Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aptauja: no padomju laikiem pietrūkst bezmaksas izglītības un medicīnas; daudziem nepietrūkst nekā

No padomju laikiem iedzīvotājiem mūsdienu Latvijā visvairāk pietrūkst bezmaksas izglītības un medicīnas, kā arī "dzīves bez stresa", taču lielai daļai no šiem laikiem, kas lielākoties asociējas ar režīma politisko ietekmi un nebrīvību, nepietrūks nekā, liecina sabiedrisko attiecību aģentūras _P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības _veiktās interneta aptaujas rezultāti.

Aptauja veikta, lai noskaidrotu, kādas atmiņas iedzīvotāji saglabājuši par padomju laiku. Tieši pirms 70 gadiem - 1940.gada 5.augustā - Latvija tika oficiāli iekļauta PSRS sastāvā.

Aptaujas rezultāti rāda, ka padomju gadi Latvijas iedzīvotājiem visbiežāk saistās ar negatīvām asociācijām, kas skar tālaika politisko situāciju, tostarp padomju režīmu un nebrīvību - šādu atbildi snieguši 64% aptaujāto, padomju propagandu un pārkrievošanu (41%) un cīņām par Latvijas neatkarību (33%).

Tomēr daudzi aptaujātie šo laiku saista arī ar sadzīviskākām lietām: 52% tas asociējas ar pārtikas taloniem un garajām rindām veikalos, bet 37% šis laiks atsauc atmiņā padomju gados tapušās filmas. 11% aptaujāto minējuši Pirmā maija apavus un Radiotehnikas radio aparātus, 17% - 1.maija demonstrācijas, bet 4% - kvasa tirgošanas cisternas un gāzēto dzērienu automātus.

Savukārt atbildēs uz jautājumu par to, kā iedzīvotājiem visvairāk pietrūkst no tālaika dzīves, pirmajā vietā ierindojas PSRS laikā pieejamā bezmaksas medicīna un izglītība - tā teikuši 47%. 41% minējis, ka pietrūkst "dzīves bez stresa", kas valdīja PSRS laikā, kad, pēc iedzīvotāju domām, bija augstāks labklājības līmenis, nebija problēmu atrast darbu vai samaksāt īri.

39% savukārt atzinuši, ka viņiem no šiem laikiem nepietrūkst nekā.

26% pietrūkst līdzcilvēku attieksmes - viņiem šķiet, ka cilvēki toreiz bija pretimnākošāki, laipnāki un draudzīgāki. Savukārt 21% aptaujāto norādījuši, ka viņiem visvairāk trūkst tālaika sabiedriskā transporta lēto biļešu.

Citas atbildes iedzīvotāji izvēlējušies retāk, tostarp tikai 18% pauduši nostaļģiju pēc kolhozu sistēmas, 8% ilgojušies pēc kvalitatīvas kultūras dzīves, 6% aptaujāto pietrūcis padomjlaiku reģionālās attīstības, jo tolaik Latvijas reģioni viņiem šķituši sakoptāki un attīstītāki, un vien 4% ilgojušies pēc tālaika pārtikas.

Aptauja tika veikta no 5. līdz 26.jūlijam, tajā piedalījās 723 Latvijas iedzīvotāji. Atbildot uz jautājumiem, respondentiem bija iespējas izvēlēties vienu vai vairākas atbildes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas