Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Ančāns noliedz, ka būtu provocējis kukuļdevējus

Ančāns uzskata advokātus par muļķiem, kas ticēs viņa pasaciņai, — nedaudz nesavaldīgi trešdien Jūrmalas mēra kukuļošanas lietas tiesas sēdē izsaucās advokāts Egons Rusanovs. Šādu secinājumu apsūdzētā Hariju Gvido Volbruga aizstāvis izdarīja no vairāku stundu garām liecinieka Ilmāra Ančāna liecībām, kurās viņš noliedza, ka būtu provocējis apsūdzētos H.

Volbrugu un Leonīdu Lasmani viņam dot kukuli. Šāda veida instrukcijas viņam neesot devis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas veica gan sarunu ierakstus, gan arī telefonu sarunu noklausīšanos uz kuru pamata vēlāk tika uzsākts kriminālprocess par kukuļošanu.Jāatgādina, ka 20 000 eiro lielu kukuli I.Ančānam piedāvāja, lai viņš 2005.gada Jūrmalas pilsētas mēra vēlēšanās nobalsotu par Juri Hlevicki.Tiesas sēdē I.Ančāns skaidroja, ka KNAB darbinieki viņu tikai aprīkojuši ar sarunu ierakstu tehniku un piekodinājuši nevienam nestāstīt par notikušo. Citas instrukcijas neesot bijušas.

Jūrmalgeitas sarunu ieraksti (audio)

Savukārt advokāts E.Rusanovs pauda viedokli, ka I.Ančāns šai tiesas «sēdei ir sagatavots, lai novērstu ēnas no KNAB darbinieku puses.» Tādēļ advokāts atkārtoti lūdza tiesu iepazīties ar operatīvās lietas materiāliem, lai noskaidrotu cik likumīgas bija KNAB darbības.

Līdzīgu lūgumu E.Rusanovs bija izteicis arī iepriekš, taču tiesa to noraidīja, jo šie lietas materiāli ir slepeni. Tā vietā trešdien tiesa nolasīja ģenerālprokuratūras vēstuli, no kuras izriet, ka vēlēšanu dienā tika veikts operatīvais eksperiments. Tas nozīmē, ka I.Ančānam bija tiesības ņemt kukuli un pat pamudināt to dot, Dienai paskaidroja advokāts E.Rusanovs, taču viņš nedrīkstēja kūdīt apsūdzētos. Advokāts uzskata, ka tieši tas arī noticis.

Jāpiebilst, ka KNAB noklausītajās telefona sarunās dzirdams, kā I.Ančāns J.Hlevickim žēlojas par to, ka jāceļ māja, bet nav naudas. Kā arī piemin, ka viņam esot divi mazi bērni. Savukārt citā sarunā I.Ančāns apsūdzētajam H.Volbrugam norāda: «Ja Hlevickis grib būt par mēru, kā viņš var būt tik sīkumains.»

Savukārt prokurore Velta Zaļūksne paskaidroja: ja nebūtu bijis operatīvais eksperiments un I.Ančāns pieņemtu kukuli, viņu varētu apsūdzēt provokācijā. Tieši tādēļ, kad dienu iepriekš apsūdzētais L.Lasmanis I.Ančānam piedāvā «mazu avansiņu», pēdējais no tā atteicās. Kādēļ fakts par operatīvā eksperimenta veikšanu netika norādīts krimināllietas materiālos. V.Zaļūksne nemācēja paskaidrot.

Savās liecībās I.Ančāns arī norādīja, ka mēģinājums viņu kukuļot bijis jau 2003.gada maijā. Toreiz Jūrmalas miljonāres Tatjanas Okladņikovas mājā Jūrmalas kukuļošanas lietā apsūdzētais Germans Milušs I.Ančānam piedāvājis 10 tūkstošus, lai viņš balsotu par J.Hlevicki kā pilsētas mēru. I.Ančāns atteicies.


Jūrmalas kukuļošanas lietas izskatīšana atlikta uz 13.martu. Līdz tam laikam tiesa uzdevusi veikt ekspertīzi audio ierakstam, ko tiesai trešdien iesniedza G.Milušs. Ierakstā esot dzirdamas apsūdzētā L.Lasmaņa sarunas ar I.Ančānu un I.Volbrugu. Jāatgādina, ka L.Lasmaņa atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas