Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Antūžu bērnu vajadzības nesaista ar politiku

Partiju cīņu dēļ avar tikt pārskatīts atbalstīto investīciju projektu saraksts
Pēc Zaļo un Zemnieku savienības izteiktajām aizdomām par nākamā gada pašvaldību investīciju projektu politisku sadali Tautas partijas interesēs premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pats uzņēmies atbildību par šīs situācijas izvērtēšanu. Līdz ar to nav izslēgta iespēja, ka atbalstīto objektu saraksts tiks pārskatīts. Viens no tiem — Jēkabpils rajona Antūžu speciālās internātpamatskolas ēkas renovācijas projekts, ko sagatavoja pašu skolas speciāliste Aija Ozoliņa — ir ieguvis ceturto augstāko vērtējumu pēc iegūto punktu skaita Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) speciālās komisijas izraudzīto 75 projektu vidū. Skolas direktors Ziedonis Ozoliņš ir pārliecināts par projekta kvalitāti un iespēju saglabāt vietu atbalstīto pašvaldību sarakstā.

Dienas apmeklējuma laikā Antūžos viņš arī norādīja, ka objekts neesot saistīts ar politiskām interesēm. Savulaik skola ir saņēmusi Jaunā laika un arī Zaļo un Zemnieku savienības palīdzību, taču Tautas partija par to neesot izrādījusi interesi, lai arī Antūžos dzīvo viens no šīs partijas dibinātājiem Gundars Bērziņš. Z.Ozoliņu vairāk uztrauc skolas liktenis pēc rajona padomes reorganizācijas, kad to no rajona pašvaldības pārņems novads, kas, viņaprāt, "skolu nespēs pavilkt". Jēkabpils rajona padomes priekšsēdis Jānis Raščevskis (ZZS) Dienai pieļāva, ka Krustpils novads, kurā pēc pašreizējā novadu kartes projekta ir iekļauti arī Varieši, kur atrodas Antūži, varētu pārņemt arī Antūžu speciālo skolu. Taču tai būs jāuzņem bērni no visa reģiona, un šajā kontekstā neskaidra vēl esot savstarpējo norēķinu sistēma.

Jau ziņots, ka VRAA pabeigusi vērtēt pašvaldību iesniegto projektu pieteikumus. Pēc iegūto punktu skaita finansējuma saņemšanai tiek virzīti 75 projektu pieteikumi kopumā par 20,87 miljoniem latu. Šos projektus izvēlējās no kopumā 327 iesniegtajiem pieteikumiem par kopējo summu 91,5 miljoni latu. Projektus vērtēja speciāli izveidota komisija saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos minētajiem kritērijiem. VRAA apstiprināto projektu sarakstu plānots iekļaut likumā par 2009.gada valsts budžetu. ZZS vadība nesen koalīcijas pārstāvjiem pauda aizdomas par TP pārstāvja vadītās Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) iespaidu uz investīciju sadali pēc politiskās piederības, tāpēc premjers I.Godmanis paziņoja, ka viņš personīgi šo situāciju vēlreiz izvērtēs.

Premjera biroja vadītājs Juris Radzevičs Dienai sacīja, ka tam varētu būt nepieciešamas aptuveni divas nedēļas. Viņaprāt, nāksies pārlūkot, cik objektīvi ir piemēroti Ministru kabineta noteikumi projektu novērtēšanā, kur punktus piešķīra gan nozares ministrijas, gan RAPLM, un vairākos gadījumos šie vērtējumi būtiski atšķiras. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) Dienai uzsvēra, ka projektus izvērtējusi īpaši izveidota komisija, kurā darbojas speciālisti. Tikai 44% atbalstītie projekti esot saistīti ar Tautas partiju, kuras pārstāvniecība pašvaldībās arī ir liela. Ministrs norādīja, ka būtiska nozīme esot bijusi tam, cik īsā laikā projektu iespējams pabeigt, kā arī ministriju noteiktajām prioritātēm. E.Zalāns neredz iespēju pārskatīt Ministru kabineta noteikumus, kā vienu no risinājumiem saredzot papildu līdzekļu atrašanā, lai kādu noteiktu summu varētu sadalīt pēc Saeimas deputātu ieskata.

Savulaik Antūžos bija parasta pamatskola, kas laika gaitā pārveidota par speciālo internātskolu. Tajā mācās audzēkņi no ģimenēm, kas pašas nespēj rūpēties par savām atvasēm, vai arī, kuru bērniem ir nepieciešama īpaša gādība. Z.Ozoliņš, kas ir šejienietis, atceras, ka senos laikos bijis raksturīgi bērnus, kam dzīve nav tik viegla slimības vai ģimenes apstākļu dēļ, ievietot skolās, kas atrodas tālāk no lielajiem centriem un cilvēku acīm. Par tādu vietu ir uzskatīti arī Antūži, kuri atrodas 22 kilometrus no Jēkabpils. Pēc Kūku speciālās skolas likvidācijas un tās aptuveni 40 skolēnu pārvietošanas uz Antūžiem te tagad mācās 136 bērni, no kuriem daļai ir vajadzīga īpaša aprūpe. Šīm vajadzībām skolas renovācijas pirmajā kārtā iekārtots arī lifts un speciālas telpas. Skolas direktors izrāda jau izveidotās istabiņas, kurās bērni dzīvo, nomainītos logus, durvis, iekārtoto pavāru palīgu mācību telpu. Kad būs iespēja darbus turpināt, tiks veikta renovācija vecajās klasēs. Antūžu speciālās internātskolas ēkas renovācijas otrajai kārtai ierosināts piešķirt 351 650 latu. Taču lieli līdzekļi skolai nepieciešami vēl citām vajadzībām. Sadārdzināsies arī transports, bet katru pirmdienu bērni tiek atvesti ar speciālu autobusu no Jēkabpils. Skola uzņem audzēkņus arī no citām pilsētām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas