Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Arī 10. Saeimā deputātu radinieki tiks algoti kā palīgi un konsultanti

Neskatoties uz kritiku un sodiem, dažu 10. Saeimas deputātu radinieki būs algoti deputātu palīgi un konsultanti arī parlamenta jaunajā sasaukumā, svētdien vēstīja LNT raidījums Top 10.

Katram deputātam ir valsts algots palīgs. Tā pienākums ir nodrošināt visus ar deputāta darbību saistītos organizatoriskos, tehniskos un konsultatīvos jautājumus. Ne viens vien deputāts Saeimā par palīgiem algojis radus. Parlamtāriešu pārliecība, ka tā drīkst, nav mainījusies arī jaunajā Saeimā.

"Ja tam palīgam ir normāla izglītība, normālas iespējas strādāt, kāda tur starpība – radinieks vai ne radinieks," sacīja deputāts Staņislavs Šķesteris (ZZS).

Taču tas ir likuma pārkāpums. S. Šķesteris ir viens no deputātiem, kuru Saeima šogad izdeva sodīšanai. KNAB piesprieda sodu par sievas nodarbināšanu, jo tas ir pretrunā ar likumu par interešu konflikta novēršanu. Tagad S. Šķesteris sievu vairs nealgo, taču deputātu sievas frakcijās strādā.

Savukārt Augusta Brigmaņa (ZZS) kundze palīdz nevis savam vīram, bet citam deputātam no tās pašas partijas. "Kāpēc ne? Es viņu nenodarbinu. Ja kāds cits deputāts to dara, tad tā ir viņa problēma. Vienmēr esmu uzskatījis, ka viņa man ir labākais palīgs. Cik es ilgi dzīvošu, tik ilgi tā uzskatīšu,” skaidroja A. Brigmanis.

Saeimā ievēlētais Visvaldis Lācis (VL!-TB/LNNK) pēdējo četru gadu garumā sava palīga amatā algojis meitu un negrasās atteikties no meitas palīdzības arī šajā Saeimā. Lācis nesekmīgi centies panākt likuma labojumus, lai radu nodarbināšana Saeimā būtu likumīga, jo uzticēšanās dēļ palīga amatam viespimērotākais var būt kāds no ģimenes. Viņš nepiekrīt ekspertu kritkai, ka radu nodarbināšana ir liels simbols deputātu cinismam. "Kāds tur cinisms? Par normālu algu un profesionāli atbilstošs cilvēks strādā deputāta labā. Pie tam politika ir ļoti intīma lieta. Esmu viens no tiem deputātiem, kur ļoti daudzi cilvēki pie manis vēršas un neatsaku nevienam. Nāk īpatņi, dīvaiņi. Ja to varu apspriest ar radinieku – ar meitu, vienalga, ar māti vai dēlu, vai brāli, tas taču ir lieliski," uzskata deputāts, sakot, ka viņa meita jau pieņemta darbā 10.Saeimā.

Izteikums par to, ka deputāti algojot savus radiniekus grauj uzticību parlamentam un ir ciniska rīcība, pieder Lolitai Čigānei (Vienotība). Tagad viņa pati ir ievēlēta Saeimā un kā jaunā deputāte sola rādīt priekšzīmi kā meklēt palīgu, proti, izsludināt konkursu uz vakanto amatu.

Par mazāk nosodāmu rīcību jaunievēlētie deputāti uzskata, ja viņu ģimenes locekļiem darbs tiktu sagādāts pie kāda kolēģa frakcijā. "Tas būtu iespējams un domāju, ja attiecīgā persona ir kvalificēta, tas būtu pareizi.  Jo nevar jau tāpēc vien, ka esi radinieks kādam deputātam, neatļaut strādāt Saeimā,” sacīja deputāte Rasma Kārkliņa (Vienotība).

Papildus deputātu palīgiem, katrai frakcijai pienākas arī konsultanti. Vienotībai tie būs astoņi, kuriem tērēs 5700 latus, bet mazākajām frakcijām ir tiesības algot trīs konsultanus un katrai ik mēnesi tas izmaksā 2100 latui. Gadā kopumā visu frakciju darbinieku algošanai tērēs 230 tūkstošus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas