Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Arī citiem airBaltic valdē algas pārsniedz pieļaujamos griestus

Ne tikai airBaltic vadītāja Bertolta Flika rūpīgi slēptais, Latvijas apstākļiem astronomiskais atalgojums neiekļaujas valsts noteiktajos algu griestos lielu uzņēmumu vadītājiem. Arī pārējo trīs valdes locekļu atalgojums, no kuriem divi ir Latvijas pilsoņi, mēnesī varētu pārsniegt 10 000 latu, ja tas visiem noteikts vienlīdzīgs, liecina uzņēmuma 2007.gada pārskata analīze. Četru valdes locekļu algām togad tērēti Ls 718 000.

B.Fliks pērn mēnesī saņēmis Ls 29 000, lai gan likumā noteiktais ierobežojums valsts uzņēmumu vadībai ir Ls 6000. To gan regulāri apgāja ar prēmijām, kas šogad aizliegtas. Valstij arvien pieder vairākums (52%) akciju, bet no amatpersonu teiktā izriet, ka tā nav ne noteikusi algu apjomus, ne kontrolējusi atbilstību sasniegtajiem finanšu rezultātiem. Pērn, kad B.Fliks saņēma astronomisko summu, airBaltic zaudējumi pirmajā pusgadā sasniedza gandrīz astoņus miljonus latu. Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis Andris Maldups, kurš 1999.gada beigās kā valsts pārstāvis parakstīja statūtus, atzīst, ka konkrētu amatpersonu atalgojums nav skatīts — pēc lidsabiedrības ieteikuma apstiprināts algu fonds. Uz pārējiem Dienas jautājumiem par B.Flika algas adekvātumu un kritērijiem līdz darba dienas beigām SM atbildes nepienāca. Padomes locekļi vai nu atteicās komentēt, vai teicās nezinām, bet padomes priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš (TP) nebija sazvanāms.

Taču arī "jaunā slota" Satiksmes ministrijā TB/LNNK negrasās B.Flika algu nekavējoties samazināt. Atzīdams, ka tā ir pārāk liela, TB/LNNK līderis Roberts Zīle norāda, ka vispirms noskaidros, kuram kas lidsabiedrībā pieder. Ja 47,2% akciju iegādes darījumā decembrī B.Fliks par 14 miljoniem latu iegādājies arī iespēju pārvērst akcijās obligācijas, ko SAS ieguva par Latvijas valstij dotu aizdevumu, viņš var kļūt par vairākuma akcionāru un maksāt, cik grib. Taču airBaltic saņem valsts atbalstu caur lidostas atlaidēm, un tāpēc jānosaka "sabiedrībai saprotami pamatojams algas līmenis". JL vadītāja Solvita Āboltiņa sacīja, ka esot jānodrošina noteikti griesti visu valstij pilnībā vai daļēji piederošu uzņēmumu vadībai, jo "šis pārsniedz saprāta robežu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas