Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Arodbiedrības slavē valdības deklarāciju

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers uzskata, ka nupat pieņemtā valdības deklarācija ir labākā, kāda līdz šim tapusi, jo tajā ir ņemtas vērā arī daudzas arodbiedrības prasības, vēsta LBAS paziņojums presei.  

Deklarācijas sākumā rakstītais, ka Latvija tiks veidota par augstu attīstītu valsti ar stabilu labklājības sabiedrību ir tas, par ko vienmēr runā arī arodbiedrības. Tāpat – par vienotu darba samaksas sistēmu publiskajā sektorā, ar kuras palīdzību nodrošināt konkurētspējīgu darbinieku, samazināt nodokļu slogu gan darba devējiem, gan darbiniekiem, cīnīties pret aplokšņu algām, paaugstināt Valsts darba inspekcijas efektivitāti, paaugstināt ar iedzīvotāju ienākumu nodokli neapliekamo minimumu, arī par izglītības un darbaspēka kvalitātes nodrošināšanu, par zinātnes attīstību u.c. Daudzviet ir uzsvērta sociālo partneru līdzdalība dažādos jautājumos - gan Nacionālā attīstības plāna realizācijā, gan minimālās algas koncepcijas īstenošanā.

Taču no arodbiedrību skatījuma deklarācijā ir ierakstītas arī negatīvās lietas. Kā pirmo varam minēt ieceri par sociālās apdrošināšanas likmes sadalīšanu uz pusēm starp darba devējiem un darbiniekiem. Par to pirms vēlēšanām nerunāja ne valdība, ne arī kāda politiskā partija. Likmes pārdale pēdējā laikā nav apspriesta NTSP, un LBAS to vērtē kā rupju sociālā dialoga normu pārkāpumu, ka šādu lietu valdība, nekonsultējoties ar saviem sociālajiem partneriem, ieraksta deklarācijā.

«Mūsuprāt, vispirms ir jāpiedāvā kompensāciju mehānisms, katram darbiniekam ir jābūt skaidram mērķim, kāpēc tas tā notiek. Ja deklarācijā rakstīts, ka jārada motivācija maksāt šīs sociālās apdrošināšanas iemaksas, tad ar šādu vienkāršu pārdalījumu nekāda motivācija netiek radīta. Tieši otrādi, - ar šādu rīcību darbinieki tiek rosināti savus ienākumus slēpt, lai viņiem nesamazinātos reālā darba samaksa, » uzsver arodbiedrības.

Deklarācijā nepietiekoši pieminēta ir sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības atbalstīšana, ko arodbiedrības vienmēr ir uzsvērušas. Nav arī minēts, ko tad īsti darīt ar denacionalizēto māju īrniekiem, par šīs problēmas risināšanu tieši valsts mērogā. Pēc deklarācijā rakstītā,  mēs saprotam, ka lielākais smagums tiek novelts uz pašvaldībām, bet pašvaldības šo situāciju neizveidoja, tā ir valsts atbildība. Saeima, pieņemot likumus, nepārdomāja, kādas būs sekas šiem likumiem, vēsta LBAS.

Tāpat nav skaidrības par inflācijas ierobežošanu, - ir minēti vairāki pasākumi, kas it kā ar to ir saistīti, bet ir vajadzīgs deklarēt precīzi, kā valdība šo problēmu redz. Šobrīd izskatās, ka viss ir kārtībā, un tas nav īpaši nopietns valdības uzdevums.

Tomēr šī deklarācija ir solis uz priekšu LBAS un valdības sadarbībā, un valdības viedoklis daudzviet saskan ar to, ko ir runājušas arodbiedrības. Tā kā deklarācijā ir ierakstītas mūsu kā sociālo partneru iespējas svarīgu jautājumu risināšanā, tad ir saprotams, ka valdība pret arodbiedrībām kļūs vēl atvērtāka, vairāk mūs pieaicinās sarunās un mūsu viedoklī arī ieklausīsies, pauž cerību LBAS.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas