Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Arī pēc 1.jūlija lokālās slimnīcas sniegs neatliekamo palīdzību visu diennakti

Pēc 1.jūlija traumpunktus un lokālās daudzprofilu slimnīcas plānots sadalīt pēc līmeņiem, no kuriem būs atkarīgs iestādes finansējums, savukārt visas slimnīcas turpinās sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību visu diennakti, bet traumpunktu darba laiks varētu mainīties, pastāstīja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis, kas vada darba grupu slimnīcās un traumpunktos sniedzamo veselības aprūpes pakalpojumu veidu un apjomu izvērtēšanai.

Ir vairāki piedāvājumi, kā organizēt traumpunktu darbu, jāņem vērā arī katra reģiona specifika, piemēram, ir vietas, kur iedzīvotāju blīvums ir ievērojami mazāks nekā citur, bet attālumi līdz palīdzības sniegšanas vietām - vienādi. Tāpat jāņem vērā sezonalitāte, piemēram, Jūrmalā vasarā ir liels iedzīvotāju pieplūdums, Siguldā - ziemā. Arī nokļūšanas laiki ir jāizvērtē, lai noteiktu kādas izmaiņas, skaidroja J.Bundulis.

Viņš arī sacīja, ka viens no iespējamiem variantiem varētu būt traumpunktu darba maiņa darba dienās no plkst.8 līdz 16 - šajā laikā traumpunkti varētu nestrādāt vai arī palīdzību tajos sniegtu ārsta palīgi. Bet arī no plkst.8 līdz 16 iedzīvotāji noteikti varēšot saņemt palīdzību ārstniecības iestādē, uzsvēra J.Bundulis.

Traumpunktus turpmāk plānots saukt par "steidzamās medicīniskās palīdzības punktiem" un iedalīt trijos līmeņos atkarībā no pieejamajiem speciālistiem. Dažādu līmeņu palīdzības punktiem tiktu piešķirts arī dažāds finansējums.

No 1.jūlija visas darba grupas izvērtētas slimnīcas turpinās sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību visu diennaktī, uzsvēra J.Bundulis. Bet arī tās varētu sadalīt divos līmeņos - "zemākā" līmeņa slimnīcās jābūt vismaz trijiem speciālistiem - internistam, anesteziologam un ķirurgam. Tāpat slimnīcās plāno ieviest "terapeitiskos" un "ķirurģiskos" tarifus par dažādiem pakalpojumiem. Piemēram, patlaban vidējais tarifs ir 171 lats, nākotnē "terapeitiskais" tarifs būtu zemāks par šo, bet "ķirurģiskais" - augstāks. No 2012.gada šādus tarifus varētu piemērot arī reģionālajām un universitātes slimnīcām.

Vēl lokālajām slimnīcām varētu ievest brīvprātīgus kvalitātes kritērijus, kurus līdz 15.aprīlim jāizstrādā vēl vienai VM darba grupai. Savukārt no 2012.gada kvalitātes kritērijus jau kā obligātus varētu ieviest programmu lokālajām, reģionālajām un universitātes slimnīcām.

Konkrētāk un sīkāk visi priekšlikumi tikšot izklāstīti darba grupas starpziņojumā, kas varētu būt publiski pieejams jau šodien. Patlaban notiek starpziņojuma saskaņošana. Savukārt pēdējā darba grupas sēdē notiks nākamceturtdien, 7.aprīlī.

Kā ziņots, 2010.gadā 28.decembrī pieņemtie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā paredzēja, ka no šī gada 1.janvāra traumpunkti Priekules slimnīcā, Ludzas rajona slimnīcā, Saulkrastu slimnīcā, Rīgas 1.slimnīcā, Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā, Aizkraukles slimnīcā, Saldus medicīnas centrā, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, Rīgas rajona slimnīcā, Bauskas slimnīcā, Limbažu slimnīcā un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā iedzīvotājiem palīdzību sniegs darba dienās no plkst.18 līdz 8 un brīvdienās un svētku dienās 24 stundas diennaktī.

Tomēr, ņemot vērā, ka atsevišķu ārstniecības iestāžu vadītāji atzina, iespējams, neprecīzo palīdzības sniegšanas uzskaiti traumpunktos, Veselības norēķinu centram aprēķinus un patieso situāciju nākas pārbaudīt atkārtoti. Tāpēc vēl līdz aprīlim tika pagarināta pirms pērn gada nogalē pieņemtajiem grozījumiem spēkā esošā kārtība.

Pret šādu traumpunktu reformu iebilda ārstniecības iestāžu vadītāji, arī Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Jau ziņots, no 2011.gada otrā pusgada bija iecerēts pārprofilēt deviņas nelielās daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīcas reģionos. Iespējams, ka valsts vairs neapmaksās neatliekamo palīdzību Jūrmalas, Ogres, Kuldīgas, Preiļu, Krāslavas, Gulbenes, Cēsu, Alūksnes, Dobeles, Madonas un Tukuma slimnīcām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas