Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Arodbiedrības valdībai prasa kompensēt iedzīvotājiem inflācijas pieaugumu un atkal sola protesta akcijas

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) valdībai iesniegusi konkrētas prasības iedzīvotājiem kompensēt inflācijas radīto ienākumu samazināšanos un līdzīgi kā pērnruden sola plašas protesta akcijas.

LBAS preses sekretāre Sanita Lorence aģentūrai BNS pavēstīja, ka LBAS valde ceturtdien nolēma valdību aicināt uz trīspusējo dialogu un ja tai iesniegtās prasības netiks pildītas, apspriestas arī konkrētas protesta akcijas.

Arodbiedrības norāda, ka augstas inflācijas apstākļos Latvijā strauji samazinās ekonomiskās izaugsmes tempi, šī gada pirmo septiņu mēnešu gada inflācijas vidējais apmērs ir 17,01%, tāpēc LBAS ir pilnīgi nepieņemamas valdības ieceres par iespējamo inflācijas kompensēšanu iedzīvotājiem tikai 10% apmērā.

LBAS uzsver, ka "šādas dramatiskas ekonomikas piezemēšanās situācijā ir nepieciešama valsts aktīva mērķtiecīga rīcība gan mūsu uzņēmumu konkurētspējas un eksportspējas uzlabošanā, gan inflācijas zaudējumu kompensēšanā iedzīvotājiem, īpaši sabiedrības trūcīgajai daļai".

Taču arodbiedrības secina, ka konkrēta rīcība no valdības puses izpaliek, ir darba grupas ministriju un sociālo partneru līmenī, kuras strādā pie nodokļu reformas priekšlikumiem, un Ministru prezidenta Ivara Godmaņa paziņojumi sabiedrībai, ka nodokļu politika netiks mainīta.

LBAS norāda, ka krīzes laikā ir īpaši nepieciešama valsts iniciatīvu politika, lai stabilizētu situāciju tautsaimniecībā un valsts budžetā un uzsver, ka sociālais dialogs paredz dokumentu saskaņošanu projektu izstrādes gaitā ar darbinieku un darba devēju pārstāvošām nacionālajām organizācijām, nepieļaujot sociālo partneru ignorēšanas iespēju.

Līdz ar to LBAS) valdībai pieprasa nacionālā līmenī veidot sociālo dialogu Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē par valstiski būtiskiem jautājumiem - budžeta izstrādi 2009.gadam, inflācijas kompensācijas mehānismu iedzīvotājiem, algām, pensijām un pabalstiem vismaz 17% apmērā, ar valdību, ministrijām noslēgto vienošanos par darba samaksas pieaugumu ievērošanu, par papildus pasākumiem "aplokšņu" algu izskaušanu un nelegālās nodarbinātības samazināšanu.

Tāpat arodbiedrības vēlas runāt par darba samaksas pieaugumu privātajā sektorā, kompensējot inflāciju, par vietējo uzņēmēju atbalsta politiku valsts un pašvaldību līmenī; par jaunu darba vietu radīšanu un bezdarba samazināšanu un reālu valsts birokrātiskā aparāta samazināšanu.

LBAS uzsver, ka vairāku gadu laikā regulāri ir izvirzījusi prasības valdībai un Saeimai par nodokļu reformas konkrētiem virzieniem, tāpēc joprojām pieprasa valdībai un Saeimai ar 2009.gada 1.janvāri noteikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu darbiniekam 108 latu apmērā, jeb 60% no minimālās algas, un atvieglojumu par apgādībā esošu personu 80 latu apmērā, ieviest neapliekamo minimumu strādājošo pensionāru algām 108 latu apmērā, noteikt uzņēmumā reinvestētās peļņas neaplikšanu ar uzņēmuma ienākuma nodokli.

Arodbiedrības arī prasa aplikt ar ienākuma nodokli dividendes un kapitāla pieaugumu (10%), vērtspapīru, nekustamā īpašuma u.c. regulārus darījumus (15%), kompensēt pārvadātājiem ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus, nostiprināt tautsaimniecības eksportspēju un konkurenci, ierobežot ēnu ekonomiku.

Starop prasībām ir arī vairākas, kas tieši attiecas saistītas ar ilglaicīgām pārmaiņām nodokļu politikā - par pakāpenisku iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanas programmu līdz 15% likmei, par 5% PVN likmi pirmās nepieciešamības pārtikas precēm un paaugstinātu PVN likmi luksus precēm un pakalpojumiem un atbalstīt ar nodokļu atlaidēm energoefektivitātes un ekonomijas projektus.

Pērn rudenī arodbiedrības aktīvi protestēja pret to, ka netiek ņemtas vērā viņu prasības un ieteikumi jaunā budžeta sastādīšanā un sāka vākt parakstus referenduma rīkošanai par tautas tiesībām atlaist Saeimu. Notika arī vairākas skaļas protesta akcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas