus Ameriks pagaidām neatklāja, norādot, ka ar šo informāciju nevēlas steigties. "Mēs esam ilgus gadus nostrādājuši ar valdi un partijas priekšsēdētāju," sacīja politiķis un pieļāva, ka vietnieki varētu tikt ievēlēti nākamā gada laikā vienlaicīgi ar jaunā GKR priekšsēdētāja un valdes vēlēšanām.

Pēc tam Ameriks aģentūrai LETA atkārtoti sacīja, ka līdz nākamajam GKR kongresam nākamā gada novembrī sagaida, ka bez viņa būs vēl kāds kandidāts uz partijas priekšsēdētāja amatu. "Tas būtu absolūti loģiski, ņemot vērā to, ka nākamajā gadā partijai būs deviņi gadi," sacīja Ameriks.

"Ir vismaz kādi trīs četri cilvēki no partijas vidus, kuri pilnīgi droši varētu ieņemt partijas priekšsēdētāja amatu," sacīja Ameriks, taču atturējās tos nosaukt, lai "neradītu papildus ažiotāžu".

Amerika skatījumā, GKR atrodas izšķirošā un būtiskā ceļa posmā. Pēc viņa vārdiem, partiju izveidoja 300 biedri, tagad biedru skaits esot dubultojies, bet uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām partijas mērķis ir trīskāršot sākotnējo biedru skaitu. "Tā ir milzīga atbildība, liels darbs, lai spētu izpildīt pirms 2,5 gadiem partijas kandidātu, startējot pašvaldību vēlēšanās, dotos solījumus," sacīja politiķis.

Pēc Amerika sacītā, GKR "kā vienkārša pilsētas partija" sasniegusi daudz. "Esam apvienojuši ļoti lielu daļu aktīvu cilvēku, kas dzīvo Rīgā un pārstāv dažādas profesijas, ieguvuši atbalstu, un šodien pilsētas partijai ir domes izpilddirektors, priekšsēdētājs, ostas valdes priekšsēdētājs un citi amati," sacīja partijas vadītājs.

Ameriks solīja, ka partijas vadība ir apņēmības pilna realizēt partijas un priekšvēlēšanu programmā ierakstītos mērķus. Vienlaikus viņš atgādināja, ka GKR frakcijā ir tikai 11 deputāti, līdz ar to ir vajadzīgi "partneri, kas gatavi strādāt, vairākums, lai realizētu solījumus sociālajā jomā, ekonomikā utt". GKR līderis sūkstījās, ka Latvijas politikā pastāv cinisms, kad netiek pildīti solījumi, un divkosība, piemēram, palielinot partiju finansējumu, bet neatvēlot naudu būtiskākām lietām, piemēram, Latvijas Radio darbinieku atalgojuma palielināšanai.

Ameriks pauda uz Burovu gulstas liela atbildība, kā veidot Rīgas domes vadības komandu un veikt izskaidrojošo darbu sabiedrībai dažādās jomās. "Publiskās attiecības šodien ir ļoti būtiskas, lai izskaidrotu, kādi ir mūsu mērķi. (...) Tās ir ļoti konkrētas lietas, par kurām cilvēkiem ir dažādi viedokļi un kuras cilvēkiem ir jāskaidro," sacīja Ameriks, kā piemēru minot atkritumu apsaimniekošanu.

"GKR nav Amerika partija, nav viena cilvēka partija," uzsvēra Ameriks, norādot, ka partijai ir jādomā, ko teikt rīdziniekiem, jāveido savu programmu.

Ameriks vēlreiz apliecināja, ka nākamajās pašvaldību vēlēšanās GKR startēs ar savu atsevišķu sarakstu, nevis kopā ar Saskaņu. Ameriks GKR partneros - Saskaņā - saskata rutīnas nogurumu, attiecīgi partijā esot pārmaiņu periods.

Top komentāri

Šampētera pašpuika
Š
Šitais labprāt nomainītu GKR abriviatūru uz GKČP abreviatūru. Komsomola vožaks uz mūžu ir sovjetu ietekmes aģents. Kā tur ir krievu teiciens par to kupraini un kapu? Vienīgi KNAB un ciats drošības iestādes var noņemt viņu no trases par savdabīgo saimniekošanas veidu RD.
Urra
U
Kur tad tovarišč ies kad atstās GKČP?Vai iestāsies NKVD?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas