Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Antimafijas normu pieņemšana var ieilgt

Paies vēl vismaz rudens sesija, iekams Saeima pēdējā, 3.lasījumā pieņems grozījumus Kriminālprocesa likumā (KPL), tostarp arī tā dēvēto antimafijas normu, kas ģenerālprokuroram paredz tiesības izbeigt kriminālprocesu pret personu, kura būtiski palīdzējusi smaga vai sevišķi smaga nozieguma atklāšanā — arī gadījumā, ja šī persona pati pastrādājusi sevišķi smagu noziegumu (izņemot vardarbīgu).

Šādu darba tempu visai droši var prognozēt, jo pirms 3.lasījuma atbildīgajā Juridiskajā komisijā paredzēts iesniegt vēl veselu gūzmu priekšlikumu — gan no Saeimas frakcijām, gan Tieslietu ministrijas (TM) paspārnē izveidotās KPL darba grupas.

No politiskās gribas atkarīga iespēja valstiski svarīgos antimafijas grozījumus pieņemt ātrāk, tos atdalot no pārējiem un pieņemot atsevišķi, — šāda prakse Saeimā nav nekas neparasts, taču līdz šim uz šādu rīcību politiķi nav bijuši gatavi, aizbildinoties, ka viss likums jāpieņem kopumā.

Vilcinās gadiem


Antimafijas normas vēsture mērāma gados — par tiem ir runa jau kopš 2006.gada augusta, kad Ģenerālprokuratūra secināja: varētu atklāt sevišķi smagus noziegumus līdz to patiesajiem organizatoriem, pateicoties personām, kas būtu gatavas sadarboties ar izmeklēšanas iestādēm, taču apmaiņā pret liecībām nav iespējams piedāvāt kriminālprocesa izbeigšanu pret šiem cilvēkiem. Proti, pašreizējā KPL redakcijā šāda iespēja paredzēta, taču ne gadījumos, ja "kroņa liecinieks" pats izdarījis sevišķi smagu noziegumu.

Ģenerālprokuratūra izstrādāja grozījumus un līdz ar citām izmaiņām, kas attiecas uz starptautisko sadarbību, iesniedza Aigara Kalvīša (TP) valdībā. Tur tie, itin raiti pieņemti, nonāca Saeimā un 2007.gada pavasarī guva atbalstu 1.lasījumā, taču tad sākās vilcināšanās. Par spīti ekspertu atzinumiem, ka grozījumi valstij palīdzētu apkarot organizēto noziedzību, jo īpaši — sarežģītus, ekonomiskus, ar valsts nozagšanu saistītus noziegumus, deputāti normā saskatīja bīstamību. Proti, tā veicināšot "stučīšana", kā arī palīdzēšot noziedzniekiem izsprukt no soda, vainu par, piemēram, bankas aplaupīšanu uzveļot kādam mazāk attapīgam "kolēģim". Viens no aktīvākajiem antimafijas normas kritizētājiem bija toreizējais Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Mareks Segliņš (TP), argumentējot, ka tiesiskā valstī būtu nepieņemami bez tiesas izlemt par atbrīvošanu no soda.

Piesedz savējos?


Starp 1.un 2.lasījumu "atvērtajā" KPL tika iesniegti simtiem grozījumu priekšlikumu, tostarp arī no Tautas partijas frakcijas un Latvijas Zvērināto advokātu padomes (LZAP), viešot aizdomas par apzinātu grozījumu pieņemšanas vilcināšanu konkrētu, iespējams, Ventspils amatpersonu lietā vai digitalizācijas afērā iesaistītu cilvēku interesēs. Mainījās arī sākotnējā grozījumu redakcija — Ģenerālprokuratūra piekrita, ka no soda nevar atbrīvot "ziņotājus", kuri izdarījuši vienlīdz smagu noziegumu kā tas, par kuru ziņots. "Ja tā tur tagad ir, tad viss kārtībā," pašlaik atzīst iekšlietu ministrs M.Segliņš, kurš par darbu ar KPL izsakās kā par "slikti apmaksātu, nepateicīgu, morāli nogurdinošu" un priecājas, ka no gada sākuma ar to vairs nenodarbojas. Tikmēr vienlaikus ar antimafijas normu iesniegtie grozījumi, kas saistīti ar starptautisko sadarbību, jau sen kā atdalīti no pārējiem, pieņemti steidzamības kārtībā un stājušies spēkā.

2.lasījumu grozījumi (kopskaitā virs 400) pieredzēja tikai šā gada maijā — pēc tam, kad bija kritusi A.Kalvīša valdība, savukārt jaunās valdības vadītājs Ivars Godmanis (LPP/LC) KPL izmaiņu sagatavošanu bija ietvēris neatliekamo darbu sarakstā, atbildību deleģējot tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (TB/LNNK). TM komisija darbam ar grozījumiem KPL izstrādāja savu Ģenerālprokuratūras redakcijai tuvu variantu, papildinot ar prasību, ka no atbildības nevar atbrīvot organizētās bandas vadoņus. 2.lasījumā norma tika papildināta, nosakot, kādā kārtībā šādā situācijā nosaka kaitējuma kompensāciju cietušajam.

Labojumu skaits aug


Līdz 15.augustam noteikts priekšlikumu iesniegšanas termiņš pirms 3.lasījuma. "Padsmit" priekšlikumu varētu būt no TP, jo tādus, gluži kā iepriekšējā reizē, sagatavojusi LZAP, apstiprināja juridiskās komisijas loceklis Imants Valers (TP). Vairāk gan viņš nevēlējās stāstīt, aizbildinoties, ka deputāti zem priekšlikumiem vēl neesot parakstījušies. Ceturtdien par to tālāku virzīšanu lemšot TP Juridiskajā komitejā. Vārdos skops bija arī ZZS frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis, vispirms atsakoties runāt par ZZS varbūtējiem priekšlikumiem, jo "lai vai ko arī ZZS nepiedāvātu, viss būs slikti", visticamāk, atceroties pret ZZS vērsto kritiku, dīvaino, nu jau ar jēdzienu mutatis mutandis nesaraujami saistīto naudas atmazgāšanas novēršanas likuma grozījumu sakarā. Vēlāk viņš taisnojās, ka grozījumu priekšlikumos vēl neesot iedziļinājies un ka tie frakcijā nav apspriesti. Frakcijas juridiskais konsultants Māris Grudulis (viņa vārds izskanēja arī "mutantu" grozījumu kontekstā) gan neslēpa, ka saņēmis uzdevumu "iziet cauri" visam likumam un saskatījis ap 12 dažādu labojamu vietu, kas gan esot tikai viņa redzējums un par ZZS viedokli nav uzskatāms. Tās gan lielākoties esot vien juridiskas nianses, piemēram, viņš saskatījis pretrunu 2.lasījumā atbalstītajā antimafijas normas redakcijā un Krimināllikumā, kur sevišķi smagus noziegumus pastrādājušu "kroņa liecinieku" atbrīvošana no atbildības nav paredzēta. M.Grudulim gan nav likumu nesaderības pirmatklājēja gods, jo uz nepieciešamību atbilstoši KPL izmaiņām mainīt arī Krimināllikumu jau grozījumu izstrādes sākumā norādīja Ģenerālprokuratūra, atgādina prokurore TM darba grupas locekle Sandra Kerno.

3.lasījumam grozījumus uz 34 lappusēm sagatavojusi arī TM darba grupa — tie esot gan precizējoši, gan terminoloģiski, gan arī konceptuāli, Diena uzzināja TM. Priekšlikumus sagatavojusi arī opozīcijas partijas Jaunais laiks frakcija, pastāstīja deputāte Solvita Āboltiņa. Tie saistīti ar JL aizstāvēto ideju, ka KPL jāiestrādā legālās prezumpcijas princips. JL arī piedāvā KPL atjaunot prokuroru tiesības sadalīt lielus kriminālprocesus nolūkā tos izskatīt "saprātīgos termiņos" (par spīti ģenerālprokurora Jāņa Maizīša iebildumiem, šo iespēju Saeima 2.lasījumā no likuma svītroja). "Ir lielas bažas, ka arī uz 3.lasījumu vēl parādīsies kaut kas dīvains," brīdina S.Āboltiņa: "Visticamāk, no ZZS, jo TP vismaz mēģina imitēt, ka komisijā aizstāv Ģenerālprokuratūras viedokli."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas