Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Arī Latvijā redz tendenci, ka sievietes apzināti izvēlas dzīvi bez bērniem

Latvijā nav pētīts cik izplatīta ir sieviešu apzināta izvēle dzīvot bez bērniem. Diena.lv aptaujātie eksperti atzina, ka par šo tēmu iespējams spriest vien teorētiski._ Laikraksts Diena_ iepriekš publicēja rakstu par pētījumiem Amerikā un Eiropā, kas liecina, ka arvien vairāk turīgo sieviešu apzināti izvēlas dzīvi bez bērniem.

Pētījumi liecina, ka vairākās Eiropas valstīs apmēram desmit procentu sieviešu vecumā līdz 45 gadiem dzīvo bez bērniem. Līdz šim veiktie pētījumi pierāda, ka vien divi līdz trīs procenti sieviešu ir neauglīgas, tādējādi izdarīts secinājums, ka liela daļa pārējo sieviešu, dzīvi bez bērniem izvēlējušās apzināti. Vācijā šis līmenis jau sasniedzis trīsdesmit procentus. Cik daudz Latvijā varētu būt sieviešu, kas nosliekušās vairāk par labu karjerai nekā tradicionālajai ģimenei, _Diena.lv_ lūdza komentēt vairākiem ekspertiem.

Tālis Tīsenkopfs, sociologs:

Domāju, ka Latvijā noteikti ir parādījusies šāda tendence. Tas notiek tādēļ, ka Latvija pašlaik iziet to pašu modernizācijas ceļu, ko Rietumeiropas valstis dažus desmitus gadu atpakaļ, proti - priekšplānā izvirzās materiālās vērtības, labklājība, karjera, patēriņš. Ģimene un bērni ļoti bieži tam kļūst par kavēkli. Protams, Latvijā par lielu vērtību tiek uzskatīta arī tradicionālā ģimene un šīs visas vērtības bieži vien labi sadzīvo blakus vienā cilvēka. Taču tas var radīt vērtību konkurenci, kā rezultātā cilvēkam jānosliecas par labu vienam vai otram. Uzskatu, ka pašreizējā ekonomiskā krīze ļoti stipri var mainīt vērtību orientāciju un cilvēki var atgriezties pie ģimenes vērtībām.


Anita Plūme, psihoterapeite

Jā, šāda tendence Latvijā ir, to apliecina zemā dzimstība, kas ir daudz par mazu nācijai, lai sevi atražotu. Uzskatu, ka galvenie iemesli tam ir: ekonomiskie, kuros ietveram gan katra indivīda, gan visas sabiedrības ekonomiskās drošības izjūtu; sociālie -  valsts atbalsts ģimenei ar  bērniem un citas sociālās garantijas; kulturālie - sabiedrības attieksme pret mātēm, kura nenoliedzami ne vienmēr ir pozitīva, īpaši to izjūt mātes ar maziem bērniem, uz kurām bieži vien tiek izdarīts spiediens, lai viņas rīkotos nevis saskaņā ar savām vajadzībām, bet gan tā, kā sabiedrība to sagaida; psiholoģiskais aspekts -  katra indivīda subjektīva gatavība un vēlme radīt bērnus, kas veidojas gan ģimenes tradīciju un pieredzes rezultātā, gan jau minēto sabiedrības vērtību sistēmas spiediena dēļ.


Iveta Ķelle, Latvijas ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas “Papardes zieds” valdes priekšsēdētāja

Domāju, ka tomēr lielā mērā Latvijas sievietes no labklājības valstu sievietēm neatšķiras. Arī mums ir daļa sieviešu, kuras uzskata, ka primārā ir izglītība, labklājība, varbūt attiecības, un lai to visu varētu nodrošināt, bērni tiek atlikti vai arī viņu nav.  Bet pierādījumu, kas to apstiprina īsti nav. Tāpat Latvijas sievietes ceļo, jaunās sievietes vēlas strādāt ārzemēs, sievietes ir izglītotas, tad kādēļ, lai viņas savu dzīves ceļu neizvēlētos līdzīgi kā turīgākās Rietumvalstu sievietes?


Daina Jāņkalne, žurnāliste

Personīgi man, liekas, ka mēs uz pārāk daudz lietām sākam attiecināt vārdu “izvēlēties”. Ja runājam par sievietes tiesībām lemt par savu ķermeni, protams, viņai ir izvēle. Taču bērns ir divu cilvēku kopdzīves un attiecību rezultāts. Man ir trīs bērni un ne uz vienu es nevaru attiecināt vārdu “izvēlēties”. Tas ir pārāk pliekans un mazietilpīgs vārds attiecībā uz bērniem. Tas nav nekas jauns, ka cilvēki grib daudz pelnīt, ērti dzīvot un baudīt visus savas rīcības augļus, izvairoties iesaistīties rīcībā, kas prasa ilglaicīgu atbildību. Bērns ir divu cilvēku izvēles rezultāts un diviem par viņu jābūt atbildīgiem, ne tikai sieviete viena var izdarīt izvēli.


Top komentāri

Maška
M
piekritu Undinei. Lieciet vera, ka daudzam sievietem, kuras sistematiski tiek, piemeram, sistas, ir berni. Savukart daudzam, kuras neparakstas uz tada veida attiecibam, bernu diemzel nav.
fab
f
Man nepatiik, ka rakstaa uzsveerts, ka dzive bez beerniem ir galvenokaart sievietes pashas izveele, tjipa-individualistes, materialistes utt. Kaut kaa nav piemineeti fakti, ka veljoprojaam sabiedriibaa tiek uzskatiits, ka berni ir sievietes atbildiba, ka virietis var vienkarshi izvairiities no rupeem par tiem, par to uztureeshanu. Situacijaa, ka berni tiek uzkrauti sievietei, kurai turklaat veel japamanaas tos nodrosinaat stradajot pilnu darba laiku, nav brinums, ka sievietes izveelas dzivi bez beerniem. Tas ir racionaals un sapraatiigs leemums situacijaa, kad valsts un sabiedriba skaidri demosntree, ka berni ir tikai vienigi sievies pashas probleema.
fab
f
kaa tad beerniem vajag tikai milestiibu, kuru kaudzeem spej dot maate, kas ir nodzinusies trijos darbos, lai vismaz minimaali pabarotu savus beernus. Taada situacija ir ljoti daudz vietas izdomai, radosham un priecigam garam. Senos laikus berni dzima, jo citu variantu nebija- virietis gribeja seksu, sievietei naacaas dzemdeet.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Arvien vairāk sieviešu apzināti izvēlas dzīvi bez bērniem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas