Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Artmanes ziedojumu kontā - viens lats

Mūžībā aizgājušās Vijas Artmanes radinieku atvērtajā ziedojumu kontā _Parex _bankā, lai vāktu naudu pieminekļu izveidei un citām idejām, kas saistītas ar aktrises vārdu, piemēram, kinofestivāla izveidei, pārskaitīts viens lats. To _Dienai _apstiprināja Kaspars un Līga Dimiteri. Tomēr saziedoti vēl 150 lati, kas doti “uz rokas” piemiņas pasākumu laikā. K.Dimiters uzskata, ka latviešiem nevajadzētu palaist garām iespēju Artmanes vārdā nosaukt kādu kinofestivālu, kurā pasniegtu balvas labākajām aktrisēm, kamēr to nav izdarījis kāds cits.

“Vijas Artmanes Piemiņas fonda” dibinātājs ir K.Dimiters, bet valdes locekļi viņa sieva un dēls. K.Dimiters pastāstīja, ka pieminekļu uzstādīšana ir tikai pirmā ideja. “Mammai nākamajā gadā ir 80 gadi. Būtu taču ļoti skaisti, ja būtu Vijas Artmanes kinofestivāls – varētu apbalvot krāšņāko sieviešu lomu tēlotājas. Es to nevaru noorganizēt, varu pamest tikai ideju. Kāpēc latviešiem nepasteigties pirmajiem, nevis, ka šāds festivāls parādītos Uzbekijā?”

K.Dimiters norāda, ka viņu teiktais jāuztver kā provokācija, kā mājieni. Tas attiecoties arī uz Artmanes pieminekļa vietu. “Mēs jau saprotam, ka tas stūris nav privātīpašums. Bet varbūt var pieļaut šādu varbūtību? Varbūt gadās kaut ko tādu izveidot, ka cilvēki apskatās un saka, jā, interesanti, tā varētu būt,” teic V.Artmanes dēls. Gan K.Dimiters, gan viņa sieva Līga Dimitere kritizē, ka “cilvēki nokauj katru ideju”. “Bija konkrēts jautājums no žurnālistiem un sieva minēja vietu, kas viņai iekrita sirdī. Nebija nekam prasīts, tā kā domes kungi varēja arī neatbildēt,” plašo rezonansi, ko izraisīja šī ideja komentēja K.Dimiters.

Pagaidām V.Artmanes radinieki nav gatavi atbildēt uz jautājumu, vai uzstās, lai pieminekli uzstādītu tieši “Ļeņina vietā”. To nevar pateikt, jo vēl nav zināms, kā pieminekļi izskatīsies un cik tie varētu maksāt. Mākslinieks Grairs Avetjans šobrīd strādā tikai pie pieminekļa Pokrova kapos.

Jau rakstījām, ka radinieku nosauktā vieta Rīgas centrā –  pie Ministru kabineta, kur kādreiz bija Ļeņina piemineklis, sabiedrībā radīja negatīvu reakciju un arī eksperti atzina, ka tā nebūtu piemērota vieta piemineklim Artmanei un var atrast labāku. Turklāt Pieminekļu padome pavēstīja, ka pieminekli cilvēkam var uzstādīt tikai desmit gadus pēc viņa nāves.

“Es netaisos pierunāt Rīgas domi, man vienkārši ir tāda ticība, ka tad, kad būs radies mākslas darba makets, kad vizuāli tiks parādīts, kā tas izskatīsies, man ir ticība, ka tas tur iederēsies un ka domnieki līdz ar to neatteiks. Man tas liekas tik loģiski un es tāpēc nešaubos, ka tas piemineklis tur būs. Es pat neuzskatu to par ambīciju, ar varu to  nedarīšu. Es ticu, ka tad, kad tas tiks parādīts, nevienam nebūs šaubu, ka piemineklis tur iederas,” klāstīja L.Dimitere. Šo vietu pirmā minējusi tieši viņa, tas ienācis prātā, staigājot gar pareizticīgo katedrāli.

“Ja ideju par pieminekļa vietu vērtētu radoši, reakcija būtu citādāka. Tā ir Elizabetes iela. Mamma bija karaliene Elizabete teātrī un pēdējos gadus Elizabete pareizticībā,” savā blogā www.blogskrustaskola.lv raksta K.Dimiters.

Viņš Dienai paskaidroja, ka apzināti izmanto provokāciju kā paņēmienu. “Artmane ir kā simbols. Tālāk ir aleja, varbūt tur var būt dižu cilvēku aleja. Par visu var runāt. Bet te jau uzbrukums ir savādāks, paši izsakoties apjūk – viens grib kritizēt mani, pārmet mammai par partiju, absurdi, ” daudzos komentārus internetā raksturoja aktrises dēls.

V.Artmanes radinieki vēlas iedibināt arī jaunu tradīciju. Pokrova kapos, kur guldīta aktrise, organizēt talkas – vienu pavasarī nedēļu pirms aktrises vārdadienas 5.aprīlī, bet otru - nedēļu pirms nāves dienas 11.oktobrī.

Aktrise V.Artmane mūžībā aizgāja 11.oktobrī 79 gadu vecumā. Saskaņā ar pareizticīgās baznīcas tradīcijām trešdien kapos notika 40.dienas aizlūgums par V.Artmanes dvēseli.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

dfdf

Kaspara Dimitera blogi, kas rakstīti pēc V.Artmanes nāves

LASI VĒL

Nevis pieminekli Artmanei, bet aktieru aleju. Lasītājas raksts Tautas balsī 

Artmanei pieminekli Rīgā drīkstētu celt tikai 2018. gadā

Birks: Artmanes piemineklis Ļeņina vietā nav veiksmīga izvēle


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas