Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Armija atteiksies no dažām funkcijām, varbūt arī no Brīvības pieminekļa goda sardzes

Lai taupītu budžetu, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) atteiksies no neraksturīgām funkcijām, pieļauj arī atteikšanos no Brīvības pieminekļa goda sardzes.Pašlaik armijai nav zināms galīgais lēmums par budžeta samazinājumu, taču, analizējot pašreizējo situāciju, NBS varētu būt ilglaicīgas negatīvas sekas saistībā ar to samazinājumu, kas paredzēts šogad, ceturtdien pastāstīja NBS komandieris Juris Maklakovs.

«Es tiešām saskatu, ka pēc budžeta pieņemšanas man būs jāraksta vēstule aizsardzības ministram par to, kādus uzdevumus, kas noteikti ar NBS likumu, mēs nespējam veikt,» sacīja komandieris.Ir apdraudētas saistības, ko Latvija uzņēmusies ar _NATO _un ES.«Nepārprotami mēs varam runāt par tādām lietām kā nepieciešamo karavīru skaita samazinājums. Ja mēs runājam par algas samazinājumu, es pat nešaubos, ka mums būs grūti rekrutēt karavīrus, es pat nešaubos, ka karavīri profesionāļi, kuru apmācībā ieguldīti lieli līdzekļi, būs spiesti meklēt darbu citās vietās,» norādīja Maklakovs.NBS plāno atvaļināt tos karavīrus, kas nav saņēmusi pielaidi klasificētai informācijai. Tāpat NBS plāno atteikties no visiem līgumiem ar ārrindas zemessargiem, kas skaršot aptuveni 300 līdz 400 cilvēku. Šie cilvēki apsargājot armijas objektus, un nu to viņu vietā darīšot profesionālā dienesta karavīri.Tāpat varētu samazināt militāro darbinieku skaitu un atbrīvot civilos darbiniekus. Armijniekus arī, tāpat kā citus strādājošos, skaršot algu samazināšana.Armija noteikti plānojot atteikties no tai neraksturīgām funkcijām, viens no variantiem ir pat godasardzes noņemšana pie Brīvības pieminekļa un prezidenta pils.«Tā vietā, lai stāvētu pie pieminekļa vai prezidenta pils, viņiem var būt nepieciešams stāvēt kaut kur sardzē, apsargājot štābu vai Aizsardzības ministriju,» teica komandieris.Taupības režīms apdraudot arī Zemessardzes apmācību, līdz ar to apdraudēta arī Jaunsardzes pastāvēšana. Attiecībā uz Jūras spēkiem viens no variantiem ir vairs ne tik bieža patruļu rīkošana jūrā.Pašlaik noskaņojums vienībās esot ļoti nomākts, un tas pārsvarā saistīts ar neziņu par nākotni. NBS komandieris atgādina, ka drošības nekad nav par daudz un to nepieciešams saglabāt. Pie šiem budžeta samazinājumiem svarīgākais ir saglabāt armijas cilvēku kodolu.

Top komentāri

anglosaxis
a
Labrīt, Senais. Daļēji Tev piekrītu, daļēji nē. No vienas puses ir muļķīgi tērēt naudu militāriem mērķiem, no otras puses - mēs esam NATO valsts (to varētu atcerēties arī tēlnieks, jo Gruzija nav NATO), un šī drošība zem NATO prasa arī tēriņus. Ja Tu savām durvīm uzstādi signalizāciju, kas pieslēgta kādai apsargfirmai, par to jāmaksā. Par prezidentu - protams, ka viņš pats var atvērt durvis, bet pastāv vēl tāda lieta kā etiķete un, galu galā, tradīcijas. Neviens taču nedomā, ka goda sardze pie Brīvības pieminekļa vai prezidenta pils apsargā šos objektus. Galu galā, tas arī skaisti izskatās. Kaut arī Apvienotajā Karalistē parādās daži, kas kurn par karaļnama dārdzību, vairums britu tomēr nekad no tā neatteiksies. Personīgi man (atkārtoju, personīgi) patīk, kā sis brašais zēns atver prezidentam durvis. Tāda kā skaista izrāde.
Sirakūzietis
S
"atteikties no tai neraksturīgām funkcijām, viens no variantiem ir pat godasardzes noņemšana" Velns, nu godasardze pie Brīvības pieminekļa ir viena no raksturīgākajām lietām, kādam idiotam jābūt, lai kaut ko tādu pateiktu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas